Szívszaggató győzelem

Utolsó csoportmérkőzését megnyerte, de mégsem juthat már fel a magyar női curling-válogatott a Tallinnban zajló Európa-bajnokságon. A Rókusfalvy Orsolya, Sándor Nikolett, Miklai Henrietta, Palancsa Dorottya (tartalék: Micheller Dorottya, edző. Palancsa Zoltán) összeállítású csapat a papírformának megfelelően 6-4-re legyőzte az eddig 1/7-es mutatóval rendelkező, már kiesett Szlovákiát. A mellettünk zajló pályán azonban nem indult jól a magyar feljutási esélyek szempontjából még szintén fontos észt-spanyol találkozó. Az észtek 3-0-ra vezettek és bár volt 4-4 és 5-5 is az állás, végül nem a nekünk kedvező spanyol sikerrel, hanem 6-5-ös észt diadallal zárult ez a párharc.

A magyar válogatott így öt győzelemmel és négy vereséggel zárta az Európa-bajnokságot, de nem jutott be a B-divízió négy legjobb csapata közé, a szintén 5/4-el záró litvánoktól ugyanis kikapott a magyar csapat a csoportkörben. A péntek reggel induló rájátszásban így majd norvég-litván és török-észt párharcokat rendeznek az A-osztályba kerülésért. A csoportkör végén nem csak mi szomorkodhattunk, de az angolok is, akik hét forduló után még 5/2-es mérleggel álltak, ám utolsó két csoportmérkőzésüket elveszítették, így számukra is a tervezettnél korábban ért véget a verseny.

A célunk egyértelműen a visszakerülés volt az A-osztályba. Sajnos ezt nem értük el, bár a rájátszáshoz nagyon kevés hiányzott. Az Eb elején még nem találtuk a játékunkat, küzdöttünk minden meccsen. Pontatlanul játszottunk, aránylag sok technikai hibával. A torna második felében már jobb volt a technika, és taktikailag is tudtunk alkalmazkodni a lehetőségeinkhez, a jéghez és az ellenfélhez. Sajnos itt is volt “lyukas” meccsünk (spanyol), viszont az angolok ellen nyújtottunk a legjobb formát. Két vereséget nagyon sajnálunk, a litván és a spanyol csapat ellenit. A felkészülésből még hiányzott néhány edzés, így az áprilistól tanult technikák még nem rögzültek a lányokban. – így összegezte a curling.hu-nak az Európa-bajnokságot a csapat edzője, Palancsa Zoltán.

9. forduló 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Végeredmény
 Magyarország (Palancsa Dorottya) Hammer (Last Stone First End) 2 0 0 1 1 0 1 0 1 0 6
 Szlovákia (Silvia Sykorova) 0 0 1 0 0 1 0 1 0 1 4
Le Gruyère AOP European Curling Championships 2018, Tallinn, Estonia

Közel volt a lányoknak a rájátszás, de idén sajnos nem sikerült a feljutás – Fotó: WCF

Ez az eredmény azt is jelenti egyben, hogy a magyar női csapat jövő novemberben a svédországi Helsingborgban rendezendő Eb-n is a B-osztályban szerepelhet. Az pedig, hogy melyik csapatunk képviselheti majd a magyar színeket a 2019-es Eb-n, csak az országos bajnokságon derül ki, amely áprilisban zárul. A B-osztály utolsó fordulójának további eredményei: Lengyelország-Szlovénia 10-6, Litvánia-Anglia 5-4, Norvégia-Törökország 7-6, Észtország-Spanyolország 6-5.

A 2018-as női curling Európa-bajnokság B-divíziójának végeredménye:
Mérkőzés Győzelem Vereség
1  Norvégia 9 8 1 Q – rájátszásba jutott
2  Törökország 9 7 2 Q – rájátszásba jutott
3  Észtország 9 6 3 Q – rájátszásba jutott
4  Litvánia 9 5 4 Q – rájátszásba jutott
5  Magyarország 9 5 4
6  Anglia 9 5 4
7  Lengyelország 9 4 5
8  Spanyolország 9 3 6
9  Szlovákia 9 1 8 >C – kiesett a C-osztályba
10  Szlovénia 9 1 8 >C – kiesett a C-osztályba