Egy ide, egy oda

Az egyetlen igazán sűrű nap várt szerdán a magyar férfi curling-válogatottra a tallinni Európa-bajnokságon, ahol késő délelőtt a házigazda észtek ellen léptek jégre Kiss Zsolték, majd az esti programban Franciaország volt az ellenfele. Az észtek elleni találkozó igazi kuriózum volt, hiszen az Európa-bajnokságok történetében most Tallinnban fordult elő először, hogy a B-divízió néhány meccséről is van élő televíziós közvetítés, a meccset így az internetnek köszönhetően itthonról is lehetett figyelni. Bár az eredmény ismeretében (2-9 oda) kevés örömünk van az alábbi videóban, szakmai elemzésre viszont használható az észt televíziósok történelmi jelentőségű háromkamerás közvetítése. “Szerencsére nem volt senkiben frusztráció a kamerák és a mikrofonok miatt. Voltak peches köveink, amikor hármat loptak az észtek, akkor például egy koszra ráment az utolsó kövem. Alapvetően jól játszottunk, de sajnos a végén sokat hibáztunk. Fájó vereség volt, de túl kellett léptünk rajta, mert este jött az újabb mérkőzés” – így értékelte Kiss Zsolt a csapat ötödik csoportmérkőzését.

Este viszont szerencsére már több örömünk lehetett a franciák elleni találkozóban, amelyet sikerült végül 7-6-ra megnyerni, így a magyar férfi-válogatott megszerezte harmadik sikerét. Estére az is kiderült, hogy a csehek veretlenek maradtak (6/6-ot nyertek), így a csütörtök délutáni találkozó ellenünk már tét nélküli lesz a számukra. “Reális esélyünk már nincs arra, hogy a folytatásban a feljutásért játszunk, így a holnapi mérkőzéstől azt várom, hogy a fiatalok játszanak egy jót és megszorongatjuk a nagyon erős cseheket.Igazából a bennmaradás volt a célunk, amit elértünk. A francia mérkőzés nem volt izgalommentes, mert a negyedik endben volt esélye az ellenfélnek az ötre is, de itt szerencsénk volt és végül mi loptunk egyet.Igazából ütésre próbáltuk őket kényszeríteni, ha lehetett, mert elég jelentős volt a különbség a draw és a take-out köveik minősége között. A franciák a legvégén dobhattak a háromért is, de szerencsére rövid lett a kövük és így tudtunk 7-6-ra győzni. Bízom benne, hogy sikerül pozitív mérleggel zárhatunk az Eb-t csütörtökön” – nyilatkozta a curling.hu-nak Kiss Zsolt, a csapat skipje.

A magyar érdekeltségű B-divíziós csoport szerdai eredményei: Csehország-Spanyolország 8-5, Lettország-Franciaország 6-5, Szlovákia-Törökország 11-10, Csehország-Törökország 6-5. A csehek már biztosan csoportelsőként zárják a csoportkört és ott vannak a rájátszásban, a másik két helyért viszont még kőkemény harc lesz az utolsó fordulóban. A csütörtökön magyar idő szerint délután egykor kezdődő záró fordulóban az alábbi párosításokat rendezik meg: Lettország-Szlovákia, Franciaország-Észtország, Törökország-Spanyolország, Magyarország-Csehország. A csoport állása az alábbi a befejező forduló előtt:

Mérkőzés Győzelem Vereség
1 Csehország 6 6 Q
2 Spanyolország 6 4 2
2 Észtország 6 4 2
2 Lettország 6 4 2
5 Magyarország 6 3 3
6 Szlovákia 6 2 4
7 Törökország 6 1 5
8 Franciaország 6 6