Skót-svéd-svájci csata lehet

A tavalyi, St. Gallenben rendezett Európa-bajnokságon inkább az A-osztályt figyelhettük, a magyar csapat kiesése után idén (számunkra) talán nem lesz annyira izgalmas a harc. Pedig ezúttal is számos klasszis szerepel az A-divízióban, ahol ott lesz a mezőnyben a címvédő Skócia is – újfent Eve Muirhead vezetésével. Legfőbb ellenfelük a svédek lehetnek, akik az olimpiai bajnok csapatukkal érkeztek Észtországba, Anna Hasselborgék ráadásul legutóbb a világbajnokságon és az Eb-n is ezüstérmesek voltak, így stabilan hozzák a világszínvonalat, ami Tallinnban is éremre jogosíthatja fel őket.

A svájciaknál a korábbi kétszeres világbajnok Alina Paetz most is játszik, igaz már nem “főnökként”, hanem Silvana Tirinzoni csapatában vice-skipként. A dánok ismét a rutinra építenek az Eb-n, hiszen skipjük, Madeleine a nyolcadik, testvére, Denise pedig a tizedik Eb-jén csúszhat a jégre.

anna_hasselborg

A világbajnoki címvédő Anna Hasselborg most is nagy esélyes

A tavaly feljutó finneket Oana Kauste vezeti ezúttal is, csapatában pedig ismét ott van a magyar származású Juhász Eszter. A német csapatot Daniela Jensch, az oroszt Alina Kovaleva, a 2017-ben még szintén A-csoportos lettet pedig Iveta Stasa-Sarsuna vezeti az Eb-n, ahol Veronica Zappone vezetésével az olaszok is az A-osztályban szerepelnek, Csehországot pedig Anna Kubeskova csapata képviseli.

A nőknél összesen húsz csapat szerepel az Európa-bajnokságon, a B-divízióban Anglia, Észtország, Magyarország, Litvánia, Norvégia, Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia, Spanyolország és Törökország játszik. Közülük a november 24-én záruló tornán két csapat kerülhet fel az 2019-es Európa-bajnokság A-csoportjába. A Palancsa Dorottya vezette magyar csapat az első fordulóban rögtön nehéz ellenféllel találkozik, a tavaly még szintén A-csoportos Törökország lesz az ellenfél szombaton délután. A tallinni Európa-bajnokságról az Eurosport közvetít élőben, az eredmények pedig a www.worldcurling.org/ecc2018 címen figyelhetőek.