A csapat elérte a célt – vb-értékelő

A csoportból továbbjutott, a nyolcaddöntőben viszont kiesett a Tóth-Csősz Orsolya, Dencső Blanka, Balázs Dávid, Szabó Gergely összeállítású magyar csapat az októberi svájci vegyes csapat vb-n, amely után a csapat skipjét, Szabó Gergelyt kértük egy rövid értékelésre.

Gratulálunk a csapat továbbjutásához a vb-n, a válogatott skipjeként miként értékeled a csapat teljesítményét a vb-n? 
Összességében elégedettek vagyunk a csapat vb-szereplésével, elértük a verseny előtt kitűzött célt, a csoportból való továbbjutást és pozitív mérleggel zártuk a vb-t. A kieséses szakaszban elszenvedett vereséget természetesen csalódásként éltük meg, ugyanakkor azon a meccsen a török válogatottnak minden bejött, mi pedig sokszor pontatlanok voltunk, így reális eredmény született. A legjobb mérkőzésünk az észtek elleni volt, ott már az első endtől kezdve irányítani tudtuk a mérkőzést és kifejezetten jól játszottunk végig. Legkevésbé sikerült meccset nem tudok kiemelni, mert egyszer sem játszottunk borzasztóan, de a 3 vereséggel végződött mérkőzés tartozik ide. A wales-i a debütáló találkozónk volt, ott a kezdeti izgalom és ismeretlen pályaviszonyok miatt játszottunk rosszabbul, ahogy az oroszok ellenin is a jéghez nem tudtunk kellőképpen alkalmazkodni. A törökök ellen pedig leginkább a draw dobások pontatlansága okozta a problémát.

Miben jobb a nemzetközi mezőny, mint a magyar csapat, a skótok például mivel lettek világbajnokok?
A top csapatok a pontosabb draw kövekkel tudnak jobbak lenni, ami a több edzés eredménye, illetve hogy nagyon erős ütő köveket is tudnak dobni, ráadásul tűpontosan. A skót válogatott is leginkább annak köszönhette a végső győzelmeit, hogy ha túl sok ellenfél kő gyűlt össze a házban, dobtak pár bombakövet és ki is tisztították a pályát. A vb győzelmet jelentő utolsó dobásuk is egy ilyen erős ütő kő volt.

Egyénileg mennyire voBankettltál elégedett a csapattagokkal, mi az, amiben az egyes játékosoknak fejlődniük kellene?
Csapattársaimmal elégedett voltam, mindenki odatette magát a felkészüléstől kezdve a vb utolsó meccséig, megpróbálta kihozni magából a maximumot. Söprésben felvesszük a versenyt az élmezőnnyel, ami nagy előnyt jelent a csapatok nagy részével szemben. A draw dobások pontosságában kell mindannyiunknak fejlődnie és akkor mi tudnánk irányítani a mérkőzéseket.

Mi lehet a vegyes csapat curling további sorsa, így, hogy a vegyes páros az felkerült az olimpiára? Ennek a formátumnak milyen perspektívái vannak szerinted?
Amíg nem lesz olimpiai versenyszám a vegyes csapat curling, addig háttérbe fog szorulni az egynemű csapatok és a vegyes páros versenyszámok mögött, mert mindenki az olimpiára szeretne kijutni. Ugyanakkor megvan a létjogosultsága, érdekesebb vegyes összetételű csapatokkal játszani és a mérkőzések is változatosabbak, általában több kő van játékban endenként, mint az egynemű csapatos curlingben.

A vegyes csapat versenyek különlegessége, hogy itt nincs tartalék, mint az azonos neműek csapatversenye során, ez jó vagy éppen nem előnyös jellemzője?
Sérülés esetén lenne csak szerepe a tartalék versenyzőnek, de erre nem volt szükség egyik csapatnál sem a vb-n, ráadásul akkor meg két (1 nő + 1 férfi) tartalék játékost kellene kivinni, aminek nem látom értelmét.

Nem azonos egyesületben curlingezik a négy csapattag, ez jelentett-e bármilyen nehézséget a felkészülésnél?
Inkább előnyös, hogy különböző egyesületek versenyzői alkothatják a vegyes csapatot, mert így több jó játékos alkothat egy gárdát, a közös csapatedzéseket pedig nem nehéz összehangolni.

Milyen terveitek vannak még ebben a szezonban a vegyes csapat curlinget tekintve? Maradtok-e hosszabb távon együtt vagy ez most alkalmi formáció, amivel mentetek a vb-re?
Csapatunk gerince már évek óta együtt van, a jelenlegi felállásban egy éve játszunk. A hogyan továbbról még nem beszéltünk, egyelőre kipihenjük az vb fáradalmait, majd utána egyeztetünk a folytatásról.

Te személy szerint mennyi időt tudsz foglalkozni a játékkal és mit gondolsz, mennyit kellene ahhoz, hogy nemzetközi szinten még eredményesebb legyen a magyar válogatott?
Alapesetben heti egy jeges edzésem van, ami a felkészülési időszakban heti két alkalomra emelkedett és ezen kívül versenyek. Egy verseny általában péntektől vasárnapig tartó elfoglaltságot jelent. Amennyiben állandó jelleggel tudnánk csapatszinten hetente kétszer edzeni, kiegészítve versenyekkel, azzal már jelentőset tudnánk előrelépni, mert tehetségben nincsenek elmaradva a magyar játékosok a nemzetközi élmezőnytől, csak mivel mindenki munka mellett űzi a curlinget, ami egyébként nem olcsó sportág, ezért a szabadidő és szabadságok száma, illetve az anyagi lehetőségek határolják be az edzések és versenyek mennyiségét.

A nemzetközi mezőnyben van-e/volt-e, akivel különösen jóban vagytok? Tud-e nektek rivális bármiben segítséget nyújtani a játék jobbá tételében (közös edzőtábor, szakmai konzultáció, bármi)?

A vegyes csapat curling sajátossága (hogy nők és férfiak alkotják a csapatot) miatt oldottabb és lazább a légkör a vb-n, a játékosok barátságosabbak egymással, mint az egynemű csapatoknál. A horvátokkal, japánokkal, walesiekkel kifejezetten jó hangulatú beszélgetéseink, közös meccsnézésünk, szurkolásunk volt.

Van-e bármi fontos dolog még, amit a vb kapcsán el szeretnél mondani?
Szeretnénk megköszönni a Magyar Curling Szövetség, a Vasas SC és a Profession.hu támogatását, valamint családtagjaink segítségét.

Csapat