Látogatóban a világelitnél

Április első hétvégéjén rendezték a Vegyes-páros Prága Kupát – a WCT Tour újabb állomására kimagasló mezőny gyűlt össze! 15 ország 24 csapata versenyzett, a mezőny erősségét mutatja, hogy kilenc olyan páros is elindult, akik résztvevői lesznek az ide Vegyes-páros Világbajnokságnak, Svédországban. A Héraklész Ifjúsági Élsport Program keretében részt vevő párosunk: a Szurmay Emma Erzsébet, Ferenci Baján Kán duó számára újabb nagyszerű tapasztalat szerzésre nyílt lehetőség!

Ami a sorsolást illeti: „könnyű csoport” itt már nem volt, de a mieink ezen belül is az egyik legnehezebbe kerültek, a későbbi bajok kínai páros is itt szerepelt. Kína mellett még a VB-résztvevő Ausztrália, Lengyelország, Finnország és Csehország párosaival kerültünk össze.

Az első mérkőzésen a hazai pálya előnyeit élvező Farkova-Jakl cseh párossal kerültünk össze. Végig érezhető volt, hogy nagyon ismerik a pályát, kisebb pontatlanságoktól eltekintve nem hibáztak, mi pedig még „kerestük a jeget”, 10-2 lett a végeredmény.

A második körben a későbbi bajnok Kína ellen játszottunk, velük egyébként legutóbb Pozsonyban is összekerültünk. A kínaiak első három endben 4 ponttal vezettek, ám a negyedikben elrontottak egy dupla ütést, aminek köszönhetően egy nagyobb, 4 pontos győztes endnek örülhettünk. A szoros állást sajnos nem sikerült megtartani, egyből kontráztak egy hármassal, erre még írtunk egy pontot, de az újabb hármas beállította a 10-5-ös végeredményt.

A harmadik mérkőzésen a VB résztvevő ausztrál páros következett. A játékunk itt már kifejezetten tetszetős volt, éles endeket játszottunk. Rögtön az első endben loptunk egy pontot, majd a harmadik, saját endünket is sikerült megírni 2-vel. Az ausztrálok magabiztos játéka és a tudáskülönbség végül a 10-3-as eredményt hozta.

A negyedik, a lengyelek ellen játszott mérkőzés volt számunkra a legjobb és legszorosabb, teljesen benne volt a győzelem lehetősége is! A több éve együtt játszó, csak ebben a szezonban nyolc WCT Touron induló és kiváló eredményeket elérő párost alaposan meglepték a fiataljaink. Egyrészt minden endünket megírtuk, másrészt nagyon gyorsan felismertük és alkalmazkodtunk a jéghez, aminek köszönhetően kényelmesen és pontosan játszottunk. A hetedik endet követően, 5:4-re vezettünk, az ellenfél volt a befejező és nehezen ugyan, de sajnos meg tudta írni a 2 pontot, ezzel beállítva a 6:5-ös végeredményt.

Végül a finnek következtek, akik sokáig vezették a vegyes-páros ranglistát, azonban ezzel a csoporttal ők sem bírtak, hozzánk hasonlóan négy vereségük volt négy kört követően. A meccs taktikailag nagyon erős volt, azonban itt látszódott először a fáradtság, ami végül meghatározta a játszma kimenetelét, 7-1 lett a végeredmény.

Összességében a mezőny legfiatalabb, és egyben a legkevesebb tapasztalattal rendelkező párosaként minden meccsen játékban voltunk és egy alkalommal reális közelségben volt a győzelem is.

Ez a verseny nagyon jól megmutatta a hiányosságainkat – kezdte az értékelést Ferenci Baján Kán – de azt is, hogy igenis tudunk nyerni, vagy legalábbis, hogy közel állunk hozzá. Még sok mindent kell gyakorolni, de első ilyen nagy versenyünknek szerintem nem volt rossz. A meccseken, ha az eredményen nem is, de érezhető volt, hogy mindegyik következőn jobban játszunk. Ez alól egy kivétel volt, az utolsó, amelyben elszenvedett vereséget arra lehet fogni, hogy az előtte való szoros meccs után elfáradtunk és elszomorodtunk. Még hosszú az út a csúcsig (ezt ez a verseny megmutatta, hogy a profik milyen pontosan dobnak, játszanak), de jó irányba haladunk.

Szurmay Emma Erzsébet pedig az alábbiak szerint értékelt: – A verseny mezőnyét láttuk, előre tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz minden meccsünk. Jó volt, hogy mindig írtunk endeket és egyáltalán nem volt olyan mérkőzés, ahol nagyon nagy pontkülönbség lett volna. A lengyel elleni meccs volt a legjobb, azt nagyon élveztük, ott játszottunk a legjobban. Örülök ennek a versenynek és biztos vagyok benne, hogy sok gyakorlással hamarosan le is tudjuk majd győzni ellenfeleinket egy ilyen mezőnyben is.

A páros végül a jó button dobásoknak köszönhetően a 22. helyen zárt.