Kanadába kell menni az olimpiáért

Jövőre, vagyis 2020-ban a kanadai Kelownában rendezik a curling vegyespárosok világbajnokságát. Erről döntött a napokban a Curling Világszövetség (WCF), így az olimpiai kvalifikációs sorozatba már beleszámító esemény miatt Kanadára figyel majd egy év múlva a sportág. A 2020. április 18-25 közötti rendezvény először lesz – az új vb-lebonyolítási rendszer alapján – húszcsapatos.

Kelowna rendezett már korábban is rangos curling versenyeket, 1986-ban női vb-t, 2002-ben junior világbajnokságot, tavaly pedig a vegyescsapatok világbajnokságát rendezték ott. A kelownai 12 sheetes curling központ abszolút alkalmas egy ilyen kaliberű torna lebonyolítására. A házigazda Kanada adja a szakág eddigi egyetlen olimpiai bajnok párosát (Kaitlyn Lawes és John Morris – 2018).

Vegyespáros világbajnokságot korábban kétszer (2013-Fredericton, 2017-Lethbridge) is rendeztek Kanadában – előbbi torna magyar szempontból jó emlék, hiszen a sportág történetének első magyar világbajnoki címét akkor szerezte meg Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt.  Éppen ők azok, akik ezekben a napokban a 2019-es vb-n is képviselik a magyar színeket és ha mindezt jól teszik (teljesítik az alapelvárást és bejutnak a legjobb 16 közé), akkor jövőre Kelownában biztosan szerepelhet majd magyar páros az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.