Minden vb-t töröltek…

Sajnos a curling sportágban is megszülettek (meg kellett, hogy szülessenek) azok a döntések, amelyek az utóbbi hetekben világszerte a sportolók jó részének az életét már átalakították. A koronavírus terjedése miatt ugyanis a Curling Világszövetség (WCF) két napon belül a sportág valamennyi, tavaszra kiírt világbajnokságát törölte.

Elsőként még csütörtökön (március 12.) a Kanadába tervezett női világbajnokság törlése mellett döntöttek, amely két nappal később kezdődött volna és a játékosok, hivatalos személyek jó része már a helyszínen várta a versenyek kezdetét. Valamivel jobban jártak a férfi világbajokság leendő szereplői, ők ugyanis még időben (március 14-én, szombaton) megtudták, hogy nem lesz szükségük a glasgowi utazásra. Skócia lett volna ugyanis a házigazdája március 28. és április 5. között a férfi vb-nek, de a világegészségügyi helyzet miatt ezt sem tudják végül megrendezni.

Ezek után már sejthető volt, hogy a WCF a magyar curling számára kiemelten fontos vegyes páros világbajnokság kapcsán sem fog más döntést hozni. A magyar bajnok Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt páros végül nem utazhat el az április végi kanadai vb-re, mert a nemzetközi szövetség rövid úton ezt a tornát is lefújta.

Ebben a szezonban tehát már nem rendeznek világbajnokságokat, ezek a döntések pedig a 2020/21 és és a 2021/22-es évadra is komoly kihatással lesznek. Minden idei vb eredményei ugyanis már beleszámítottak volna a 2022-es pekingi olimpia kvalifikációs rendszerébe, amelyet így – a koronavírus miatt – vélhetően újra kell majd terveznie a WCF-nek.