Irány Peking 2022!

Most igencsak távolinak tűnik még a 2022-es pekingi téli olimpia, a magyar curling szempontjából azonban egy fontos és nem elhanyagolható (első) lépést már a következő napokban meg lehet tenni a sportág hazai történetének első olimpiai szereplése felé. Szombattól ugyanis a norvégiai Stavangerben rendezik a vegyespárosok világbajnokságát, amelyet utoljára bonyolítanak le meg a régi rendszer szerint. A 2019-es vb-re még bármely WCF tagország nevezhetett párost, melyek így automatikusan beosztásra kerültek a csoportok valamelyikébe és ilyen módon eséllyel indulhattak, hogy – jó teljesítménnyel persze – megnyerjék a világbajnoki címet. Az idei tornán újra rekordszámú, összesen 48 ország adta le a nevezését, Koszovó, Mexikó, Nigéria, Szaúd-Arábia, Tajvan, Görögország és Ukrajna most először szerepel majd a tornán. A csapatok növekvő száma miatt azonban a vb-struktúra a szakmailag magasabb szintet képviselő nemzetek számára már tarthatatlanná vált, hiszen a csoportkörben rendezett, időnként “hobbi curlingesek” elleni mérkőzések nem igazán adták meg a jó ritmust az erősebb ellenfelek elleni ráhangolódásra, pláne nem az egyenes kieséses szakaszra.

World Mixed Doubles Curling ChampionshipEz adta az ötletet és az indíttatást a WCF-nek, hogy tavaly szeptemberi budapesti kongresszusán változtasson a vegyespáros világbajnokságok lebonyolításán. Eszerint 2020-ban már két csoportra oszlik majd a mezőny. A mostani kiírás legjobb 16 csapata kiemelést kap és hozzájuk csatlakozik majd a 2020-as úgynevezett kvalifikációs verseny legjobb négy vegyes párosa. Ezzel sikerült elérni, hogy a sportág meghatározó nemzetei számára egy szakmailag sokkal vállalhatóbb tornát rendezzenek, de megmaradjon a felvezetőben is írt alapelv, amely szerint egy adott esztendőben bármely ország csapata megnyerheti a vb-t. Erre ugyanis a kvalifikációs tornáról továbbjutó négy csapatnak is megmarad a lehetősége, hiszen az így végül húszcsapatos “igazi” vb-n akár ők is odaérhetnek az érmes pozíciókra.

Nos, itt tartunk most, így az átalakulás első lépcsőjében a decemberi ob-t drámai körülmények között megnyerő, a korábbi kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt párosra vár a feladat, hogy hozzák a sportág hazai szereplői számára fontos 16-ba jutást, amelyet elérve jövőre sokkal kedvezőbb helyzetből lehetne nekifutni az olimpiai kvalifikációs pontlistába már ténylegesen beleszámító 2020-as (majd pedig a 2021-es) vb-nek is. Tavaly a svédországi Östersundban az akkori bajnok Szekeres Ildikó – Nagy György páros képviselte a magyar színeket, ők a hatodik, vagyis bravúros pontszerző helyen zárták a vb-t. Stavanger amúgy most másodszor rendezhet rangos nemzetközi curling tornát, 2013-ban curling Európa-bajnokságnak volt a házigazdája a 130.000 lakosú norvég város.

“Egyértelműen optimistán állunk hozzá ehhez a világbajnoksághoz és reméljük sikerül összehozni minimum a legjobb 16 közé kerülést, hogy jövőre az A-csoportban indulhasson Magyarország a vegyespáros vb-n. De természetesen, ha sikerült a nyolcaddöntőbe jutni, akkor jó lenne azért éremközelben végezni. Öt felkészülési versenyünk volt, ahol sikerült háromszor is érmet nyernünk, a maradék két versenyen pedig negyedik helyen végeztünk, így megtettük a maximumot a világbajnokságra történő felkészülésben.” – nyilatkozta Palancsa Dorottya a curling.hu-nak még az elutazás előtt. A magyar páros a B-csoportban szerepel majd, ahol Ausztria, Brazília, Guyana, Hollandia, Svájc, Tajvan és Törökország lesznek az ellenfelei. A csoport első két helyezettje automatikusan ott van a legjobb 16 között, hozzájuk pedig a hat csoportból – a Draw Shot Challenge alapján – a négy legjobb átlaggal rendelkező páros csatlakozik még a nyolcaddöntőben.

