Japán és dél-koreai sikerek

Szombaton zárult le Dél-Koreában az idei Pacific-Asia (magyarul talán Csendes-óceáni és Ázsiai térségnek fordítható) bajnokság, amelyen a helyosztókat rendezték. A november 3-10. között zajló eseménynek a helyszíne az olimpiáról már jól ismert Gangneung volt, ahol a hölgyeknél összesen hét csapat (Ausztrália, Kína, Hong Kong, Japán, Kazahsztán, Dél-Korea, Katar) versenyzett. A csoportkörben a Satsuki Fujisawa irányításával játszó japánok tudtak egyedüliként veretlenek maradni, akik aztán az elődöntőben 13-3-ra győztek Hong Kong ellen.

A fináléban viszont kikaptak a dél-koreai lányoktól, akik ugyan a csoportkörben két vereséget is elszenvedtek (Kína és Japán ellen), utána azonban az egyenes kiesés szakaszban mindkét nemzetnek visszavágtak. Az elődöntőben 7-4-re verték Kínát, majd a fináléban 12-8-ra az addig veretlen japánokat is, úgy, hogy a 10. endben Fujisawa utolsó köve túlfordult, így tudtak hármat lopni a koreaiak. “A meccs előtt arról beszéltünk, hogy próbáljuk meg élvezni a játékot, a tét ellenére is. Még mindannyian junior korúak vagyunk, így folyamatosan kell fejlődnünk. Most is sokat tanultunk Japántól és Kínától” – nyilatkozott sportszerűen a győzelem után a dél-koreai skip.

Ebben az esztendőben így a Kim Min-ji vezette Dél-Korea nyerte meg hazai jégen a tornát, amely így sorozatban harmadszor győzött a hölgyeknél a Pacific-Asia bajnokságon. A bronzmeccsen Kína 8-3-ra nyert Hong-Kong ellen, amely így folytatta 2004 óta tartó éremszerző sorozatát a térség legnagyobb rangú curling eseményén. A torna végén az is eldőlt, hogy Japán és Dél-Korea női csapatai utazhatnak majd a 2019-es dániai női világbajnokságra.

A férfiaknál kilenc csapattal rendezték meg a tornát – a női mezőnyhöz képest Tajvan és Új-Zéland jelentette náluk a bővülést. Itt a Zou Qiang vezette kínai csapat volt veretlen a csoportkörben, ahol mind a nyolc mérkőzését megnyerte. A kínai csapat az elődöntőt (9-6) is hozta a házigazda Dél-Korea ellen, a fináléban azonban 9-7-re kikapott a Yuta Matsumura vezette Japántól, amelyet előtte a csoportkörben 9-5-re vert meg. A két döntős csapat lehet majd ott 2019-ben a kanadai Lethbridge-ben sorra kerülő férfi világbajnokságon.  “Nagyon boldogok vagyunk, különösen azért, mert a döntő befejező endjében sikerült lopnunk. Nagyszerűen játszottunk az egész tornán” – nyilatkozta a japánok skipje a győzelem után.

Az esemény kapcsán az ALÁBBI LINK-en olvashatóak részletek.