(Még) több magyar esély az olimpiára!

Fontos döntéseket hoztak meg a héten a Nemzetközi Olimpiai Bizottság központjában a svájci Lausanne-ban. A NOB vezetői a következő olimpiák versenyprogramja kapcsán tárgyaltak és többek között eldőlt az is, hogy a tokiói olimpia úszóversenyeinek döntőit (mint 2008-ban Pekingben) – az amerikai televíziós társaságokhoz igazítva – helyi idő szerint a délelőtti órákban rendezik. De arról is határozat született, hogy 2022-ben Pekingben a téli olimpián a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál megrendezik az újonnan kiírt vegyesváltó versenyszámot is, ahol két női és két férfi induló alkot majd csapatot – ami újabb magyar éremesélyt jelent!

Reméljük utóbbi félmondat majd a curling vegyespáros kapcsán is megállja a helyét négy év múlva, hiszen arról is döntés született most Lausanne-ban, hogy a 2022-es pekingi téli olimpián már nem nyolc, hanem tíz csapattal szerepelhet az amúgy idén Pjongcsangban bemutatkozó versenyszám. Mivel korábban kétszer is volt magyar világbajnok ebben a számban (Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt személyében) és vb-ezüstérmet (Szekeres Ildikó és Nagy György) is szereztek már magyarok, így számunkra sem érdektelen ez a bővítés. A pekingi téli olimpiát 2022. február 4-20 között rendezik meg, amelynek curling tornáját abban a “Vizeskocka” névre hallgató létesítményben tartják, ahol tíz éve a nyári olimpián az úszóversenyeket rendezték.

“Örülök a létszámemelésnek, bár biztos vagyok benne hogy meg lehetett volna növelni 16-ra is a létszámot. A mostani döntéssel talán egy hajszállal több esélye van magyar csapatnak részt venni az olimpián” – mondta a NOB határozata kapcsán a kétszeres világbajnok Kiss Zsolt. Az idei svédországi vb-n hatodik helyen végző Szekeres Ildikó ugyanakkor egy kicsit csalódott volt a hírt hallva: “Úgy tudtam, hogy akár 16 csapatosra is bővíthetik majd a vegyespáros curling olimpiai mezőnyét, így kicsit szomorúan hallom, hogy végül egyelőre csak 10 csapatnak lesz lehetősége megmérkőzni az olimpiai érmekért Pekingben. Ettől függetlenül minden erőnkkel azon leszünk, hogy ott lehessünk!” – fogalmazott a vegyespárosban 2009-ben vb-ezüstérmet is szerző játékos.

World Mixed Doubles Curling Championship 2018, Oestersund, Sweden

A tíz csapattal amúgy ez a szakág is összhangba kerülhet a curling további olimpiai versenyszámaival (férfi csapat és női csapat), ahol szintén tíz-tíz nemzet indulhat az olimpián. “A dél-koreai olimpián tökéletes bemutatkozása volt a vegyespáros curlingnek, amely élvezetes, gyors lefolyású és nehezen megjósolható volt. Ráadásul ez a szám maximálisan egybecseng a NOB irányelveivel, amely szerint a férfiak és a nők részvételi arányát egyensúlyban kell tartani az olimpiai programban. Mindig is az volt a célunk, hogy növeljük az ötkarikás versenyeken szereplő curling csapatok számát, mert ez minden tagországunk számára nagyobb esélyt kínálhat az olimpiai részvételre.” – mondta a mostani bővítés kapcsán Kate Caithness, a WCF elnökasszonya. A szervezet vezetője amúgy hamarosan Budapest vendége lesz, hiszen szeptemberben a WCF kongresszuson harmadik elnöki ciklusáért fog majd harcba szállni a magyar fővárosban.

Aki pedig a jó hírt olvasva némi ihletet merítene az olimpiai kvalifikációhoz, az most az ALÁBBI LINK-en visszanézheti a pjongcsangi téli olimpia vegyespáros tornájának valamennyi mérkőzését! A szakág következő világbajnokságát 2019 április 20-27 között a norvégiai Stavangerben rendezik meg, ahol az aktuális magyar bajnok páros képviselheti majd a magyar színeket.