58384472_2404509162902263_7559390071594418176_n“Bízunk benne, hogy a kiváló hangulatú versenyek és edzések jó előjelet jelentenek számunkra a norvégiai vb-n. Az utolsó hetekben már a meccsek során is előforduló játékhelyzeteket gyakoroltunk, nagyon sok drawt, helyezett követ dobtunk az edzéseken. A vb-jég persze más lesz, de fontos, hogy hamar meg tudjuk érezni, hogy milyen sebességgel kell majd dobni Stavangerben. Nem érezzük, hogy lenne rajtunk nyomás vagy eredménykényszer, annál szerintem jobbak vagyunk, mint hogy azon kellene agyalnunk, hogy be tudunk-e jutni a 16-ba.” – nyilatkozta Kiss Zsolt a vb előtt, aki hozzátette, hogy rendkívüli módon szélesedik a nemzetközi mezőny, amióta Pjongcsangban a vegyespáros is olimpiai szám lett, a sportág krémje is szépen lassan “beszivárog” a szakágba.

“Idén már a svéd szövetség is belátta, hogy nem kell korlátoznia Anna Hasselborgot és párját Oskar Eriksont abban, hogy elindulhasson vegyespáros versenyeken. Ők sorozatban nyerik meg a svéd bajnokságot és még ha nem is edzenek közösen annyit, ők a legjobbak. Akkor pedig meg kell adni nekik az esélyt, hogy induljanak a vb-n. Nagyon sok nemzetnél van ez így. Az amerikaiaknál például jön John Shuster, az olimpiai bajnok skip, de Brad Gushue secondja, Brett Gallant is ott lesz Norvégiában, aki szintén világbajnok. Egyre inkább beindul az a tendencia, hogy vagy korábbi kiváló játékosok váltanak át vegyespárosra vagy a csapatversenyzés mellett kezdenek el ebben a szakágban is versenyezni.” – vázolta a mezőny növekvő erősségét Kiss Zsolt, aki szerint a magyar páros részéről a legjobb négy közé jutás remek eredménynek számítana.

stavang3A mostani világbajnokság azért is különösen fontos a magyar curling számára, mert 2022-ben – a pjongcsangival ellentétben – már nem nyolc, hanem tíz párossal zajlanak majd az olimpia vegyes páros tornájának küzdelmei. A stavangeri vegyespáros curling világbajnokság eseményeit és eredményeit az ALÁBBI LINK-en lehet követni.


A magyar vegyespáros menetrendje a világbajnokságon:

április 20. szombat 12.30 Magyarország-Ausztria

április 21. vasárnap 08.00 Magyarország – Törökország

április 21. vasárnap 21.00 Magyarország – Hollandia

április 22. hétfő 17.45 Magyarország – Brazília

április 23. kedd 17.45 Magyarország – Svájc (TV: Worldcurling – Live stream)

április 24. szerda 14.30 Magyarország – Tajvan

április 25. csütörtök 09.00 Magyarország – Guyana

A stavangeri világbajnokság csoportbeosztása:

A-csoport: Fehéroroszország, Kanada, Dánia, Hong-Kong, Japán, Románia, Svédország, Ukrajna
B-csoport: Ausztria, Brazília, Guyana, Magyarország, Hollandia, Svájc, Tajvan, Törökország
C-csoport: Ausztrália, Kína, Horvátország, Csehország, Franciaország, Olaszország, Nigéria, Wales
D-csoport: Belgium, Észtország, Németország, Litvánia, Mexikó, Norvégia, Skócia, Szlovákia
E-csoport: Anglia, Finnország, Írország, Kazahsztán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Katar, Új-Zéland
F-csoport: Görögország, Koszovó, Lettország, Lengyelország, Oroszország, Szlovénia, Spanyolország, Egyesült Államok