Sikerszériában a magyar curling: ezúttal EJCT győzelem Koppenhágában

A World Curling Tour junior sorozatának hétvégi, koppenhágai állomásán bravúros győzelmet aratott az ifjúsági fiú válogatott csapata, akik veretlenül meneteltek végig a versenyen. A 10 nap múlva kezdődő B-csoportos ifjúsági Világbajnokság előtt rendkívül bíztató siker született Dániában.

Tatár Lőrinc vezetésével a Tüske Milán, Szarvas Kristóf és Kárász Raul felállású együttesnek komoly játékerőt képviselő csapatok ellen sikerült győzelmet aratni. Az első két mérkőzésen a papírforma érvényesült, ahol egy svájci és egy dán junior csapat ellen könyelhették el a győzelmet a mieink, ezt követően viszont a koreai válogatott ellen következett egy kiélezett csata, ahol extra endben sikerült kiharcolni a győzelmet. Az ázsiai együttes a világ legjobbjai közé tartozik, nemrég még az A-csoportban szerepeltek, most pedig a 10 nap múlva kezdődő Világbajnokságon ellenük nyitja majd együttesünk a mérkőzések sorát. Ezt követően az idei prágai EJCT állomást megnyerő, skót junior bajnoki címről extra endben lemaradó csapat ellen jött a folytatás, aminek komoly tétje volt: vereség esetén a körbeveréseknek köszönhetően a harmadik helyen végezhetett volna a csapat, viszont higgadt befejezőjátékunknak köszönhetően itt is győzelmet aratott válogatottunk, ezzel veretlenül megnyerve csoportját. A csapat ennek köszönhetően a múlt heti Thun-i EJCT versenyen diadalt arató dán válogatottal kézen fogva egyenes ágon jutott az elődöntőbe.

Magyar válogatott játékosai az elődöntőben a svájci junior bajnokság ezüstérmes csapatával néztek szembe, akik ellen egy magabiztos 8-1-es győzelemmel kvalifikálta magát a válogatott a döntőbe. Az aranyéremért a hosszú évek óta világelitbe tartozó olasz nemzeti csapattal kellett megküzdeniük. A döntőben drámai események után egy bravúros mentést követően 5-5-ös állást mutatott az eredményjelző. Az utolsó endben a szerencse az olaszok mellett állt, de magabiztos végjátékunknak köszönhetően parádés győzelmet arattunk a nálunk magasabban rangsorolt csapat ellen.

„A torna során meccsről-meccsre, mindig a következő ellenfélre fókuszálva készültünk fel. Nagyon jó volt, hogy a csapat a sikerek után sem dőlt hátra, és a fiúk mindig nyitottak voltak arra, hogy hol lehetne még fejlődni. Az utolsó négy mérkőzésen kifejezetten nehéz ellenfelekkel néztünk szembe, de a csapat nem teherként, hanem kihívásként tekintett a soron következő találkozókra. Külön öröm volt edzőként, hogy a nézőtéren sokan a magyarok játékát méltattak. A versenyen Raul és Lőrinc is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amíg a front-end játékosai szépen beálltak a sorba.  A játékosok nagyon sokat tettek bele egyénileg is a felkészülésbe, ezért kifejezetten fontos volt, hogy versenykörülmények között összecsiszolódjanak. A nehezebbnek ígérkező mérkőzéseken kiemelkedő nehézségű dobásokat sikerült végrehajtani, ami nagy önbizalmat ad a csapatnak a közelgő világverseny előtt.” – összegezte a versenyt a csapat edzője, Czermann Kristóf. – „Az első junior nemzetközi versenyem, és az első felnőtt nemzetközi versenyem is Dániában volt, így adta magát, hogy elfogadjam a csapat felkérését, hogy a csapatot edzőként elkísérjem Koppenhágába, így az első nemzetközi versenyem edzőként is Dániában legyen. A csapat felkészülését alapvetően Kiss Zsolt vezeti, ugyanakkor a srácokkal az évek során már sokat játszottam együtt, így nem esett nehezemre segítségükre lenni ezen a versenyen.”

A csapat 2 éve már Prágában is megcsillogtatta tudását, amikor a cseh EJCT-t nyerték meg, ugyanakkor ez a verseny még nehezebbnek ígérkezett, gyakorlatilag a Thun-i EJCT állomás után ide jönnek el a legjobb junior csapatok. A válogatott csapat, egyben az UTE edzője ugyanakkor elismerte, hogy gondolatban már a tornát megelőzően eljátszott a győzelem gondolatával, mégpedig azért, mert a csapat három tagjának is ez az utolsó éve, sőt, Milán idén a felnőttek között is bontogatta szárnyait az Európa Bajnokságon. A korábbi EJCT siker alkalmával Szarvas Kristóf még nem volt a csapat tagja, így neki még hiányzott a gyűjteményéből ez a trófea, így az ő öröme még a többiekénél is nagyobb volt.

„A versenyt megelőző utolsó külföldi versenyünk a másfél hónappal ezelőtti, prágai EJCT állomás volt, ahol egy utolsó köves mérkőzésen a negyeddöntőben estünk ki. A még nívósabb mezőny ellenére, azonban azt a célt tűztük ki, hogy a legjobb négy közé jussunk be.” – értékelte a hétvégi szenzációs szereplést Tatár Lőrinc, válogatottunk csapatkapitánya. – „Az utolsó négy mérkőzésünkön valóban a világ top csapatai ellen játszottunk, és háromszor is kiélezett csatákat sikerült megnyernünk, amiről úgy gondolom, hogy jó előjel a VB előtt. A fiúk teljesítményével nagyon meg voltam elégedve a verseny folyamán, a csapatösszhang meccsről-meccsre jobb volt közöttünk, reméljük, hogy az itt megszerzett tapasztalatokat a Világbajnokságon is kamatoztatni tudjuk, ahova a csapattal edzőként Kiss Zsolt utazik majd.”

Gratulálunk a csapatnak a győzelemhez!