Ismét közel volt a feljutás

Érdekesen alakult a magyar női curling válogatott számára a helsingborgi Európa-bajnokság hajrája. Pénteken este a Palancsa Dorottya vezette válogatott (Miklai Henrietta, Sándor Nikolett, Micheller DorottyaHamvas Villő) a félig-meddig már tét nélküli mérkőzésen 8-5-re kikapott Szlovákiától. Győzelem esetén a csoportelsőséget ünnepelhette volna a csapat, így viszont a round-robin után a harmadik helyen végzett és a legkevésbé kívánt ellenfél, Olaszország ellen készülhetett a szombati elődöntőben.

Mivel a B-divízióból két csapat jut fel az A-osztályba, így az elődöntők (a másik ágon török-angol párharcot rendeztek) győztesei már ünnepelhettek is. Sajnos a mieinknek ez nem adatott meg, mert az Olaszország elleni csata hatodik endje nem sikerült jól. Ebben négy pontot írt a rutinos Veronica Zappone vezette olasz csapat, így 3-3-nál ők tették meg a döntő lépést a siker felé. Bár a csoportmérkőzések során a magyar csapat nyert 6-5-re, ezúttal az olaszok voltak a jobbak és 9-4-es sikerükkel ők harcolták ki a visszajutást az elitbe. A másik ágon a törökök nyertek hasonló arányban, így 2020-ban ők is az A-csoportra készülhetnek. A magyar válogatottra szombaton még a bronzmérkőzés vár, aminek a feljutás szempontjából már nem lesz jelentősége. Érdekesség, hogy a magyar csapat a csoportkörben mindhárom elődöntős riválisát felülmúlta, a sorsdöntő meccset elveszítve azonban mégsem jutott fel az elitbe…

“Bár a lányok mindent megpróbáltak a ma délelőtti elődöntőben, az olaszok most jobbak voltak és megérdemelten jutottak vissza az A-divizióba. Nekünk maradt a bronzmeccs holnap délben az angolok ellen” – fogalmazott tömören a magyar női csapat edzője, Palancsa Zoltán.

Le Gruyere AOP European Curling Championships 2019, Helsingborg, Sweden