Omahában jön a Curling Világkupa újabb köre

Második fordulójához érkezett az idén ősszel útjára indított új nemzetközi sorozat, a Curling Világkupa. A szeptemberi kínai forduló után most ismét egy a világversenyek által eddig felderítetlen környékre, az Egyesült Államokbeli Nebraskában található Omahába látogat el a világ curlingelitje, azaz nyolc férfi, nyolc női, és ugyanennyi vegyes páros csapat, hogy mindhárom mezőny megvívja a saját minibajnokságát.

A négy fordulóból álló világkupán – amellett, hogy minden egyes megszerzett győzelemért pénzdíjazás jár – minden az utolsó menetre, a pekingi fináléra való kvalifikálásról szól, ahova a három előző fordulón mutatott teljesítmény alapján lehet indulási jogot szerezni. Az első állomáson, Suzhouban a kanadaiak mindent besöpörtek, a hölgyeknél Rachel Homan, a férfiaknál Kevin Koe csapata nyert, a vegyes párost pedig Laura Walker és Kirk Muyres kettőse hozta el a juharleveleseknek. Mivel a szabályok értelmében a győztesek már biztosan ott lehetnek a döntőben, ahol ráadásul egy ország már több együttessel is képviseltetheti magát, így a kanadaiaknak érdemes volt új különítményeket nevezni Omahába.

Így is tettek, a férfi és a női versenybe ezúttal kevesebb nemzetközi tapasztalattal rendelkező együtteseket küldött harcba Kanada, aminek talán az ellenfelek örülnek leginkább. A hölgyeknél többen is a papíron legerősebb felállásukkal érkeznek: a svédektől az olimpiai és friss Európa-bajnok Anna Hasselborgék ezen a tornán is megkísérlik a győzelmet, miután az előzőn csak a döntőben szenvedtek vereséget Homanéktól. Szintén frissen az Eb-ről érkezik az oroszoktól Alina Kovaleva csapata, a skótoktól pedig Eve Muirheadék, immár a szeptemberben csípőműtétje miatt még hiányzó skippel.

anna_hasselborg

Érdemes lesz odafigyelni az ázsiaiakra is, akik azóta szintén átestek a maguk kontinenstornáján. Dél-Koreát az ottani meglepetésgyőztes, a Kim Min-ji által vezetett tinédzsercsapat képviseli, Japánból az olimpiai érmes Satsuki Fujisawáék érkeznek, Kínából pedig egy új együttes Yang Ying vezetésével. Hozzájuk csatlakozik Kanadából Tracy Fleury, az USA-ból pedig Jamie Sinclair különítménye.

A férfiaknál szintén egy világbajnokságon még sosem járt csapat viszi Kanada zászlaját Jason Gunnlaugson irányításával, akiknek igazán patinás mezőnyben kell bizonyítaniuk: a svédeket Niklas Edin, a skótok új sztárcsapatát Bruce Mouat, a norvégokat ezúttal Thomas Ulsrud vezeti, de itt lesz az ázsiai-csendes-óceáni zóna friss bajnoka a japán Yuta Matsumurával, valamint az olimpiai bajnok John Shusterék a házigazdák színeiben. A nyolcas mezőny a svájciakkal és a kínaiakkal válik teljessé.

A vegyes párosok között is találunk az olimpiáról ismert játékosokat szép számmal, az ott dobogós svájciak és norvégok, valamint a kínaiak is a Pjongcsangot megjárt felállással érkeznek. Itt is érdemes lesz viszont figyelni Kanadára, ahonnan a Dél-Koreából arannyal távozó John Morris ezúttal sem állandó partnerével száll jégre, ugyanis Taylor McDonald otthoni kötelezettségei miatt Kalynn Park ugrik be a helyére. Az USA-t a főleg a csapatversenyekről ismert Tabitha Peterson és Joe Polo párosa képviseli, rajtuk kívül pedig Dél-Korea, Svédország és Oroszország száll még jégre.

A világkupa omahai fordulója december 5. és 9. között öt napon át tart majd a múltkor bemutatkozó gyorsított játékmenet szerint: a nyolc résztvevő csapatot két csoportra osztják, ahol nyolcendes, extra end nélküli mérkőzéseken döntik el egymás között a világkupa második körének női, férfi és vegyes páros bajnokait. A mérkőzések a Curling Világszövetség (WCF) YouTube-csatornáján élőben követhetőek lesznek.