Itt is Kanada…

A házigazda Kanada sikerével zárult szombaton Kelownában a negyedik alkalommal megrendezett curling vegyes csapat világbajnokság. Pedig nem indult könnyen a torna a Michael Anderson vezette kanadai csapatnak, amely a csoportkörben kikapott Norvégiától (4-5), így már a legjobb 12 között játszani kényszerült. Az egyenes kieséses szakaszban viszont remekelt, mert Szlovénia (8-5) és Skócia (9-5) legyőzése után a szombati elődöntőben visszavágott Norvégiának (7-3), majd a döntőben a torna meglepetés csapatát, Spanyolországot is felülmúlta 6-2-vel. A Sergio Vez által irányított spanyolok a szombat délutáni elődöntőben folytatták váratlan menetelésüket, ekkor az orosz csapat ellen is győzni tudtak 6-2-re, így a spanyol curling sport történetének első vb-döntőjére készülhettek. Itt végül a második és a hatodik end volt a döntő, ahol a kanadaiak lopni tudtak, így végül magabiztosan lettek 2018 világbajnokai.

Döntő – 2018-as vegyes csapat világbajnokság 1 2 3 4 5 6 7 8 Végeredmény
 Kanada Hammer (Last Stone First End) 2 1 0 0 1 2 0 X 6
 Spanyolország 0 0 1 0 0 0 1 X 2

“Furcsa volt pénteken reggel belegondolni abba, hogy ugyanolyan helyzetben vagyunk, mint a kanadai bajnokságon, ahol az egyenes kieséses szakaszban négy mérkőzést kellett nyernünk ahhoz, hogy egyáltalán eljussunk a vb-re. Ismerős volt az érzés, ami most segített, hogy megfelelően tudjunk koncentrálni a döntő pillanatokban” – fogalmazott a győzelem után az immáron nyolcadik éve együtt játszó kanadai csapat skipje. A Lauren Harrison – Sean Harrison – Danielle Inglis – Michael Anderson összeállítású csapat (edző: Jim Waite) Kanada történetének első világbajnoki címét nyerte meg a curling vegyes csapatok között. A szakág negyedik világbajnokságán így a negyedik különböző nemzet ünnepelhetett, miután 2015-ben Norvégia, a következő évben Oroszország, tavaly pedig Skócia lett a világ legjobbja a vegyes csapatok között. A harmadik helyet végül Oroszország szerezte meg, amely hárompontos hátrányból fordítva tudott nyerni 8-7-re Norvégia ellen a bronzmérkőzésen.

Winn Rentals World Mixed Curling Championship 2018

A 2018-as világbajnok kanadai vegyes csapat – © WCF / Jeffrey Au

A későbbi világbajnok Kanada ellen a magyar válogatott szoros mérkőzést játszott a csoportkörben.  A Palancsa Zoltán vezette magyar válogatott még csütörtökön befejezte a vb-t, miután a D-csoportban a hatodik helyen végzett.