Búcsú az élvonaltól

Eve Muriheadék és Skócia számára ugyan tét nélküli volt a csoportkör utolsó találkozója, ennek ellenére nem kezdetek visszafogottan, sőt. A skótok skipje ugyanakkor kicentizte az utolsó kövét az első endben, már szinte a hogline után söpörni kellett, a házban ugyanis három magyar kő várakozott “lopásra készen”. Végül a kő elvánszorgott a célig, így azt konstatálhattuk, hogy sok más Eb-meccshez hasonlóan megint hátrányból kezdhette a Team Palancsa a mérkőzést.

A második end bonyolultabb állásában(a skót skip pontatlanságait kihasználva) Palancsa Dórinak két köve is volt ahhoz, hogy kettőt tudjon írni, de hiába próbálkozott mindkét oldalról betenni egy követ a sajátunk mellé, végül “csak” az egyenlítés jött össze. Az első félidőben mindkét csapat óvatosan játszott, igaz a skótok a negyedik endet ellopták, így a szünetben 3-2-re vezettek. A hatodik játékrészben viszont Muirheadék írtak kettőt, az 5-2-es előnyt pedig szépen őrizték a folytatásban. A magyar csapat próbálkozott becsülettel, de nem voltak olyan magasak a játékosok százalékai, mint tegnap este az oroszok ellen, így nem sikerült lopni és egyetlen alkalommal sem kettőt írni. A nyolcadik endben hiába kért időt a csapat a végjátékban, a remekül építkező skótok végül négy pontot írtak.

Skócia végül esélyeshez méltóan 9-3-ra nyerte a mérkőzést és készülhet a pénteki elődöntőre, ahol majd a házigazda Svájc lesz az ellenfele. A másik ágon pedig a veretlen Svédország Olaszország ellen folytatná sorozatát. Voltak azért még izgalmas találkozók a csoportkör utolsó fordulójában: a  csehek például az utolsó end utolsó kövével fordítottak a házigazda svájciak ellen, Kubeskova két  parádés kővel mentette meg az élvonalbeli tagságot a tavaly még Eb-negyedik cseh csapatnak. Így tökéletesen alakult a dráma, mert a szomszédos C-sheeten a dán-török mérkőzés hosszúra nyúló végjátékában dőlt el a másik kieső csapat kiléte. A törökök skipjének a tizedik endben és az extra endben is volt (nem is túl nehéz) köve ahhoz, hogy megnyerje a meccset, de mindkétszer rontott az alig 21 éves Dilsat Yildiz, így végül ők búcsúztak az A-osztálytól, a dánok pedig a sikoltozó Madeleine Dupont nagy örömére bent maradtak az élvonalban.

9. forduló
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Végeredmény
Magyarország (Palancsa) 0 1 0 0 1 0 1 0 X X 3
Skócia (Muirhead) Hammer (Last Stone First End) 1 0 1 1 0 2 0 4 X X 9

A-osztály, nők 9. forduló eredmények:

Oroszország – Németország 5-3

Skócia – Magyarország 9-3

Dánia – Törökország 8-7 (etxra-end után)

Csehország – Svájc 6-5

Svédország – Olaszország 9-2

Az A-osztály csoportkörének végeredménye:

1. Svédország 9 győzelem / 0 vereség

2. Svájc 7 / 2

3. Skócia 7 / 2

4. Olaszország 5 / 4

5. Oroszország 4 / 5

6. Németország 3 / 6

7. Csehország 3 / 6

8. Dánia 3 / 6

9. Törökország 2 / 7

10. Magyarország 2 / 7

Az Európa-bajnokságon pénteken délután kettő órától rendezik a svájci-skót és svéd-olasz elődöntőket. A tavalyi két feljutó, a török és a magyar válogatott búcsúzott az élvonaltól, a nyolcadik helyen végző Dánia ugyanakkor a world challenge mérkőzéseken játszik még a vb-részvételért a B-osztály győztesével. Most harmadszor szerepelt magyar női csapat az Európa-bajnokság A-osztályában, de először sikerült egy csapatunknak két csoportmeccset is nyernie, amihez gratulálunk Palancsa Dorottyának, Miklai Henriettának, Sándor Nikolettnek, Kalocsai Verának és a tartalékként tapasztalatokat gyűjtő Micheller Dorottyának, valamint a Team Palancsát felkészítő edzőnek, Palancsa Zoltánnak!