Hatodik helyen zártak a férfiak

Belgium ellen zárta a curling Európa-bajnokság B-osztályát a magyar férfi válogatott. A csütörtök délben kezdődő találkozó csendesen kezdődött, két endet követően “békés” 1-1-es döntetlen állt az eredményjelzőn. Korábbi vállsérülése után Ézsöl Gábor visszatért a jégre, így az alapcsapat állt ki az 1/5-ös mutatóval álló belgák ellen. A záró fordulóban a magyar-belga találkozó mellett az angol-lett párharcot is figyeltük, egy lett siker már önmagában is garantálta volna a magyar csapat bennmaradását, igaz a sorsunk saját kézben volt, a belgák legyőzése megnyugvást hozhatott.

A szünetig egy igazán izgalmas end volt, az ötödik, ahol a belga skip egy nehéz take-outot elrontott a végén, így Riesz Gábornak esélye volt dobni a kettőért,amit meg is tudott csinálni, így 3-2-es magyar vezetésél jött a pihenő (a lett-angol meccs 2-2 volt öt end után). A rövid pihenő után sikerült egyet lopni is a belgáktól, majd tartani az alacsony pontszámú endeket. A belgák nem adták olcsón a bőrüket, a nyolcadik játékrész végén három ellen kellett dobnia Riesz Gábornak, aki most a skipként visszatérő Ézsöl Gábor vállsérülése miatt kettős szerepben játszott. Egyrészt maradtak nála a befejező kövek, másrészt viszont lényegesen többet kellett söpörnie, mint az eddigi találkozókon.

IMG_1600

Menet közben érkezett a hír, hogy a szomszédos pályán a lettek 6-3-ra győztek Anglia ellen, így a bennmaradás kérdése eldőlt. A jó hír szárnyán pedig a fiúk a záró találkozót is lehozhatták volna, ám a meccs legutolsó köve leragadt a hogline-nál, a belgák hármat lopva végül 7-5-re megnyerték a számunkra utolsó St. Galleni-i mérkőzést. A belgák a győzelmük ellenére is a bennmaradásért játszanak majd (rosszabb a Draw Shot Challenge-ben elért eredményük, mint a miénk), amire minden sanszuk meg is van, mert időnként szépen játszottak. Ráadásul szeptember óta Zemstben már az első állandó belga curling pálya is üzemel, az ottani curling életnek pedig bizonyára nagy lökést adhatna a B-csoportos folytatás.

B-osztály, magyar érdekeltségű csoport eredmények:

Belgium – Magyarország 7-5

Spanyolország – Észtország 6-5

Finnország – Izrael 8-2

Lettország – Anglia 6-3

A csoport végeredménye:

1. Spanyolország 6 győzelem / 1 vereség

2. Finnország 6 / 1

3. Izrael 5 /2

4. Lettország 5 / 2

5. Anglia 2 / 5

6. Magyarország 2 / 5

7. Belgium 2 / 5

8. Észtország 0 / 7

A feljutásért három csapat (spanyol, finn, izraeli) maradt versenyben,ők a másik ágról érkező cseh, lengyel,török csapatokkal kiegészülve küzdenek a két A-osztályos helyért. A belgák és az észtek pedig a C-csoportba kiesés ellen lépnek még jégre a folytatásban, ők a másik csoport végén záró szlovén-dán párossal mérkőznek az alsó ágon.

Délelőtt az A-osztályban is véget ért a csoportkör, ahol a svéd és svájci csapat mellett a norvég illetve skót válogatott harcolta ki az elődöntős szereplést. Thomas Ulsrudék a közvetlen rivális németeket győzték le 6-4-re, ezzel pedig teljesítették a norvég szövetség előírását, így ők utazhatnak majd a pjongcsangi téli olimpiára. A skótok kicentizték a dogokat, pedig már az ötödik end után 3-2-re vezettek, utána viszont végtelenül defenzív játékkal rukkoltak elő. Négy endet is “nulláztak” befejezőként, a végén viszont kettőt írtak és végül 5-2-re győztek Hollandia ellen. A ma esti elődöntőkben hét órától Svájc-Skócia, Svédország-Norvégia párharcokat rendeznek.

A-osztály, férfiak, 9. forduló eredmények:

Skócia – Hollandia 5-2

Szlovákia – Olaszország 9-5

Svédország – Svájc 8-2

Oroszország – Ausztria 10-4

Norvégia – Németország 6-5

Az A-osztály végeredménye:

1. Svédország 8 győzelem / 1 vereség

2. Svájc 8 / 1

3. Skócia 6 / 3

4. Norvégia 6 / 3

5. Németország 5 / 4

6. Oroszország 4 / 5

7. Hollandia 4 / 5

8. Olaszország 2 / 7

9. Ausztria 1 / 8

10. Szlovákia 1 / 8

Ausztria és Szlovákia esett ki a B-osztályba, az olaszok pedig majd world challenge mérkőzést játszanak a 2018-as vb-szereplésért a B-osztály győztesével még itt St. Gallenben. A két újonc közül a szlovákok kiestek, a többek között a címvédő svédeket is legyőző hollandok ugyanakkor simán kapaszkodtak meg az élvonalban.