Vereség Japán ellen – 9. hely

Ismét a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt páros számára a vegyespáros világbajnokságon. Korábban a 2016-os és a 2017-es vb-n is a torna ezen fázisában vérzett el a magyar duó, amely most Norvégiában hiába vívta meg veretlenül a csoportküzdelmeket, a Japán elleni 9-4-es vereség a torna végét jelenti a magyar bajnok páros számára. A japán csapatban Fujisawa Satsuki és Yamaguchi Tsuyoshi is jobb százalékkal játszott a nyolcaddöntőben, így továbbjutásuk megérdemelt volt a péntek délelőtti sorsdöntő mérkőzésen – talán nem véletlen, hogy a csoportmérkőzések folyamán még Kanada ellen is nyerni tudtak.

“A rájátszásban sajnos igencsak kemény ellenfelet kaptunk, mert Japán nagyon precízen játszott. Az első két endben tartottuk velük a lépést, úgy éreztem, hogy egy kicsit nyomás alatt is tartottuk őket. Ezt követően viszont sajnos voltak kisebb hibáink, amiket ki tudtak használni. A szünetet követően a powerplayben egy pici szerencsével még sikerült hármat írnunk, de ezt követően az ő powerplayükben egy nagy hibának köszönhetően írtak csak egyet, ott már lezárhatták volna a párharcot. Az utolsó endre így kaptunk még egy halvány esélyt, de sajnos az első két helyezett kövünk nem sikerült jól ahhoz, hogy pontokat tudjunk szerezni” – fogalmazott a páros edzője, Palancsa Zoltán.

“Szerintem összességében jól sikerült a szezon, úgy gondolom a felkészülésünk és a világbajnokságon nyújtott teljesítményünk is jól sikerült, apró hibáknak köszönhetően estünk el a legjobb nyolc közé jutás lehetőségétől. Arra mindenképpen jó volt ez a kisebb “kudarc”, hogy rájöjjünk mik azok a hiányosságok, amiket pótolnunk kell ahhoz, hogy újra dobogó közelbe kerüljünk! Mindennek ellenére örülök, hogy a kitűzött minimum célt elértük, ami a jövő évi A-ligába jutás volt.” – mondta a korábbi kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya a japánok elleni fájó vereség után. A magyar csapat számára ezzel a vereséggel véget ért a torna, a páros végül 9. helyen fejezte be a tornát. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából igazán fontos események jövőre Kanadában kezdődnek, ahol tehát alanyi jogon indulhat majd egy magyar páros – az, amelyik decemberben megnyeri majd az országos bajnokságot.

A magyar-japán párosítást a Worldcurling TV ma délelőtt élőben közvetítette, a találkozó az alábbiakban nézhető vissza teljes egészében:

“Az alapszakaszban jól játszott Dóri és Zsolt, igaz nem voltak igazán jó ellenfeleink. Talán ez is okozhatta a nehézséget, hogy a rájátszásban már egy erős japán csapattal nem bírtunk. A precizitáson még van mit javítanunk, de egyébként a csapat nagyon jól működött és köszönöm nekik a torna során mutatott játékot” – értékelte az egész világbajnokságot magyar szempontból a szakvezető. Érdekesség, hogy a nyolcaddöntőben a korábban hét vb-címet is begyűjtő svájci csapat is búcsúzott, így már csak egy olyan nemzet (Oroszország) van versenyben, amely korábban (2010, 2016) nyert vegyespáros vb-t a curling sportágban – komoly tehát az esély arra, hogy Norvégiában most 2019-ben egy új nemzet szerezhet világbajnoki címet ebben a szakágban.

A nyolcaddöntők további eredményei: Svédország – Új-Zéland 9-4, Ausztrália – Svájc 8-1, Csehország – Norvégia 5-4, Észtország-Skócia 8-3, Oroszország-Spanyolország 8-5, Egyesült Államok-Anglia 7-4, Kanada-Finnország 7-2

A ma esti negyeddöntőkben 18.00 órától Ausztrália-Japán, Svédország-Csehország, Kanada-Oroszország és Észtország-Egyesült Államok párharcokat rendeznek Stavangerben. A világbajnokság szombaton az éremcsatákkal zárul. Ezen a tornán  a korábbiakkal ellentétben – már nem rendeznek külön helyosztókat az elődöntőnél hamarabb kiesett csapatok számára, így a helyezésekért már nem rendeznek további mérkőzéseket.