Hiányzó norvég gatyák

Thomas Ulsrud és csapatának jellegzetes nadrágjai nélkül is izgalmasnak – igaz kevésbé színesnek – ígérkezik a Tallinnban szombaton kezdődő curling Európa-bajnokság férfi tornája. Ahol kérdés, hogy ki szorongatja majd meg igazán a legutóbb négy (!) kontinenstornát egyaránt megnyerő Niklas Edin vezette svédeket. Edin az utóbbi időszak legjobb európai curling játékosa, hiszen európai sikerei mellett három világbajnoki címet és olimpiai ezüst- illetve bronzérmet is szerzett az előző szezonokban.

A mezőny újoncának számít a fiatal Bartosz Dzikowski által vezetett lengyel válogatott, amely a tavalyi feljutás után most története során először játszhat az A-osztályban Európa-bajnokságon. A “részvételi-spektrum” másik felén az olaszok veterán skipje, Joel Retornaz áll, aki már 11. alkalommal vezetheti Olaszországot curling Eb-n. A svájciaknál most is Peter de Cruz csapata jött el az Eb-re, ahol ismét szerepel a kétszeres vegyespáros világbajnok Sven Michel, a rutinos svájciak ismét odaérhetnek a dobogóra. Ulsrudékat a norvégoknál most a Steffen Walstad-féle csapat próbálja meg pótolni, a skótoknál pedig a Bruce Mouat vezette csapat nyerte meg a hazai válogatót. Az utóbbi időszakban az európai-élmezőnybe beleerősödő hollandoknál pedig Wouter Goesgens együttese játszik Tallinnban.

niklas edin

A svéd Niklas Edin üvöltése a tallinni jégcsarnokban is hallható lesz

A sportágban végbemenő generációváltás jele, hogy a finn (Wille Makela), a német (Marc Muskatewitz) és az orosz (Mikhail Vaskov) válogatottban is egyaránt Eb-újoncok szerepelnek majd a tallinni versenyen. Az utóbbi öt évben csak a svéd-skót-svájci-norvég négyes csapatai szereztek érmet az Eb-ken a férfiaknál, most meglepetés lenne, ha ez a “szokásos leosztás” Tallinnban megváltozna.

Az A-osztályban Finnország, Németország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Skócia, Svédország és Svájc szerepel, a tíz csapat pedig a körmérkőzéses alapszakasz után a rájátszásban dönt majd az érmes helyezésekről. Az észtországi Eb-ről az Eurosport közvetít élőben.

A B-osztályban ezúttal is 16 csapat szerepel, amelyek két nyolcas csoportra osztva küzdenek a két feljutó helyért.

A-csoport: Csehország, Észtország, Franciaország, Magyarország, Lettország, Szlovákia, Spanyolország, Törökország
B-csoport: Ausztria, Fehéroroszország, Dánia, Anglia, Izrael, Litvánia, Szlovénia, Wales.

Az utóbbi öt év dobogósai a férfi curling Európa-bajnokságokon:

2017 – 1. Svédország 2. Skócia 3. Svájc

2016 – 1. Svédország 2. Norvégia 3. Svájc

2015 – 1. Svédország 2. Svájc 3. Norvégia

2014 – 1. Svédország 2. Norvégia 3. Svájc

2013 – 1. Svájc 2. Norvégia 3. Skócia