Kanada mindent besöpört

Egyetlen ország dominanciáját hozta az idei szezonban útjára indított Curling Világkupa első állomása a kínai Suzhouban, Kanada így máris mindhárom versenyszámban ott tudhatja egy csapatát a májusi döntőben – Bognár Viktor összefoglalója következik:

A világ elitjébe tartozó játékosok tetszését elnyerte az új bajnokság és a kissé módosított szabályok is: a nyolc endesre rövidített találkozók, az extra end hiánya és a szűkösebb gondolkodási idő – na meg az idei szezontól a WCF minden eseményén érvényes újítás, miszerint immár az első négy helyett az első öt kővel nem lehet guardot kiütni – mind a mérkőzések felgyorsítását, szorosabbá tételét célozták. A kanadai női, férfi és vegyes páros csapat viszont nem akart izgalmas meccseket, saját döntőik hajrájára már biztonságos előnyt építettek ki.

A hölgyeknél az egyik csoportot Rachel Homanék, a másikat a svédek, az olimpiai bajnok Anna Hasselborgék nyerték fölényesen, hiszen a három ellenfelükkel játszott hat mérkőzésből csak egyet veszítettek el. A Round Robin után máris a döntő következett, de az erről lemaradó csapatok sem feleslegesen gyűjtötték a pontokat: azok számítani fognak a világkupa utolsó fordulójába való kvalifikáláshoz, nem mellesleg pedig pénzdíjazás járt minden győzelemért.

A női fináléban Kanada hamar lépéselőnybe került, miután két pont megírása után a következő endben nehéz helyzet elé állították a svédeket, és loptak is egyet. Hasselborgéknak innen már kapaszkodniuk kellett, és a nyolcadik endben kalapács nélkül kellett volna egy pontot szerezniük a döntetlen kiharcolásához, ám a juharlevelesek módszeresen takarították a játékteret, semmilyen búvóhelyet nem hagyva, és végül 7:3-as eredménnyel nyerték meg a találkozót, mintegy visszavágva ezzel az olimpián látott történelmi mélypontjuk után.

A férfiak mezőnyében a norvégok nyerték könnyebben a csoportjukat, pedig az egyre több nemzetközi tornán bizalmat kapó Steffen Walstad-féle csapat ellenfelei között a háromszoros világbajnok Niklas Edin különítménye is ott volt. A svédek azonban formán kívül játszottak, az USA és Kína ellen is elszenvedtek egy vereséget, így nem maradt esélyük a regionális riválissal szemben. A másik csoportban még nagyobb meglepetés érett, a skótok pontegyenlőségbe kerülhettek volna Kanadával a továbbjutásért, ám a svájciak elleni utolsó kövüket elrontották, így vereségük miatt nem volt szükség a „szétlövésre”, Kevin Koe együttese biztosította be a döntős helyet.

A végső győzelemért zajló norvég-kanadai csata aztán Walstad néhány kulcsfontosságú hibájáról maradt emlékezetes. Az ellenfél mindig rá tudta kényszeríteni a norvégokat az egy pont megírására, így az utolsó endre már nyugodtan készülhetett Kanada, s 6:5-ös végeredménnyel övék lett az arany.

Curling World Cup 2018 Suzhou, China

A vegyes párosoknál észak-amerikai rangadót hozott a döntő, ráadásul az USA párosa, Sarah Anderson és Korey Dropkin voltak az egyetlen csapat a torna egészét tekintve, akik hibátlan mérleggel vették a csoportkört. A fináléban azonban nekik is beletört a bicskájuk Kanadába, a legutóbbi világbajnokságon bronzérmet szerző Laura Walker és Kirk Muyres kettőse a mérkőzés második felében három end alatt öt pontot is lopott, ezzel kialakítva a 7:3-as végeredményt.

A Curling Világkupa második fordulóját az Egyesült Államokbeli Omahában tartják december elején, ahol a kanadaiak alighanem új csapatokkal állnak ki, hiszen a mostani szereplők győzelmükkel már bebiztosították helyüket a bajnokság májusi döntőjében, amit Pekingben rendeznek majd.