21 lehet a nyerő (év)szám az olimpiára

Az elmúlt hónapokban a koronavírus járvány alaposan átírta az idei nemzetközi versenynaptárat, így a megszokotthoz képest jóval sűrűbb 2021-es (sport) év elé nézünk. A curling sportban is elmaradtak a szezonzáró világbajnokságok, amelyek már az olimpiai kvalifikációba is beszámítottak volna. Emiatt viszont egyértelmű volt, hogy a Curling Világszövetségnek (WCF) is módosítania kell a 2022-es pekingi téli olimpia kvalifikációs menetrendjét. Az eredeti tervek szerint két szezon világbajnokságai (2020, 2021) határoztak volna jórészt az ötkarikás részvételről, most azonban jóval nagyobb hangsúlyt kap majd a 2021-es világbajnokság, ahol a részvételi jogok több mint fele talál gazdára majd.

A 2022 februárjában rendezendő téli olimpián mindhárom szakágban (férfi, női, vegyes páros) egyaránt 10-10 csapat szerepelhet, a pjongcsangi programhoz képest egy helyen történt változás, az akkori 8 helyett most már vegyespárosban is 10-es létszámmal mennek a versenyek. A curling torna mérkőzéseit pedig abban a “”Jégkocka”-ként ismert csarnokban rendezik meg, amely a 2008-as pekingi nyári olimpián az úszóversenyeknek adott othont. A curling torna 2022. február 2-20 között zajlik majd, ahol előbb a vegyes páros versenyeket rendezik meg, majd a férfi és a női torna zajlik párhuzamosan.

Férfi és női csapat kvalifikáció:

A 2021-es világbajnokság első hat helyezettje mindkét nemnél automatikusan résztvevője lesz az olimpiának. Ha az olimpiát rendező Kína nem kerülne be a legjobbak közé, akkor rendezőként ettől függetlenül is megkapják a részvételi lehetőséget. Kína szereplésének függvényében 3 vagy 4 hely marad még fenn az olimpiai mezőnyben, amelyért az olimpiai pótkvalifikáción lehet tovább küzdeni majd. A 2021-es férfi világbajnokságot a kanadai Ottawában, a női tornát pedig Svájcban, Schaffhausenben rendezik.

Vegyespáros kvalifikáció:

A 2021-es világbajnokságról az első hét helyezett páros szerez indulási jogot a 2022-es téli olimpiára. Ha viszont Kína benne van az első hétben, akkor a vb nyolcadik helyezettje is olimpiai indulási joghoz jut. A kínai páros azonban rendezőként mindenképpen részese lesz a tíz párosból álló mezőnynek. Kína szereplésétől függetlenül ebben a szakágban két fennmaradó hely lesz a vb után, ezekért itt is pótselejtezőn lehet majd küzdeni – várhatóan 2021 decemberében.

Az olimpiai kvalifikáció részéletes leírása (angol nyelven) az ALÁBBI LINK-en érhető el.

pejalindholm

A svédek világbajnoka, Peja Lindholm már jó ideje az olimpiát rendező Kína curling sportját segíti

A nemzetközi szövetség időközben arról is döntött, hogy idén novemberben a norvégiai Lillehammerben, az 1994-es téli olimpia városában rendezik meg az Európa-bajnokságot – ahol a magyar válogatott mindkét nem esetében a B-csoportban szerepel majd. Norvégia negyedszer lesz Eb-házigazda, miután Oslo (1977), Lillehammer (1990) és Stavanger (2013) már volt korábban rendezője kontinensbajnokságnak. Ez a torna egyben fontos állomása is az olimpiai kvalifikációnak, hiszen az európai nemzetek innen szerezhetnek indulási jogot a – WCF átalakított olimpiai kvalifikációs rendszere miatt – jelentősebb hangsúlyt kapó 2021-es vb-kre.

Reményeink szerint – más sportágakhoz hasonlóan – ősztől a curling élet is újraindulhat majd és ehhez kapcsolódó hír, hogy a WCF (a sportágban szokatlanul hosszú) együttműködést kötött június közepén egy skóciai helyszínnel. Ennek értelmében a tavalyihoz hasonlóan a következő három (!) évben Aberdeen lesz a házigazdája a vegyes csapat világbajnokságoknak – ahol alapesetben az aktuális bajnok (jelen esetben az idei győztes FTC) együttes képviselheti Magyarországot. Idén október 10-17 között rendezik majd a skóciai versenyt, amely nyitott rendszerű, így a WCF mind a 64 tagországa nevezhet rá. A skóciai helyszín melletti hosszútávú döntést azzal indokolta a WCF, hogy az őszi vegyes csapat világbajnokság általában a curling szezon első nagy világversenye, így szeretnék, ha a kisebb nemzetek számára időben tervezhetőek lennének az utazási és egyéb költségek.