Bemutatkozik az olimpiai újonc

A phjongcshangi téli olimpia első versenyszáma rögtön egy “újonc” lesz, a vegyespáros curling ugyanis most először szerepel az ötkarikás esemény programjában. Ennek felvezetéseként a kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya írt rövid “gyorstalpalót” a szakágat kevésbé ismerők számára:
“Ez lesz az első olyan téli olimpia, ahol a curling sport két különböző szakága is képviseli magát az ötkarikás játékokon. A vegyespáros idén debütál, így biztos nagyon sokakat érdekel, hogy ki lesz az első olimpiai bajnok a curling ezen ágában!
A lebonyolítás a következőképpen néz ki: Az alapszakaszban minden csapat játszik mindenkivel, hiszen összesen nyolc csapat kvalifikálhatta magát az olimpiára, így bőven belefér a teljes forduló. Ezen meccsek győzelem-vereség mutatója alapján az első négy csapat marad versenyben az érmekért. A két elődöntő győztese játszhatja majd a finálét, a két vesztes pedig az olimpiai bronzéremért száll csatába. A résztvevő nemzetek mindegyike nagyon erős és tapasztalt játékosokból áll! Szinte lehetetlen megmondani előre akár csak az első négy helyezettet is. A többszörös világbajnok Svájcnak, a világbajnok oroszoknak, valamint a világbajnoki érmet szerző kínaiaknak és kanadaiaknak van talán a legnagyobb esélyük a pódiumra jutni!
curling_4j
A vegyes páros szabályai teljesen különböznek a csapat curlingtől.Ebben nem négy, hanem kétfős csapatok játszanak egymás ellen, ráadásul rövidebb, nem tíz, hanem csak nyolc endből álló mérkőzéseken. Csapatonként itt csak öt eldobott, valamint 1-1 előre felhelyezett kővel játsszák a játékot. A csapat tagjai egy fiú és egy lány, a dobó sorrend pedig úgy néz ki, hogy az egyik játékos dobja az első és utolsó, a másik játékos pedig a középső három követ. Ezt a pozíciót játékrészenként lehetősége van a cserélni a csapatoknak. Az úgynevezett powerplay endek-nél az előre felhelyezett két kő ugyanúgy felkerül a pályára, de ebben az esetben nem a ház közepére, hanem a ház egyik szélére helyezik fel a köveket a versenybírók! A cél mindentől függetlenül ugyanaz: egy játékrészben minél több pontot írni és a nyolc end után több pontot szerezni mint az ellenfél.”
A vegyespáros mérkőzések két órán belül véget érnek, mivel rövidebb a találkozó, ráadásul a csapatverseny 38 perces nettó “gondolkodási idejével” szemben itt csapatonként csak 22-22 perc áll rendelkezésre ahhoz, hogy a taktikát végiggondolva a játékosok elindítsák a köveiket.
Aki vizuálisabb típus, illetve tud angolul, azok számára egy rövid VIDEÓ is elemzi a vegyespáros és a hagyományos curling játék közötti különbségeket, amelyet a nemzetközi szövetség (WCF) készített el. A phjongcsangi vegyespáros tornán az alábbi nyolc nemzet indíthatott versenyzőket.
Kanada Kína Finnország Norvégia
Nő: Kaitlyn Lawes
Férfi: John Morris
Nő: Wang Rui
Férfi: Ba Dexin
Nő: Oona Kauste
Férfi: Tomi Rantamäki
Nő: Kristin Skaslien
Férfi: Magnus Nedregotten
Oroszország Dél-Korea Svájc Egyesült Államok
Nő: Anastasia Bryzgalova
Férfi: Alexander Krushelnitskiy
Nő: Jang Hye-ji
Férfi: Lee Ki-jeong
: Jenny Perret
Férfi: Martin Rios
: Rebecca Hamilton
Férfi: Matt Hamilton
Érdekesség, hogy az amerikaiaknál egy testvérpár (Rebecca és Matt Hamilton) játszik majd közösen a vegyespáros tornán. Ráadásul a páros férfi tagja, Matt Hamilton ezt követően sem unatkozik majd hiszen ott lesz (second pozícióban) a férfi csapatversenyben az amerikai John Shuster vezette csapat tagjaként is az olimpiai mezőnyben. Igazi kuriózumnak számít, hogy a kanadai páros mindkét tagja olimpiai bajnok, Kaitlyn Lawes ugyanis szerepelt a 2014-ben győztes kanadai női együttesben is már, a páros férfi szereplője, John Morris, pedig Vancouverben a férfi csapattal lett olimpiai bajnok! Mi csupán azt sajnálhatjuk, hogy a kétszeres világbajnok (2013,2015) Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt párosunknak nem sikerült kiharcolni az olimpiai részvételt, miután a kvalifikációba beszámító két világbajnokságon (2016,17) egyaránt vereséget szenvedtek a nyolcaddöntőben. Az olimpiáról soha nem látott mértékű élő curling közvetítést láthatnak a magyar nézők, az M4Sport és az Eurosport tervezett közvetítéseiről ITT olvashatóak részletek.
A phjongcshangi téli olimpia megkezdése előtt álljon itt néhány érdekes számadat még a curling eddigi olimpiai eseményei kapcsán:
158 – Ennyi embernek sikerült eddig a sportág történetében olimpiai érmet szereznie
20 – Ennyi idős a sportág legfiatalabb olimpiai érmese, Liu Jinli, aki a vancouveri olimpián volt tagja a bronzérmes kínai csapatnak
18 – A curling sport első olimpiai szereplése során 1924-ben még nem tíz, hanem 18 endig játszották a mérkőzéseket
10 – A sportág legeredményesebb olimpiai nemzete Kanada, amely öt arany-, három ezüst- és két bronzérmet gyűjtött eddig a játékok történetében.
8 – összesen nyolc olyan sportoló van (négy ország színeiben), akik már két olimpiai érmet is szereztek a sportágban
6 – A curling eddig hat olimpián (1924, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014) szerepelt az ötkarikás programban és csupán két nemzet (Nagy-Britannia, Svédország) volt jelen versenyzővel minden alkalommal.
5 –  A sportági rekordot jelentő ötödik olimpiáján szerepel a norvég Torger Nergaard, aki az eddig négy-négy részvétellel rendelkező svájci Mirjam Ott és az amerikai Debbie McCormick illetve az orosz Nkeirouka Ezekh előtt vezeti majd a részvételi rangsort.
4– A férfiaknál Kanada sorozatban negyedik olimpiai bajnoki címét szerezheti meg az olimpián, ha siker Dél-Koreában is nyernie
3 – A szocsi olimpián kiosztott hat curling érmen mindössze három ország (Kanada, Nagy-Britannia, Svédország) osztozott, mindkét nemnél ugyanaz a három nemzet állhatott a dobogóra, Kanada pedig a sportág történetében először duplázni tudott, hiszen a férfi és a női tornát is megnyerte.
2 – A sportágnak négy kétszeres olimpiai bajnoka van, mindannyian (Anette Norberg, Eva Lund, Cathrine Lindahl, Anna Le Moine) svédek és a 2006-os illetve 2010-es olimpián egyaránt győztes női csapatnak voltak tagjai
1 – A mostani házigazda Dél-Korea eddig egyszer, a legutóbbi 2014-es olimpián szerepelt ebben a sportágban, akkor a női torna nyolcadik helyét sikerült megszereznie