Dráma az utolsó pillanatban

Amióta a curling vegyes páros is szerepel a téli olimpiai programjában (2018-Pjongcsang), idehaza is kiemelt figyelem övezi a szakág magyar bajnoki küzdelmeit. Az aktuális magyar bajnok ugyanis egyben elnyeri a világbajnoki indulás lehetőségét, ami pedig már az olimpiai kvalifikáció “előszobája”. Éppen ezért volt ezúttal is kiélezett a magyar bajnokság küzdelemsorozata, amelyet december 13-18 között rendeztek meg a Kamaraerdei Curling Klubban. Az alapszakaszt a legjobb helyen záró Szekeres Ildikó – Nagy György páros a hétfőn kezdődő rájátszás elején 8-3-ra kikapott nagy hazai riválisától, a kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt párostól, így a “vigaszágról” volt kénytelen eljutni a döntőig. Ehhez a Bíró Bernadett – Kalocsay Ottó párost kellet legyőzniük, amit 7-3-al meg is oldottak.

Hétfőn este így kezdődhetett el a két nyert találkozóig tartó bajnoki finálé, a szakágat évek óta uraló párosok sokadik egymás elleni csatája. Palancsáék lendülete az esti találkozóra is kitartott, ahol rögtön az első endben öt pontot szereztek és végül váratlanul nagy különbséggel, 11-2-re győztek, így 1-0-s vezetésük tudatában ők feküdhettek le nyugodtabban. Keddre azonban fordult a kocka és a vb-ezüstérmes és egyben bajnoki címvédő Szekeres-Nagy páros rendezte sorait. A délutáni második találkozón ők írtak öt pontot a második endben, előnyöket jól beosztva végül 10-7-es sikerrel harcolták ki a mindent eldöntő harmadik mérkőzés lehetőségét. Az esti finálé pedig a várt szoros és izgalmas csatát hozta – hihetetlen drámával a végén.

_MG_9194

Hosszú ideig úgy tűnt, hogy az idén jóval több nemzetközi versenyen induló (és Karen Watson személyében új edzővel is készülő) Szekeres-Nagy páros végig uralja a döntőt, hiszen hat endet követően már 6-2-re is vezetett. Utána azonban ritkán látható fordulat következett be. Az ellenfél három pontot írt a hetedik endben, majd az utolsó felvonásban kettőt lopott, ezzel megfordította a találkozót és végül 7-6-ra győzött.

“Egy kicsit kaotikus volt a döntő, az első meccsen nekünk jött össze minden, a másodikon pedig Gyuriéknak. A harmadik párharc vége meglehetősen érzelemdús volt, a hatodik endben ők tudtak lopni, a hetedikben mi írtunk hármat, majd a nyolcadikban pedig mi tudtunk lopni. Ha egy kicsit szerencsésen is, de a nyugalmunkat megőrizve tudtunk fordítani. A legvégén némi szerencsére is szükségünk volt, de örülünk nagyon a bajnoki címnek. A vb-re megpróbálunk minél jobban felkészülni, hiszen nagy lesz a tét a magyar curling számára” – nyilatkozta a finálé után Kiss Zsolt.

“Úgy gondolom, hogy a vegyespáros országos bajnokság évről-évre egyre színvonalasabb mezőnyt hoz. Mind a fiatalok, mind pedig a rutinosabb csapatok egyre jobb játéktudással rendelkeznek, így kiélezettebb küzdelmek vannak az egész mezőnyben. Az alapszakasz során szerencsére jól teljesítettünk, egyedül a Szekeres-Nagy párostól kaptunk ki, ami biztos továbbjutást jelentett a 2. helyen. A rájátszás alatt az első két meccsünket nagyon magabiztosan nyertük meg, azonban a döntő második mérkőzésen volt két hibás endünk, amelyet kihasználva Ildiék nagyobb előnyhöz jutottak. A mindent elődöntő utolsó meccs nagyon kiélezettre sikerült, utolsó köves mérkőzés volt. Ezt a meccset is az ellenfél páros uralta, azonban a végén óriási küzdéssel sikerült lopnunk az utolsó endben, ami a végső győzelmet jelentette a számunkra, valamit a lehetőséget, hogy elmenjünk Norvégiába a világbajnokságra!” – fogalmazott a győzelem után Palancsa Dorottya.

