Müller Anna az új főtitkár

Augusztus elsejétől új főtitkára van a Magyar Curling Szövetségnek. A tavaly ősszel érkezett Kovács Zsuzsanna munkáját Müller Anna veszi át, akit az alábbi rövid interjúban mutatunk be a sportág szereplőinek.

Szia Anna, köszöntünk a szövetség munkatársai között. Azt tudhatjuk rólad, hogy a sportlövőknél dolgoztál korábban, de milyen kapcsolatod volt ezen túl a sporttal?

A sport nem csak a munka terén, de szórakozásként és kikapcsolódásként is az életem része volt és a mai napig is az. Versenyszerűen eveztem és beleszerettem a sport világába. Nemcsak egy remek közösség, amit tud nyújtani, hanem hatalmas emberformáló ereje van. Megtanít küzdeni, kitartóvá és erőssé tesz, nincsen lehetetlen. A sok élményről és örömről nem is beszélve, amit átél az ember eközben. Így mikor pályaválasztás előtt álltam és átgondoltam, mi is az, amit igazán szeretnék csinálni – egyértelmű volt a sport választása. Úgy gondoltam, azt a sok pozitív élményt, tapasztalatot, amit kaptam – másféleképpen ugyan – de vissza szeretném adni a sportnak a már megszerzett tudásom birtokában. Ezt az évek teltével a mai napig is így gondolom.

Kipróbáltad-e már valaha a curling játékot és ha igen, akkor milyen érzésekkel léptél jégre?

Talán öt éve volt, hogy egy nyílt nap alkalmával kipróbáltam a curlinget a barátaimmal. Az első jégre lépés szokatlan volt, de egészen hamar belejöttem a játékba, oktatói visszajelzés alapján is. Annyira megtetszett a curling, hogy sokáig terveztük és szerveztük egy vegyes csapat összeállítását, amit sajnos nem tudtunk megvalósítani időegyeztetési problémák miatt. Azóta is követem a nagy világversenyek történéseit és a magyar eredményeket. Az első benyomásom az volt, a curling nemcsak a test, hanem az elme játéka is. A logika, a taktika és a gyors döntések hatalmas szerepet játszanak a játék alakulásában. A csapatmunka, az összhang is elengedhetetlen eleme a sportágnak. Fordulatos, előre nem kiszámítható eredmények születnek, amiket akár az utolsó dobással is meg lehet fordítani.

Mik egy főtitkár legfontosabb feladatai és milyen tulajdonságok kellenek hozzá, hogy valaki helytálljon ebben a pozícióban?

Egy főtitkári pozíció sokrétű. Ugyan sok elemből, feladatból tevődik össze, a legfontosabb mégis az, hogy ezeket a részeket egy teljes egészként kezelje, a szövetség működését átlássa és kézben tartsa. Nem feltétlenül tudnék fontossági sorrendet felállítani, hiszen ugyanúgy lényeges a sportolók kiszolgálása, mint egy beszámoló, dokumentum leadása a különböző szervezetek és minisztérium felé. Éppen ezért számomra elengedhetetlen a pontosság, precizitás és a gyorsaság. Hiszen nemcsak minket ítélnek meg ez alapján, a mindennapi működést és a feladatok elvégzését is gördülékenyebbé teszi az efféle hozzáállás.

Milyen hasonlóságok lehetnek a sportlövészetben végzett munkád és a curling szövetség között?

A sportszövetségek sajátossága, hogy azonos elvek és szabályozás(ok) alapján működnek. Így a napi feladatok ellátásában sok a hasonlóság. Könnyebbség, hogy ugyanazon szervezetekkel kell kapcsolatban állni, így sokan már ismerősek a korábbi munkámból kifolyólag. Míg természetesen minden sportágnak megvannak a sajátosságai, azért a mindennapi ügyek intézése hasonló.

Kívülről nézve melyek azok a területek, ahol elsődlegesen fejleszteni kellene az MCSZ apparátusát, működését?

A Magyar Curling Szövetség egy családias szövetség, kisebb taglétszámmal. Ami mindenhol elengedhetetlen, az az utánpótláskorú versenyzők toborzása, hiszen ők lesznek a jövő bajnokai! Ehhez meg kell teremteni a hátteret, hogy az edzők minél több sikeres fiatalt nevelhessenek. Fontosnak tartom ezen kívül a sportolók informálását is, a jó kommunikáció kiépítését a szövetség és a versenyzők között. A szövetség jelenlegi működését igyekszem minél hamarabb részletesen is megismerni. Mindent meg fogok tenni azért, hogy az esetleges hiányosságokat közös erővel javítsuk és azon dolgozzunk, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk sportolóink számára.