Svédország a vegyespáros világbajnok

Svéd sikerrel zárult szombaton Stavangerben a 2019-es curling vegyepáros világbajnokság. Az már korábban eldőlt, hogy a vb magyar résztvevői, Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt a kilencedik helyen zárnak, miután Japán ellen vereséget szenvedtek a nyolcaddöntőben. A szombati helyosztókra már csak négy csapat maradt versenyben, amelyek után végül svéd-kanadai döntőt rendeztek. Ebben végül az Anna Hasselborg – Oskar Eriksson összeállítású svéd páros győzött 6-5-re, megszerezve ezzel a szakág történetének első svéd aranyérmét.

A 2008 óta megrendezett vegyespáros világbajnokságokon eddig csak svájci (7x), orosz (2x) és magyar (2x) győzelem született, így Svédország lett a negyedik nemzet, amely vb-címet gyűjtött ebben a szakágban. Érdekesség, hogy a finálét a svédek azt követően nyerték meg szoros csatában, hogy még a csoportkörben 7-6-ra kikaptak Kanadától. A mezőny erősségét és kicsit a magyar páros pechét is jól jelzi, hogy az A-csoportban a mieinket felülmúló Japán épp a két finalista mögött lett harmadik, úgy, hogy a Jocelyn Peterman – Brett Gallant összeállítású Kanadát le is győzte.

Ahogy a világbajnokságról szóló beharangozónkban már jeleztük, idén tovább folytatódott az a tendencia, amely szerint a korábban a csapatcurlingben eredményesen szereplő játékosok “átszivárognak” a vegyespárosba is – erre tökéletes példa volt a két döntős csapat. Oskar Eriksson sikere egyben történelmi is, hiszen a hónap elején még Niklas Edin csapattársaként lett világbajnok a férfiaknál, egy hónapon belül pedig a curling két szakágában (mindkettő olimpiai!) ért fel a csúcsra – ebben persze olimpiai bajnok párja, Anna Hasselborg is nagy segítségére volt…

Fel kell tehát venni velük a kesztyűt a nemzetközi curling elit eddigi legjobbjainak is, lehetőleg már jövőre Kanadában, ahol az olimpiai kvalifikációba beszámító vb-t rendeznek majd 2020-ban.


Elődöntők: Kanada – Egyesült Államok 9-5, Svédország – Ausztrália 7-5

Bronzmérkőzés: Egyesült Államok – Ausztrália 5-4

Döntő: Svédország – Kanada 6-5