Skóciáé a kvalifikációs torna

Szerencsére a magyar curling szempontjából nincs nagy jelentősége a döntésnek, a Curling Világszövetség (WCF) ugyanakkor döntött arról, hogy idén decemberben Skóciában – egészen pontosan Howwood mellett a Greenacres Curling Clubban – rendezik a vegyespáros világbajnokság kvalifikációs versenyét.

A tavaly éppen Budapesten megreformált lebonyolítás alapján az idei vb legjobb 16 nemzete automatikus indulási jogot nyert a 2020-as (immáron olimpiai kvalifikációs) tornára, a fennmaradó négy helyért küzdenek majd az induló nemzetek december 2-7. között Skóciában. Az esemény nyílt, tehát a WCF valamennyi tagországa nevezhet – értelemszerűen azokat a nemzeteket leszámítva, amelyek már szereztek indulási jogot a 2020-as eseményre.

Ezt a Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt páros megtette az idei vb-nyolcaddöntős szerepléssel. Az tehát biztos, hogy 2020. április 18-25 között a kanadai Kelownában lesz magyar páros a vb-n, amely versenybe szállhat a sportág első magyar olimpiai indulási jogának kiharcolásáért. A páros kiléte majd csak a decemberi országos bajnokság után dőlt el, de bárki is utazzon Kanadába, sikeres szereplésével sokat lendíthet(ne) a curling hazai megítélésén.

A már kvalifikált nemzetek a 2020-as vegyespáros curling vb-re: Svédország, Kanada, Egyesült Államok, Ausztrália, Csehország, Észtország, Japán, Oroszország, Anglia, Spanyolország, Finnország, Magyarország, Norvégia, Új-Zéland, Skócia, Svájc. Érdekesség, hogy Skócia úgyis megrendezi a kvalifikációs tornát, hogy nem is szerepel majd csapata az eseményen…