Újra a Palancsa – Kiss páros a bajnok

Idén is drámai csatában ért véget a curling vegyes páros bajnokság a Kamaraerdei Curling Klubban. A hatnapos esemény végjátékában a legutóbbi bajnoksághoz hasonlóan most is a kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt és a vb-ezüstérmes Szekeres Ildikó – Nagy György páros harcolt egymással.

Az alapszakaszban a Szekeres-Nagy páros maradt veretlen, az elődöntőben pedig mindkét páros magabiztosan hozta a győzelmet, így hétfőn este újra egymásnak feszülhettek a szokásoknak megfelelően két nyert mérkőzésig tartó bajnoki döntőben. Az első találkozó a várt szoros mérkőzést hozta, amelyet az utolsó end megnyerésével 6-5-re nyert az így továbbra is veretlen Szekeres-Nagy duó. Kedden viszont fordult a kocka, ahol bár a hajrában vesztésre állt, az utolsó endben kettő pontot írva (6-5) egyenlített Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt. A 2018 decemberében rendezett legutóbbi fináléhoz hasonlóan most is mindent eldöntő harmadik találkozó határozott a bajnoki címről.

Ebben ugyan 3-1-re még a Vasas színeiben játszó Szekeres/Nagy páros vezetett, utána viszont három játékrészben is az ellenfél szerzett pontokat, 9-3 után pedig már nem volt visszaút, így címvédés történt a magyar vegyes páros curling bajnokságban. A hétfő esti bronzmérkőzésen a ferencvárosi Bíró Blanka – Fóti Balázs páros győzött 6-5-re Dencső Blanka és Szabó Gergely ellen, így ők szerezték meg a bronzérmet az országos bajnokságon..

_MG_0629

Vegyes páros bajnoki döntő – 2020:

Szekeres Ildikó / Nagy György – Palancsa Dorottya / Kiss Zsolt 6-5

Palancsa Dorottya / Kiss Zsolt – Szekeres Ildikó / Nagy György 6-5

Palancsa Dorottya / Kiss Zsolt – Szekeres Ildikó / Nagy György 12-5

A 2019/20-as szezonban tehát 2-1-es összesítéssel a Palancsa-Kiss páros szerezte meg a bajnoki címet, ezzel az is eldőlt, hogy ők indulhatnak majd az áprilisi kanadai világbajnokságon, amely torna már az olimpiai kvalifikációba is beszámít. A Curling Világszövetség (WCF) budapesti kongresszusának döntése alapján a 2022-es pekingi olimpián már nem 8 hanem 10 vegyes páros indulhat – ami talán ahhoz is hozzájárulhat, hogy a sportág történetében lehessen végre magyar olimpiai induló. Ehhez az UTE színeiben versenyző Palancsa-Kiss páros járulhat hozzá majd jó eredménnyel a vb-n.

néhány hete új edzővel dolgozó Palancsa-Kiss kettős másfél hete Svédországban nyert versenyt, most pedig legnagyobb hazai riválisa legyőzésével szerzett újabb világbajnoki indulási jogot. A rutinos páros szerdán pedig már Kanadába repül, ahol több versenyen is indul és egy hónapon keresztül készülhet fel a magyar curling számára kiemelten fontos világbajnokságra. A kanadai Kelownában 2020. április 18-25 között sorra kerülő rendezvény először lesz – az új vb-lebonyolítási rendszer alapján – húszcsapatos.

“Mind a három meccsünk nehéz volt a döntőben, de ere is számítottunk is. Hétfőn talán még nem voltunk ott fejben, így a mai győzelmekhez az is kellett, hogy összerakjuk a gondolatainkat. Új kanadai edzőnk sokat segített abban, hogy fejben átálljunk az új feladatra. A mindent eldöntő utolsó mérkőzés érzésem szerint a negyedik endben dőlt el, amikor sikerült hármat lopnunk és ott talán megtört az ellenfél. Az is fontos momentum volt, hogy a második endben az 5 pontért dobott Ildi, de nem jött neki teljesen össze a dobás, ami lelkileg egy kicsit hátrébb tolhatta őket. Az új világbajnoki rendszer jobb, mint az eddigi, az alapszakaszban is kiélezett mérkőzéseink lesznek, így talán könnyebb lesz bejutni a legjobb nyolc közé” – fogalmazott Palancsa Dorottya a díjátadó után.

_MG_0724

“A torna végére már mi is elfáradtunk, hosszú terhelésen vagyunk túl. Jó, hogy az utolsó napra is tudtunk fejlődni és a hibáinkat javítani. Az első győzelmünk volt a kulcs a döntőben, az csak egy nehéz helyzetben elért jó dobásnak volt köszönhető. A harmadik meccsen felszabadultak voltunk és talán már helyzeti előnyben is voltunk. Hétfőn este talán még Gyuriéknál volt a helyzeti előny, de mi nagy küzdők vagyunk, ez a második meccsen látszódott igazán. Hozzá vagyunk szokva, hogy nagy nyomás van rajtunk és büszke vagyok arra, hogy el tudtuk viselni az elvárásokat. Az új rendszerű világbajnokság kedvezhet nekünk, mert itt már a csoportkörben is erős mérkőzések lesznek, ahol igyekszünk minél több olimpiai kvalifikációs pontot szerezni” – fogalmazott Kiss Zsolt.

“Egy ob döntőt elbukni nagyon rossz érzés, különösen azért, mert ez dönti el azt, hogy ki képviseli Magyarországot a vb-n. Folytatni kell a felkészülést és bizakodni kell, hogy Dóri és Zsolt – akik megvertek most minket – megfelelő pontot szereznek majd a vb-n, hogy az olimpiai kvalifikáción elég pontunk legyen. Az országos bajnokságon összesen négyszer játszottunk egymással, kétszer nyertünk, kétszer veszítettünk. Sajnos talán ez az utolsó volt a legrosszabb meccsünk, rosszkor veszítettünk…” – összegzett szomorúan, de rendkívül sportszerűen Nagy György.

A 2019/20-as vegyes páros országos bajnokság eredményei az ALÁBBI LINK-en érhetőek el.

A magyar curling vegyes páros országos bajnokainak listája:

2007 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Wallis SC)
2008 – Szekeres Ildikó, Nagy György (WSC)
2009 – Patonai Ágnes, Sárdi Péter (FTC Wild Catz)
2010 – Szekeres Ildikó Nagy György (Westbay SC)
2011 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Westbay SC)
2012 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2013 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2014 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2015 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Vasas SC)
2016 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Vasas SC)
2017 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Vasas SC)
2018 – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt (UTE)
2020 – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt (UTE)

Megjegyzés: Ebben a szezonban a megszokott decemberi időpont helyett január végén, február elején rendezték meg a vegyes páros országos bajnokságot.

Az idei fináléról Palancsa Péter készítette az alábbi fotókat:

_MG_0722 _MG_0720 _MG_0679 _MG_0631 _MG_0577 _MG_0585 _MG_0612 _MG_0550