“Egy pillanatig sem volt kérdés bennem a keddi napon, hogy ki nyeri a bajnokságot. Nagyon fölényesen nyertük a második döntőt kedd reggel. A mindent eldöntő harmadik meccset is uraltuk a 7. endig. Sajnos a hajrában jobbak voltak. Gratulálunk nekik! Remélem jól fognak szerepelni a vb-n és nem úsznak el az olimpiai álmaink. Minden bukás valójában egy lépcsőfok ami a célunk eléréséhez vezet. Mi folytatjuk a munkát. Hat világkupán fogunk részt venni áprilisig. Abban bízom, hogy tanulunk a vereségből. Minden rosszban van valami jó is! Ez ebben az esetben az, hogy többet lehetek a gyermekeimmel az áprilisi suli szünetben.” – mondta Szekeres Ildikó a fájó vereség után.

A 2018-as magyar bajnokságot ezzel a Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt páros nyerte meg, amely 2016 után lett ismét magyar bajnok. Palancsa és Kiss ezzel összesítésben hatodszor lett a szakág bajnoka, amire korábban még nem volt példa a sportág hazai történetében. A páros ezzel megszerezte a jogot, hogy elinduljon a 2019 áprilisában a norvégiai Stavangerben rendezendő vegyespáros világbajnokságon. Az idei magyar bajnokság harmadik helyét a Bíró Bernadett – Kalocsay Ottó páros szerezte meg. A bajnokság valamennyi eredménye az ALÁBBI LINK-en érhető el.

A csoportkör végeredménye:

1. Szekeres Ildikó, Nagy György 6/1
2. Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt 6/1
3. Halász Csilla, Ézsöl Gábor 5/2
4. Bíró Bernadett, Kalocsay Ottó 4/3
5. Dencső Blanka, Szabó Gergely 3/4
6. Nagy Laura, Spiller Emilio 2/5
7. Szabó Enikő, Fóti Balázs 2/5
8. Joó Linda, Tatár Lőrinc 0/7

Elődöntők:
Szekeres Ildikó, Nagy György – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt 3-8
Halász Csilla, Ézsöl Gábor – Bíró Bernadett, Kalocsay Ottó 5-8

Vigaszág:
Szekeres Ildikó, Nagy György – Bíró Bernadett, Kalocsay Ottó 7-3

A bronzéremért:
Bíró Bernadett, Kalocsay Ottó – Halász Csilla, Ézsöl Gábor 10-3

A döntőben:
Szekeres Ildikó, Nagy György – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt 2-11
Szekeres Ildikó, Nagy György – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt 10-7
Szekeres Ildikó, Nagy György – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt 6-7

A magyar vegyes páros curling országos bajnokainak listája:

2007 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Wallis SC)
2008 – Szekeres Ildikó, Nagy György (WSC)
2009 – Patonai Ágnes, Sárdi Péter (FTC Wild Catz)
2010 – Szekeres Ildikó Nagy György (Westbay SC)
2011 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Westbay SC)
2012 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2013 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2014 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2015 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Vasas SC)
2016 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Vasas SC)
2017 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Vasas SC)
2018 – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt (UTE)

Képek a 2018-as magyar vegyespáros bajnokságról, amelyeket Palancsa Péter készített:

_MG_9225   _MG_9155 _MG_9160 _MG_9103 _MG_9249_MG_9255_MG_9216_MG_9205_MG_9141_MG_9138_MG_9111_MG_9251_MG_9166_MG_9170_MG_9123_MG_9135