Budapesten választották újra a WCF elnökét

Újabb négy évig Kate Caithness irányíthatja a Curling Világszövetséget, amelynek budapesti kongresszusa módosította a vegyespáros-világbajnokságok lebonyolítási rendszerét, illetve döntött az első afrikai tagország (Nigéria) felvételéről is.

Vasárnap véget ért a Curling Világszövetség (WCF) hetedik kongresszusa, amelyet szeptember 7-9. között Budapesten rendeztek meg. A Danubius Hotel Heliában tartott eseményen számos kérdésben hozott fontos döntést a nemzetközi szervezet vezetősége:

– Magyar szempontból a legérdekesebb döntés a vegyespáros szakág világbajnoki rendszerének átalakítása volt. A pjongcsangi olimpián nyolc csapattal bemutatkozó (a WCF nyári döntése alapján 2022-ben Pekingben pedig már tíz párossal szereplő) szakágban eddig nyílt világbajnoki rendszer működött, vagyis bármelyik WCF tagország nevezhetett az adott év versenyére és a lebonyolításból fakadóan akár meg is nyerhette azt. Ez a jövőben megváltozik, a most jóváhagyott kétszintű rendszer szerint mostantól már 20 (kiemelt) csapattal rendezik meg a vb-t, amelyen az előző világbajnokság legjobb 16 csapata, valamint a többi nemzetnek is esélyt nyújtó, World Challenge névre hallgató kvalifikációs torna első négy helyezettje vehet részt

– A WCF 2010-ben megválasztott elnöke, Kate Caithness harmadik elnöki ciklusát kezdheti meg, miután a budapesti kongresszus egyhangú szavazással szavazott neki újra bizalmat, így a 2022-ig tartó olimpiai ciklusban is ő irányíthatja majd a curling sportágat. „Produktív és hasznos kongresszust rendezhettünk Budapesten, amelyért külön köszönet a Magyar Curling Szövetségnek. Eddig és ezután is a fő prioritás az lesz, hogy fejlesszük a curling játékra alkalmas létesítményeket, ebben a vonatkozásban Magyarországnak is szeretnénk még több segítséget nyújtani. Gyorsan eltelt elnökségem eddigi nyolc éve, amelynek során sok tapasztalatot szereztem. A jövőben arra is kell figyelnem, hogy ezt a tudást megfelelő módon adjam át a leendő utódomnak.” – fogalmazott a kongresszus zárásaként Caithness, aki hétfőn Budapestről utazott Kínába, ahol a WCF új sorozata, a Világkupa első állomásán vesz részt.

_DSC2890– Mérföldkő a curling sport történetében az a vasárnapi döntés, amely értelmében a WCF 61. tagországát is felvette tagjainak sorába. Nigéria ugyanis az első, amely afrikai országként lett tagja a Curling Világszövetségnek.

– A 2020-as téli ifjúsági olimpiai játékokon már nem 16, hanem 24 csapattal rendezik meg a curling vegyescsapat versenyeket.

A nemzetközi visszhangok alapján Budapest (nem kis részben a kiegészítő programoknak köszönhetően) emlékezetes kongresszust rendezett, ahol bizonyította, hogy amennyiben a sportág hazai létesítmény helyzete javul, alkalmas lehet a jövőben akár curling világesemények megrendezésére is. Erről beszélt az Országgyűlés alelnöke, Jakab István is a WCF kongresszus résztvevőinek Parlamentben rendezett fogadásán vasárnap. A Curling Világszövetség (World Curling Federation) évente megrendezésre kerülő kongresszusának jövő szeptemberben a mexikói Cancún lesz a házigazdája.

_DSC3052 _DSC2941 _DSC2903 _DSC2896 _DSC2809 _DSC2801 _DSC2745 _DSC2574 _DSC2741 _DSC2674 _DSC2646 _DSC2616 _DSC2563 _DSC2567 _DSC2522