“Rácuppantak” a vegyespárosra

Minden korábbinál több nevezés érkezett a 2019-es curling vegyespáros világbajnokságra, adta hírül honlapján a Curling Világszövetség (WCF). Az április 20-27 között a norvégiai Stavangerben rendezendő tornára összesen 48 nemzet nevezett, korábban ilyen bő vb-létszámra nem volt még példa a szakág történetében.

A nevezések alapján elmondható, hogy öt olyan tagország is lesz, amely első alkalommal nevez a WCF által szervezett világeseményre, korábban ugyanis Koszovó, Mexikó, Nigéria, Szaúd-Arábia és Ukrajna sem játszott még ilyen tornán. Érdekesség, hogy Nigéria lesz az első afrikai ország, amely elindul a curling legújabb olimpiai szakágának világbajnokságán. Újdonság lesz a görögök világbajnoki szereplése is, akik korábban csak európai mezőnyben indultak curling versenyen, most először neveztek vegyespáros világbajnokságra is.

World Mixed Doubles Curling Championship 2017, Lethbridge, Alberta, Canada

“Ez most történelmi pillanat a sportágunk számára, örömmel látom, hogy az új és fejlődő curling nemzetek is egyre magasabb szintre jutnak a játékban” – nyilatkozta a WCF elnöke, Kate Caithness. A sportág elsőszámú vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy ez lesz az utolsó “nyílt” vegyespáros világbajnokság, amelyre bármelyik WCF tagország nevezhet (talán ennek is köszönhető a mostani részvételi rekord), mivel a tavalyi budapesti kongresszuson jóváhagyott módosítás szerint a jövőben kétszintű világbajnoki rendszer lép életbe, ahol az elitben már csak a legjobb húsz ország szerepelhet, a többieknek viszont kvalifikációs versenyen kell részt venniük. A szakág népszerűségét a mostani “túljelentkezés” mellett az is bizonyítja, hogy a pjongcsangi nyolccal szemben a 2022-es pekingi olimpián már tíz csapattal rendezik meg az olimpiai vegyespáros versenyt.

Az áprilisi vegyespáros világbajnokságon Magyarországot a decemberi országos bajnokságon drámai körülmények között győztes – korábbi kétszeres világbajnok – Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt páros képviseli majd. Már publikus a norvégiai világbajnokság menetrendje is, amelyet az ALÁBBI LINKEN lehet megtekinteni. A magyar páros a B-csoportba kapott besorolást, ahol Ausztria, Brazília, Guyana, Hollandia, Svájc, Tajvan és Törökország lesz az ellenfele.

“Végülis kerülhettünk volna nehezebb csoportba is, de ezt sem szabad alábecsülni. Minden meccs fontos lesz, mert a sok csapat miatt csak az első kettő jut tovább biztosan és egy vereséggel már előfordulhat, hogy valaki harmadik lesz, szóval minden meccs rájátszás meccs is egyben. Reméljük nem úsznak el az olimpiai álmok…” – írta a csoportbeosztás kapcsán Kiss Zsolt, aki abban bízik, hogy sikerül a legjobb 16 között végezni a vb-n, mert az azt jelentené, hogy a magyar páros automatikusan résztvevője lehetne a 2020-as vegyespáros vb-nek is, ahová majd a selejtező torna négy legjobb csapata is eljut. Így alakul ki a már az olimpiai kvalifikációba is beszámító 2020-as világbajnoki torna húszcsapatos mezőnye.