Svédország a női bajnok

A végletekig kiélezett döntőt hozott a 2018-as női curling Európa-bajnokság döntője Tallinnban. A szombaton délelőtt rendezett fináléban a csoportkört veretlenül megvívó Svájc ellenfele az olimpiai bajnok Svédország volt. Silvana Tirinzoni és csapata az utolsó pillanatokig remekül játszott és csupán Alina Pätz legutolsó kövénél rontott komolyabbat, aminek az lett a következménye, hogy a svéd Anna Hasselborg a tizedik end végén két pontot szerzett csapatának, amivel 5-4-re győzni tudtak.

Bár a meccs legutolsó köve könnyűnek tűnt, Hasselborg két éve a döntőben hasonló helyzetben rontott és akkor nem tudott nyerni, most viszont a februári olimpiai bajnoki cím mellé csapatával az Európa-bajnoki aranyérmet is megszerezte. A svéd csapatban Johanna Heldin, Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer és Sara McManus játszott még a kiváló skip, Anna Hasselborg mellett. A svédek 20. alkalommal nyerték meg a női Európa-bajnokságot curlingben. “Vicces, hogy előbb lettünk olimpiai bajnokok, mint hogy megnyertük az Európa-bajnokságot. Az észtországi verseny előtt viszont éreztem, hogy ez most végre a mi évünk lehet” – nyilatkozta a győzelem után Hasselborg, aki az előző két évben egyaránt a döntőben veszített csapatával a curling Európa-bajnokságon.

5F2A2919

A 2018-as tallinni curling Európa-bajnokságot megnyerő svéd válogatott – Fotó: WCF

Az Európa-bajnokság bronzmérkőzésén a Daniela Jentsch vezette németek 7-4-re győztek Oroszország ellen. Az A-csoportból a finnek és az olaszok estek ki, akik számára a 2/7-es mutató sem volt elég a bennmaradáshoz. A B-divízióból végül Norvégia és a házigazda Észtország jutott fel az elitbe. Meglepetés volt, hogy a tavaly kiesett magyar és török csapat egyike sem tudott visszajutni az A-osztályba, a mieink ötödök helyen végeztek a csoportban, a törökök pedig az észtektől kaptak ki a rájátszásban, így 2019-ben is találkozhatunk majd velük a B-ligában.

Döntő 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Végeredmény
  Svájc (Silvana Tirinzoni) Hammer (Last Stone First End) 1 0 0 1 0 1 0 1 0 0 4
 Svédország (Anna Hasselborg) 0 1 0 0 1 0 1 0 0 2 5

A 2018-as női Európa-bajnoki döntő legfontosabb pillanatait az alábbi videóban lehet újra megnézni: