Németországban is 5. hely

Egy héttel a kitzbüheli versenyhétvége után, október 25-28. között rendezték meg a németországi Geisingben a World Curling Tour újabb versenyét a vegyes párosok számára. A 3500 euró összdíjazású, húszcsapatos tornán négy magyar páros is szerepelt, a világbajnok Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt, a vb-ezüstérmes Szekeres Ildikó – Nagy György, valamint a Bíró Bernadett – Kalocsay Ottó és a Szabó Enikő – Fóti Balázs páros is vállalta a tornát. Előbbi kettő győzelemmel kezdte a csoportkört, Szekeresék egy svéd (7-1), Palancsáék pedig egy dán (9-8) páros ellen győztek a nyitányon, Szabóék viszont 11-4-re kikaptak a későbbi győztes orosz párostól, Bíróék pedig 11-5-es vereséggel rajtoltak egy hazai páros ellen.

A csoportkör folytatásában aztán a Szekeres-Nagy páros egy lengyel duó ellen “edzett egyet” (15-0), majd kikapott egy orosz párostól (2-11), a csoportkört azonban végül a Panhans – Panhans páros fölényes legyőzőse (19-3) után 3/1-es mutatóval zárta. A Palancsa – Kiss páros előbb egy német (11-2), majd egy holland (9-7) párost győzött le, majd kikapott egy lengyel duótól (6-10), de 3/1-es mutatójával ők is továbbjutottak az egyenes kieséses szakaszba.

A Bíró-Kalocsay páros egy lengyel duótól is kikapott (7-9), utána viszont nagy bravúrral legyőzte a tornát később megnyerő Komarova-Goryachev orosz párost, ráadásul nem is kis különbséggel (11-3), majd a csoport magyar rangadóján 8-2-re győzött a Szabó-Fóti páros ellen, amely egy német vereség (7-10) után legyőzött egy lengyel párost (6-5) ezt megelőzően. A csoportkört a Szabó-Fóti páros 1/3-al zárta, ők befejezték a tornát, Bíróék viszont 2/2-es mérleggel még játszhattak egy találkozót a nyolc közé kerülésért, ahol egy hazai kettőstől kaptak ki 7-5-re.

Jól kezdte viszont az egyenes kieséses szakaszt a két vb-érmes magyar duó, mindketten fölényes sikerrel (11-5 illetve 13-2) jutottak túl ellenfelükön. A negyeddöntőben a svéd Heldin-Lindström páros azonban 7-6-ra győzött Palancsáék ellen, az orosz Komarova-Goryachev duó pedig szintén hatalmas csatában 5-4-re Szekeresék ellen. Ezzel viszont még nem ért véget számunkra a torna, hiszen a helyosztókon éppen egymás ellen kellett játszani. A presztízs szempontjából is fontos mérkőzést végül 9-4-re nyerte meg a Szekeres Ildikó – Nagy György páros, amely aztán az ötödik helyért extra-endben egy lengyel párost is megvert 7-6-ra, így végül a kitzbüheli tornához hasonlóan most ötödikként zárta a versenyt.

WCT Tour – Geising (GER), helyosztó
1 2 3 4 5 6 7 8 Végeredmény
Szekeres Ildikó – Nagy György 1 1 0 0 1 0 4 2 9
Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt Hammer (Last Stone First End) 0 0 1 2 0 1 0 0 4

A verseny rájátszásának tabelláját az ALÁBBI LINK-en lehet megtekinteni.

“Eléggé nehéz volt számunkra a jég, hiszen meccsről meccsre változott, és igazából a vége felé találtuk csak meg a jó formát, de az egyenes kieséses szakaszban rendezett mindkét meccsen egy-egy rossz end miatt ment el a jó eredmény lehetősége” – mondta Kiss Zsolt a németországi versenyt követően.

“Az első meccsünk a svédek ellen nagyon jól sikerült. Elég rossz minőségű jegünk volt és a kövek sem voltak egyformák, így nagyon nehéz volt kitalálni mi is zajlik tulajdonképpen. Mi előbb rájöttünk a turpisságokra és viszonylag könnyedén nyertünk . Az orosz fiatalok ellen ez pont fordítva alakult. Csoport másodikként az orosz vb-ezüstérmes ellen, aki a későbbi torna győztes lett nagyon jó és szoros meccset játszottunk, de az utolsó kövem szerencsétlenül alakult. Az oroszok szerint jól nézett ki, valószínűleg ráment valamire, így nem jutottunk a négy közé. A következő meccset a kétszeres vb-győztes Palancsa – Kiss páros ellen 9-4 re nyertük. Ezért a következő meccsen az ötödik helyért mehettünk a lengyel Szeliga- Frynia ellen, amit extra-endben sikerült megnyernünk, így végül az 5. helyen végeztünk.” – nyilatkozta a Vasas SC versenyzője, Szekeres Ildikó a számukra egy újabb remek eredményt hozó torna után, amelyen nyolcból hat találkozót sikerült megnyerniük.

geisingkep

“Jó volt látni ekkora magyar részvételt, hiszen annyi csapatunk volt, mint a rendező németeknek. Csapataink ráadásul összetartottak, mindenkinek volt egy-egy jó szava, bátorítása a másik csapat felé és bele-bele tudtunk nézni egymás meccseibe, szurkolni is tudtunk egymásnak. Szembetűnő volt a lengyel csapatok játék színvonalának növekedése is és az is, hogy rajtunk kívül ők is négy csapattal indultak. Látható, hogy ha lépést akarunk tartani és megtartani a szakágban szerzett előnyünket a környező országokkal szemben, akkor nekünk is több csapattal kell megjelennünk a WCT versenyeken.” – fogalmazott a hétvége után Fóti Balázs.

“Geising nem lesz a kedvenc pályánk. Az eddigi 6 WCT versenyünkből a pálya miatt ez volt a legnehezebb, mert, hogy itt nem curling jég volt. Az első nap nehéz volt, de aztán a második nap már jobban tudtunk alkalmazkodni és 2 győzelem/2 vereséggel zártunk. Nagyon boldogok voltunk, hogy a Komarova-Goriachev páros ellen sikerült nyernünk. Felkészülésnek szuper volt és várjuk az újabb kihívásokat.” – mondta Kalocsay Ottó a torna után.

A geisingi vegyes páros WCT-tornát végül az orosz Maria Komarova – Daniil Goryachev páros nyerte meg, a fináléban honfitársaik, a szintén moszkvai Alina Biktimirova – Timur Gadzhikanov duó ellen győztek szoros mérkőzésen 6-5-re.

A World Curling Tour sorozat további állomásai:

2018. november 2-4. Madison (Egyesült Államok)
2018. november 16-19. Portage La Prairie (Kanada)
2018. december 13-18. Budapest
2019. január 11-13. Zoetermeer (Hollandia)
2019. február 8-10. Aarau (Svájc)
2019. február 21-24. Pozsony (Szlovákia)
2019. február 28-március 3. Szocsi (Oroszország)
2019. március 14-17. Budapest
2018. március 21-24. Dumfries (Skócia)
2019. április 4-7. Riga (Lettország)
2019. április 20-27. Stavanger (Norvégia)