Családi csapattal a vb-re

Negyedszer rendezi meg a Curling Világszövetség (WCF) a vegyes csapatok világbajnokságát, amelynek először lesz Európán kívüli helyszíne. Két svájci és egy orosz rendezés után most a sportág nagyhatalmának számító Kanada ad otthont az eseménynek, amelyet október 13-20. között rendeznek meg a Brit-Kolumbiában található Kelowna városában. A magyar színeket ezúttal az UTE MP4 csapata képviseli, akik ugyan az előző szezonban az országos bajnokságon “csak” a második helyen végeztek, az akkor győztes Mixturi csapat azonban nem vállalta az utazási költségeket, így az MCSZ döntése értelmében a részvételi jog átszállt a bajnokságban másodikként végző csapatra. A rutinos skip, Palancsa Dorottya ezúttal egy “családi” csapattal szerepelhet így a világbajnokságon, hiszen Miklai Henrietta mellett még a két büszke apuka, Miklai János és Palancsa Zoltán alkotja majd a válogatottat. A vegyes csapat vb-ken (ellentétben a női és a férfi vb-vel) tartalékokat nem lehet nevezni, így valamennyi benevezett csapat négy főből (két női és két férfi játékos) áll.

“Mi mindenképpen szerettünk volna elindulni az eseményen, de a finanszírozást felvállaló döntésünkben az is szerepet játszhatott, hogy Heni és apukája még sohasem versenyzett Kanadában. A két édesapa számára pedig ez most egy különleges lehetőség, hogy nem szenior versenyen is magyar színekben játszhassanak.” – fogalmazott Palancsa Dorottya az elutazás előtt. A csapat csütörtökön reggel indult útra Kanada felé, szombattól pedig már a 35 csapatos torna D-csoportjában szerepelhet.  A magyar válogatott ellenfelei között ott lesz a házigazda Kanada, a nehéz ellenfélnek ígérkező Norvégia és Japán, valamint Ausztria, Új-Zéland, Szlovénia és Szlovákia is. A körmérkőzést követően a csoportelsők automatikusan bejutnak a legjobb nyolc közé, a csoportok 2. és 3. helyezettjei pedig az egyenes kieséses szakaszban keresztbe játszanak a fennmaradó négy negyeddöntős helyért.

“Azt még nem tudjuk, hogy az új-zélandiak milyen csapattal érkeznek, de előzetesen azt gondoljuk, hogy a japán-norvég párosból egyet meg kellene verni ahhoz, hogy továbbjussunk a csoportból. mert ez a célunk mindenképpen” – mondta a curling.hu-nak még az indulás előtt Palancsa Dorottya, aki azt is elmondta, hogy csapatuk a szezon előtt egy ausztriai felkészülési tornával illetve egy intenzív hazai edzőtáborral készült a vb-re. Lélektani szempontból pedig jól jött számukra a Hétfői Kupán elért első helyezés – ennek pozitív töltetével vághatnak neki a hosszú repülőútnak.

hetfoi kupa

A WCF most negyedszer rendezi meg a vegyes csapat világbajnokságot, a korábbi három kiírás alkalmával a magyar csapatok mindig túljutottak a csoportkörön, de 2015-ben a Nagy György, 2016-ban a Kiss Zsolt és tavaly a Szabó Gergely vezette csapat számára is a nyolcaddöntős párharc jelentette a végállomást. A vegyes csapat világbajnokság ún. open event, ami azt jelenti, hogy a WCF mind a 61 tagország nevezhet egy-egy válogatottat a tornára, nincs ezen túl előzetes kvalifikáció. Tajvan először nevezett csapatot erre a világeseményre. Az eddig három világbajnokságon – sorrendben – norvég, orosz illetve skót világbajnoki cím született. A vegyes csapat vb-k részletesebb eredményei az ALÁBBI LINK-en elérhetőek.

A 2018-as kanadai világbajnokság csoportbeosztása:

A-csoport: Fehéroroszország, Anglia, Németország, Hong Kong, Olaszország, Kazahsztán, Skócia, Törökország, Wales

B-csoport: Ausztrália, Brazília, Dánia, Finnország, Írország, Hollandia, Oroszország, Svájc, Egyesült Államok

C-csoport: Horvátország, Csehország, Spanyolország, Észtország, Franciaország, Lettország, Lengyelország, Svédország, Tajvan 

D-csoport: Ausztria, Kanada, Magyarország, Japán, Norvégia, Új-Zéland, Szlovénia, Szlovákia