Három skandináv vereség a döntőkben

Véget ért a 2018/19-es curling Világkupa harmadik fordulója a svédországi Jönköpingben, ahol a hazai szurkolók a férfi és a női döntő vége után is csalódottan állhattak fel, míg a vegyes páros versenyen először induló Thomas Ulsrud pozitív meglepetést okozott azáltal, hogy hajszálon múlt a végső győzelme.

Elsőként a vegyes párosok küzdelmei zárultak le vasárnap, akik számára az egész torna hallatlanul szorosan alakult. Az egyik négyes csoportban Kanada, Svájc és Svédország, a másikban Norvégia, az USA és Oroszország is szinte azonos eredménnyel zárt a dupla csoportkör után, az egy-egy pontos különbséget a tabellák élén a nyolc end után döntetlennel végződő, és egy a ház közepét célzó dobással eldöntött mérkőzések száma jelentette. Így lett a két csoportgyőztes Kanada és Norvégia, akik összecsaphattak a döntőben.

A kanadaiakat Kadriana Sahaidak és Colton Lott képviselte, akik összeadva sem voltak olyan idősek, mint a másik oldalon a 47 éves Thomas Ulsrud, aki gyorsan belerázódott ebbe a játékstílusba is rutinos partnere, az előző tornán győztes Kristin Skaslien oldalán – legfeljebb azt a hiányosságot lehetett neki felróni, hogy ezúttal nem hozta magával tarka nadrágjait, amikről az általa vezetett férficsapat elhíresült!

Curling World Cup 2018/19, Third Leg Jönköping, Sweden

A Jönköpingben győztes kanadai vegyespáros – © WCF / Céline Stucki

A döntőt a kanadaiak kezdték jobban, két lopással három end után már négy ponttal vezettek. A norvégok a negyedik endben iratkoztak fel az eredményjelzőre egy intenzív söprés után, amit követően Ulsrud színpadiasan le is feküdt a pálya mellé, jelezve, hogy fizikálisan jóval kimerítőbb ez a szakág, mint a csapatverseny skipként. A norvégoknak a továbbiakban is kapaszkodniuk kellett, de a hetedik endben egy kétpontos lopással kiegyenlítettek, visszahozva ezzel esélyeiket. Az utolsó endben a kanadaiak ügyesen romboltak – beszédes, hogy Lott kövei egy kivételével az egész mérkőzésen 100%-os pontosságúak voltak – végül pedig a norvégok utolsó köve elakadt a guardban, így Kanadának már oda sem kellett állnia az utolsó dobásra, 7:5-re megnyerték a döntőt, és hazájukból második csapatként kvalifikáltak a világkupa pekingi fináléjára.

A férfiak mezőnyében kétesélyesek voltak a csoportok, végül az egyikben Svédország Svájcot, a másikban Kanada Skóciát tudta túlszárnyalni, így a döntőben Niklas Edin és Matt Dunstone csapata csaphatott össze. A svédeknek ez már a második döntőjük volt, legutóbb Omahában az amerikaiaktól szenvedtek vereséget, és most sem sikerült megugraniuk az utolsó akadályt. A nyolcadik endre 4:4-es állással érkeztek, de Edinék nem tudtak olyan nehéz helyzetet kialakítani, amit Dunstone befejezőként egy precíz ütéssel ne tudott volna megoldani, így a férfi csapatoknál is meglett a második kanadai győztes a világkupán.

Curling World Cup 2018/19, Third Leg Jönköping, Sweden

A dél-koreai női csapat Jönköpingben – © WCF / Céline Stucki

A nőknél nem ismétlődött meg hasonló, olyannyira, hogy a Darcy Robertson által vezetett kanadai együttes bizonyult a torna leggyengébbjének, egyetlen győzelmet sem szerezve. Az egyik csoportot a Kim Min-ji által vezetett fiatal koreai csapat viszonylag könnyen nyerte, a másikban pedig kialakult a várva várt svéd-orosz párharc Anna Hasselborgék és Anna Szidorováék között. Az első találkozójukat egy ponttal az oroszok nyerték, a továbbjutásról döntő másodikat pedig ugyanilyen minimális különbséggel a svédek, így ismét ők játszhattak az aranyért. A torna zárómeccsén az a két csapat csapott össze, akik a világkupa előző két fordulóján egyaránt veszítettek már egy döntőt, egyiküknek pedig most is szomorúan kellett távoznia. A koreaiak erősen kezdtek, így végig a svédeknek kellett futni az eredmény után, de utolérniük nem sikerült: a nyolcadik endben Kim egy dupla kiütéssel garantálta csapata győzelmét. Hasselborgék ugyan csalódottak voltak, de a pekingi fináléra ők is kvalifikáltak, hiszen a három forduló során a legtöbb pontot szerezték a tornagyőzelemmel nem rendelkező csapatok közül.

A Suzhouban, Omahában és Jönköpingben rendezett fordulókkal véget ért a világkupa alapszakasza, a májusi nagydöntőben a tornagyőztesek mellett a további két legtöbb pontot gyűjtő csapat, a házigazdák, a friss világbajnokok, valamint még egy meghívott vendég fog jégre lépni a férfiak, a nők és a vegyes párosok mezőnyében is. Az eddigiek alapján elmondható, hogy az új világkupa nem volt kegyes az európaiakkal, hiszen a kilenc bajnokságból csupán egyet tudott megnyerni egy erről a kontinensről érkezett csapat.

A 2018/19-es Világkupa-sorozat győztesei – állomásonként:

Nők: Kanada (Rachel Homan), Japán (Satsuki Fujisawa), Dél-Korea (Kim Min-ji)
Férfiak: Kanada (Kevin Koe), USA (John Shuster), Kanada (Matt Dunstone)
Vegyes párosok: Kanada (Walker/Muyres), Norvégia (Skaslien/Nedregotten), Kanada (Sahaidak/Lott)