Célkeresztben a világbajnokság

A bennmaradás reményében, de az esetleges vb-kvalifikációban is bízva utazik el ma a magyar női curling válogatott a svájci St. Gallenben rendezendő Európa-bajnokságra. A csapat tavaly a B-csoport megnyerésével jutott fel az  első osztályba, ahol most a tízcsapatos mezőnyben az első nyolc között végezve harcolhatja ki a 2018-as A-csoportos tagságot.

A csapat tagjai optimistán várják a tornát, amely előtt a skip, Palancsa Dorottya arról beszélt, hogy az öt éve megalakult csapatuk számára már nem újdonság az A-csoportos szereplés, hiszen az első országos bajnoki győzelem (2014) után azonnal feljutottak a legfelső osztályba, a 2015-ös dániai Eb-n aztán 1/8-as győzelem/vereség mutatóval kiestek a legjobbak közül. Dóri szerint most az akkori tapasztalatok is segíthetnek a (még) jobb svájci szereplésben. “A csapat erőssége az összetartás, régóta barátok vagyunk, hárman egy középiskolából jövünk, ráadásul hárman együtt is kezdtük el játszani a curlinget. Sok időt töltünk együtt a jégen kívül is, talán ezért is próbáljuk meg a kitűzött célokért a lehető legtöbbet megtenni!” – nyilatkozta a csapat vezére az elutazás előtt.

Miklai Henrietta: “Rutinosak vagyunk, a mostani már a negyedik Európa-bajnoki szereplésünk lesz. Összehasonlítva a korábbi évekkel, most reális esélyeink vannak az A osztályban való bennmaradásra, hiszen ezúttal sokkal több energiát és edzésmunkát fektettünk a felkészülésbe. Többször találkoztunk már a jégen azokkal a csapatokkal, akikkel az Eb-címért versenyezhetünk majd, ezáltal többnyire tudjuk a játékstílusukat, taktikájukat, reményeink szerint nem lesznek váratlan helyzetek. Erős a csapat dinamikája, nagyon összetartóak vagyunk, tűzön-vízen át harcolunk, ha kell. Egyik előnye ennek a sportnak, hogy az ember életre szóló barátokat szerez. És mi lehetne jobb, mint a legjobb barátaiddal a magyar curling történetében elsőként kijutni a világbajnokságra, illetve a jövőben remélhetőleg egy Olimpiára is. Ez a cél, ez az álom, ez az, amit meg fogunk valósítani!”

Sándor Nikolett: “A csapattal nagyon bizakodóak vagyunk az Európa-bajnoksággal kapcsolatban. Alapos és eredményes felkészülésen vagyunk túl. Úgy gondolom van esélyünk a Vb-re kijutásra, de ahhoz az kell, hogy minden egyes meccsen maximálisan koncentráljunk. Figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ne legyünk kishitűek a nálunk tapasztaltabb csapatokkal szemben sem, hiszen bármelyik csapatot meg lehet fogni. A csapaton belül a pályán kívül mindenkinek megvan a maga feladata, amik az évek alatt kialakultak. Ezek közül az enyém a lányok lelkének ápolása. Figyelek arra, hogy senkiben ne legyenek rossz érzések, és pozitívan álljon mindenki a jégre, mert ez sorsdöntő lehet. A lányokkal már nagyon várjuk az Eb-t, az utolsó napok már a készülődésről és az utazásról fognak szólni.”IMG_9673

Kalocsai Vera: “Nekem is ez már a negyedik Eb-m lesz és idén vágunk bele a legnagyobb reményekkel. Újra az A-csoportban – az elitben – játszunk és idén a reálisabb a bennmaradás és a vb-re kijutás, mint volt két évvel ezelőtt. A koncentráció nagyon fontos lesz, hisz ezen a szinten már az dönt, hogy ki van jobban ott fejben. Kemény a program (9 meccs 6 nap alatt) így természetesen a fizikum és az állóképesség is számít, amiben szerintem fejlődtünk a feljutásunk óta.”

A csapattal tart még az Európa-bajnokságra a mindössze 15 éves tartalék, Micheller Dorottya is, – aki idén került be a csapatba az UTE Jégkirstályoktól –  számára ez lesz az első Európa-bajnokság. A csapat edzője Palancsa Zoltán, aki szintén nagy elvárásokkal utazik ki St. Gallenbe, mert elmondása szerint a magyar curling történetében először nyílik reális esély egy csapat vb indulásra. Szerinte a lányok kifejezetten erős felkészülésen vannak túl, a nyár végén hat hetes alapozással kezdtek, melynek során két szakember segítségével állóképességi és erőnléti fejlesztéssel indult a szezon.

A Team Palancsa számára augusztus végétől egy – már szokásos – tíz hetes jeges edzéssorozat, illetve felkészülési versenyek sora következett. Bár idén Kalocsai Vera Hollandiából járt haza az edzésekre illetve a versenyekre, mégis először fordult elő, hogy sem betegség, sem sérülés nem hátráltatta a munkát. Ebben komoly szerepe van csapat masszőrének, aki rendszeresen “összerakja” a lányokat, valamint a pszichológus és dietetikus szakember munkáját sem szabad lebecsülni. Palancsa Zoltán szerint a magyar női válogatott minimális célja az “A” osztályban maradás, amihez az első nyolc hely valamelyikét kell megszerezni, de nem lehetetlen az 1-7 hely egyikének megszerzése sem, ami automatikus vb indulási jogot jelentene. A szakember szerint a tavaly a mienkkel együtt feljutó törökök, a lányok által a közelmúltban kétszer is legyőzött csehek, a tornára új skippel érkező dánok és talán az olaszok ellen lehet reális győzelmi esély a csoportkörben (round robin), ahol minden csapat játszik mindenkivel egy-egy mérkőzést, így a végső sorrend kilenc forduló után alakul ki.

A magyar női válogatott Európa-bajnoki menetrendje:

november 18. szombat 14.00-17.00  HUN – GER

november 19. vasárnap 09.00-12.00 HUN – CZE

november 19. vasárnap 19.00-22.00 HUN – SUI

november 20. hétfő 12.00-15.00 HUN – TUR

november 20. hétfő 20.00-23.00 HUN – ITA

november 21. kedd 14.00-17.00 HUN – SWE

november 22. szerda 09.00-12.00 HUN – DEN

november 22. szerda 19.00-22.00 HUN – RUS

november 23. csütörtök 14.00-17.00 HUN – SCO