Ismét a Palancsa-Kiss páros a bajnok

A végletekig elhúzott és izgalmas döntővel zárult a 2021-es magyar vegyes páros curling bajnokság, amelyet a papírformának megfelelően a két vb-érmes magyar páros vívott egymással. A döntő ezúttal három napon keresztül tartott, hiszen az idei kiírás értelmében a bajnoki címhez három mérkőzést kellett nyerni. Miután a hétfőn este kezdődő döntőben négy mérkőzés után 2-2-re álltak a felek, szerdán este a Kamaraerdei Curling Clubban a mindent eldöntő ötödik mérkőzésen dőlt el a bajnoki cím sorsa.

Ezen a vb-ezüstérmes Szekeres Ildikó – Nagy György páros szerzett ugyan vezetést, utána viszont a kétszeres világbajnok, bajnoki címvédő Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt páros percei következtek, akik előbb három pontot írtak, majd négyet “loptak” is, 7-1 után pedig sokáig kézben is tarthatták a mérkőzést. Két enddel a vége előtt 9-4-nél már eldőlni látszott a párharc, a hetedik endben viszont a Szekeres-Nagy páros négy pontot (!) tudott írni, így izgalmasan alakult az utolsó játékrész is, amelyben egy jól helyezett Palancsa-kő döntött végül a bajnoki címről.

A David Wills által felkészített Palancsa-Kiss páros végül 10-8-ra nyert, így 3-2-es összesítéssel megnyerte a bajnoki finálét, ebben a szakágban pedig nyolcadik (!) bajnoki címét szerezte meg. A bajnoki cím automatikusan együtt jár azzal is, hogy április végén ők képviselhetik majd Magyarországot az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon Skóciában, ahol az első hét helyezett (ha Kína is köztük van, akkor a legjobb nyolc) szerez indulási jogot a 2022-es pekingi téli olimpia tízcsapatosra bővített vegyes páros tornájára.

“Egy elég változatos és szoros döntőn vagyunk túl, igazából a nézők egy jó színvonalú döntőt láthattak. Az utolsó meccsen saját magunknak nehezítettük meg a dolgot, mert egy félig megnyert meccset engedtünk vissza sajnos az én butaságomnak köszönhetően. Szerencsére Dórinak helyén volt a szíve és egy nagyon szép draw-kővel mentette a mérkőzést és ezzel az egész országos bajnokságot. Nyakunkon a világbajnokság, tíz hetünk van még a tornáig és bízunk benne, hogy a járványhelyzet ellenére is jól fel tudunk készülni a skóciai versenyre és meg fogjuk tudni szerezni az olimpiai kvótát.” – fogalmazott a döntő után Kiss Zsolt.

“Összességében nagyon jól szerepeltünk az ob-n, mert 14 mérkőzésből csak kettőt veszítettünk el. Az alapszakaszt és az elődöntőket vereség nélkül oldottuk meg. Jól játszottunk és jól alkalmazkodtunk mindenféle körülményhez. A döntő szokásos módon izgalmas voltak, ebben a párharcban volt egy kisebb hullámvölgyünk és a mindent eldöntő ötödik meccsen is, de szerencsére a legvégén, amikor igazán kellett, akkor megoldottuk a fontos helyzetet” – tette hozzá Palancsa Dorottya.

MG_8732

“Életünk legjobb százalékú versenye volt… A hat meccsből, amit a Dóriék ellen játszottunk ötön jobb százalékot dobtunk, mint ők. A negyedik mérkőzés utolsó dobása egyetlen centiméterrel túlfordult, így épp hogy csak megnyalta az eltalálandó követ és nem ütötte ki eléggé. Azzal meg lett volna a mindent eldöntő harmadik győzelmünk, ami egyben aranyérmet ért volna… Gratulálunk Dórinak és Zsoltnak a győzelemhez! Úgy értékelem, hogy mi talán jobb játékosok vagyunk, de a kiélezett pillanatban sajnos én most rontottam. Sajnálom, hogy nem mi megyünk a vb-re, így csak reménykedni tudunk, hogy végül lesz Magyarországnak kvótája. Ha lesz, akkor még meg fogunk küzdeni velük decemberben. Aki ott nyer az megy az olimpiára. Dencső Blanka pozitivitása és Karen Watson segítsége nagyon sokat számított, hogy ilyen jól működtünk együtt a pályán, köszönjük nekik mindezt.” – fogalmazott a döntő után Szekeres Ildikó, aki azt is elmondta, hogy a World Curling Tour-on a tervek szerint Szocsiban és a budapesti versenyen is elindulnak majd még a szezon során.

A magyar bajnokság bronzérmese idén a Joó Linda – Tatár Lőrinc páros lett, amely a hétfői helyosztón 7-5-re nyert a másik elődöntőt elveszítő Bíró Bernadett-Szabó Gergely duó ellen.

A 2021-es vegyes páros bajnoki döntő menetrendje:

1. mérkőzés, hétfő – február 8. – Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt – Szekeres Ildikó-Nagy György 10-5
2. mérkőzés, kedd – február 9. – Szekeres Ildikó-Nagy György – Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt 7-3
3. mérkőzés, kedd – február 9. – Szekeres Ildikó-Nagy György – Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt 6-5 (extra-end után)
4. mérkőzés, szerda – február 10. – Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt – Szekeres Ildikó-Nagy György 7-5
5. mérkőzés, szerda – február 10. – Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt – Szekeres Ildikó-Nagy György 10-8

Magyar bajnokok listája – vegyes páros curling:
2007 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Wallis SC)
2008 – Szekeres Ildikó, Nagy György (WSC)
2009 – Patonai Ágnes, Sárdi Péter (FTC Wild Catz)
2010 – Szekeres Ildikó Nagy György (Westbay SC)
2011 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Westbay SC)
2012 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2013 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2014 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2015 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Vasas SC)
2016 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Vasas SC)
2017 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Vasas SC)
2018 – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt (UTE)
2020 – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt (UTE)
2021 – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt (UTE)

A 2021-es vegyes páros országos bajnokság eredményei az ALÁBBI LINK-en követhetőek.

_MG_8723 MG_8688 MG_8687 MG_8680 MG_867420210210192359__MG_876620210210192209__MG_8754_MG_8699