Trónfosztás a férfiaknál

A Skócia – Svédország férfi döntővel zárult szombaton délután a curling Európa-bajnokság Tallinnban. A fináléba a torna két legjobb csapata jutott be, Niklas Edinék ráadásul veretlenül jutottak el az aranymérkőzésig, így esélyük volt arra, hogy sorozatban ötödször is Európa trónjára üljenek. Az utolsó end utolsó kövéig volt sansza a svédeknek, akik ugyan hátrányból kezdték a tizedik endet, ott azonban az extra-end lehetőségért harcoltak. Skipjük, Niklas Edin azonban rövidebbet dobott az utolsó kövével a kelleténél., így végül a skótok loptak hármat és 9-5-re megnyerték a finálét. A skótok 2008 után szereztek újra Európa-bajnoki címet a férfiaknál.

A skót siker értékét növeli, hogy a skip Bruce Mouat vezette csapat (Grant Hardie, Bobby Lammie, Hammy McMillan, Ross Whyte, edző: Alan Hannah) az első Európa-bajnokságán szerepelt. A mostani döntő érdekessége, hogy ugyanaz a két nemzet nyert Eb-t most is mint tavaly St. Gallenben, a svájci tornán viszont a skótok a női, a svédek pedig a férfi tornán nyertek, most pedig fordítva ünnepelhettek. A férfi torna bronzmérkőzésén a Joel Retornaz vezette olaszok 8-6-ra nyertek Németország ellen.

Le Gruyère AOP European Curling Championships 2018, Tallinn, Estonia

A férfiaknál a tavaly feljutó finn-lengyel páros búcsúzott az A-osztálytól, a helyükre pedig a B-divízió döntőjét játszó két csapat, Dánia és Anglia került. A B-liga meglepetése volt, hogy a csoportkörben veretlenül záró csehek az elődöntőben kikaptak, így végül nem tudtak feljutni a legjobbak közé.

2018 – férfi döntő 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Végeredmény
 Svédország (Niklas Edin) Hammer (Last Stone First End) 0 2 0 2 0 0 1 0 0 0 5
 Skócia (Bruce Mouat) 1 0 1 0 0 2 0 2 0 3 9

A férfi Európa-bajnoki döntő legfontosabb pillanatait az alábbi videóban lehet újraélni: