Amerikai, japán és norvég győzelem a világkupán

A hétvégén Omahában véget ért az idén útjára indult Curling-világkupa második fordulója, és azt követően, hogy az első körben a férfi, a női és a vegyes páros küzdelmeket is besöpörte Kanada, elmondható, hogy most egy jóval színesebb és fordulatosabb tornán van túl a curling élvonala. További kuriózum, hogy a hölgyeknél a nemrég lezajlott ázsiai-csendes-óceáni bajnokság döntőjének, míg a férfiaknál az olimpia döntőjének párosítása ismétlődött meg, olyan mérkőzésekkel és eredményekkel, amelyekre okkal húzhatta fel a szemöldökét a közönség.

A hölgyeknél már az meglepetést okozott, hogy a két négycsapatos csoport élén Dél-Korea és Japán zárt, ezzel kiharcolva a döntőbe jutás jogát. Az A-csoportban a Tracy Fleury által vezetett Kanada ugyan azonos ponttal zárt, mint Dél-Korea, ám mivel mindkét találkozójukat a Kim Min-ji által vezetett fiatal ázsiai csapat nyerte, így a juharlevelesek ezúttal lemaradtak a fináléról. A B-csoportban a Satsuki Fujisawa-féle Japán dominált öt mérkőzéséből csak egyet elveszítve, pedig ellenfelei között voltak Európa legnevesebb egységei. Eve Muirheadék végül a túl kevés, Anna Hasselborgék pedig a túl sok játékkal indokolták a gyengébb szereplést, a skótok ugyanis még nem szoktak teljesen össze a módosult felállásban, míg a svédek sűrű őszi versenyprogramon vannak túl, amely során legutóbbi öt tornájukat, köztük a novemberi Európa-bajnokságot is megnyerték.

Curling World Cup 2018 Omaha, USA

A döntőben tehát Fujisawa és Kim csapata az idei kontinentális bajnokság fináléját ismételték meg. Akkor a koreaiak győztek, most viszont drámai végjátékban a japánoknak sikerült fordítani. Dél-Korea a második endben négy pontot is írt, ami különösen itt, a világkupa csupán nyolc endig tartó mérkőzésein jelent komoly fegyvertényt, ráadásul a japánok sokáig nem érezték a jég sebességét, több kulcsfontosságú követ is túldobva. A végén azonban a fiatal dél-koreai skip hibázott, viszonylag könnyű helyzetben kellett a házba dobnia, ám az végül csak a legkülső körben állt meg, ami már éppen több volt a kelleténél. Fujisawáék az utolsó két end alatt három pontot lopva 7:6-ra nyertek, ezzel garantálva helyüket a pekingi világkupa-döntőn.

A férfiak küzdelmeiben már önmagában az meglepetésnek számított, hogy a nyolc résztvevő csapat közül Kanada zárt a legrosszabb mérleggel, Jason Gunnlaugsonék ugyanis csak egyetlen győzelmet szereztek. Az egyik csoportban a házigazda amerikaiak domináltak az olimpiai bajnok, John Shuster-féle felállással, árnyékot vetve az Eb-t frissen megnyerő skótokra is, a másikban pedig összejött a klasszikus skandináv rivalizálás Niklas Edin svéd és Thomas Ulsrud norvég csapata között. Itt végül a svédek kerekedtek felül, így ők játszhattak az USA-val az emlékezetes olimpiai döntő megidézéseként.

És akik a téli játékok idején kétkedve fogadták az amerikaiak ezen csapatának váratlan felemelkedését, azok számára Shusterék most tovább nyomatékosították az erőviszonyokat, hiszen egy újabb fontos döntőben tudták felülmúlni a világ egyik legjobb csapatának számító Edinéket. Furcsa mérkőzésük az egész világkupa legpontszegényebb találkozója lett, hiszen 3:1-es amerikai győzelemmel ért véget. A kulcspillanatot a hetedik end hozta el 2:1-es állásnál, ahol Edinnek döntenie kellett, hogy megírja az egy pontot, vagy engedélyez egy lopást az ellenfélnek, hogy befejezőként aztán megpróbáljon kettőt szerezni. Utóbbit választotta, ám Shusterék remek rombolójátéka révén a nyolcadik endben végül kifogytak a kövekből a svédek, így ezúttal hazai környezetben szólhatott az amerikai himnusz.

Curling World Cup 2018 Omaha, USA

A vegyes párosok versenye hozta a legkisebb meglepetést, legalábbis abban a tekintetben, hogy a papíron két legerősebb egység, az olimpián egyaránt érmet szerző svájci Jenny Perret és Martin Rios, valamint a norvég Kristin Skaslien és Magnus Nedregotten jutottak el a fináléig. Ott aztán elég fordulatosan alakult a találkozó, ami a svájciak négypontos endjével kezdődött, végül azonban egy sor lopás és egy szintén négypontos hetedik end végén 10:5-re a norvégok nyertek.

A sorozat harmadik fordulója a svédországi Jönköpingben veszi majd kezdetét január 30-án, hogy aztán a három kör legjobban szereplő csapatai a májusi nagydöntőben “meccseljék le” az első világkupa győztesének kilétét a férfi, a női és a vegyes páros mezőnyben.