Kétszer ugyanabba a folyóba?

Rögtön egy, a házon átcsúszó kővel kezdődött az Európa-bajnokág magyar szempontból és az első percek káosza után még szinte örülhettünk annak, hogy a törökök csak kettőt írtak az első endben. A második felvonásban is sok volt sajnos a magyar hiba, így azt utolsó kőnél a skip Palancsa Dorottya azzal a tudattal engedhette el a kövét, hogy ha ront, az ellenfél ötöt (!) ír. Szerencsére Dórinak helyén volt a szíve, így végül sikerült “elhárítani a vérzést” (1-2).

A harmadik endben ismét a törökök voltak a befejezők, akiknek egy, az utolsó pillanatban a házba visszaperdülő kövük segített be, amit aztán – hiába toltunk meg bravúrosan egy double take-out-nál – a legvégéig bent tudtak tartani a házban. Bár az end végén szabad szemmel nem lehetett látni, hogy “érintős-e” a törökök köve, a végén persze itt is kettőt írtak. Ugyanez nem sikerült a mieinknek, akik a negyedik end zárásaként nem tudtak élni az utolsó köves eséllyel, hogy kettő pontot írjanak…

A folytatásban is szinte tökéletesen játszottak a törökök, a Rókusfalvy Orsolya, Sándor Nikolett, Miklai Henrietta, Palancsa Dorottya összeállítású magyar csapat pedig pontatlan volt (a hatodik end utolsó köve után nem mi, hanem az ellenfél írt pontot, a hetedikben pedig a “megdolgozott” kettő helyett csak egy pont lett a miénk a végén), így nem volt esély a fordításra. Mégy úgy sem, hogy a török skip a nyolcadik end végén (a mérkőzés folyamán talán először) rontott, így a 3/4 török pont helyett mi loptunk egyet. A csapat skipje, Palancsa Dorottya az alábbiakban értékelt a 7-4-s török sikerrel zárult mérkőzés után.

Nem sikerült tehát tökéletesre Rókusfalvy Orsolya Európa-bajnoki bemutatkozása, aki korábban vegyes csapattal már szerepelt Eb-n, de női mezőnyben ezzel a találkozóval mutatkozott be. Annyi vigaszunk lehet, hogy ezzel a mérkőzéssel valószínűleg túl vagyunk a “nehezén”, a folytatásban talán csak könnyebb ellenfelek jöhetnek a B-divízióban. Ráadásul ez a meccs szorosabb volt, mint a tavalyi Eb-n az A-osztályban elszenvedett vereség (5-12) alkalmával. És ha mindenképpen további kapaszkodót akarunk keresni a folytatáshoz, akkor idézzük fel a 2016-os skóciai Európa-bajnokságot. Akkor hasonlóan – egy törökök elleni vereséggel – indult a torna, amelynek a végén a B-osztály döntőjében 6-5-re sikerült visszavágni nekik, ami egyben a divízió megnyerését és feljutást is jelentett Palancsa Dorottyáék számára. Két évvel később lépjünk bele még egyszer ugyanabba a folyóba!

1. forduló
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Végeredmény
Magyarország (Palancsa Dorottya) 0 1 0 1 0  0 1 1 0  X  4
Törökország (Dilsat Yildiz) Hammer (Last Stone First End) 2 0 2 0 1  1 0 0 1  X  7

A női torna B-osztályában az első forduló további eredményei: Spanyolország – Szlovákia 7-3, Anglia – Észtország 6-3, Szlovénia – Litvánia 6-4, Norvégia – Lengyelország 9-4. A magyar csapat számára vasárnap (helyi idő szerint) reggel nyolckor folytatódik a torna, amikor Szlovénia lesz az ellenfél, majd délután négykor Litvánia következik Palancsa Dorottyáék számára.

A tallinni Európa-bajnokságon szombaton délután az A-osztályban is elkezdődtek a csoportmérkőzések a hölgyeknél, ahol nem született igazán váratlan eredmény, talán csak a csehek a vártnál “szűkebb” veresége érdemel figyelmet az olimpiai bajnok svédekkel szemben. Az első forduló eredményei:Skócia – Dánia 7-4, Svájc-Olaszország 8-3, Oroszország-Németország 12-5, Svédország-Csehország 6-5, Finnország-Lettország 11-8