Benn kéne maradni valahogy!

Vélhetően a címben szereplő mondattal fekszenek és ezzel is kelnek a magyar női curling válogatott tagjai St. Gallenben. A Team Palancsa első két mérkőzésének megnyerése (Németország és Csehország ellen) után hatszor kikapott, így az utolsó forduló előtt négyes holtversenyben a hetedik helyen áll az A-osztály tabelláján. A mezőny utolsó két helyezettje (9. és 10.) a csütörtöki utolsó forduló után elbúcsúzik az élvonalból, a cél pedig nyilván ennek elkerülése. Nézzük, milyen eshetőségek vannak Palancsa Dorottyáék számára, ahol alapvetően két esetet különböztetünk meg a magyar-skót találkozó eredményének függvényében:

1. Kikapunk Skóciától

A realitásokat megnézve ennek van a legtöbb esélye, Eve Muirhead csapata Európa legjobbjai közé tartozik, hatalmas bravúr lenne az ő legyőzésük. Vereség esetén a többi négy találkozó eredményét kell még figyelnünk. A svéd (8/0) – olasz (5/3) és a német (3/5)-orosz (3/5) mérkőzések eredménye a mi szempontunkból ebben az esetben nem számít. A papírforma alapján a csehek (2/6) kikapnak majd a házigazda svájciaktól (ha a csehek nyernének mégis, borítva az esélyeket, akkor magyar vereség esetén így is úgyis pakolhatnánk…), a dán (2/6)-török (2/6) párosítás egyik szereplője viszont biztosan kikap, így a végén egyikük tutira 2/7-es mutatóval zár a magyar csapat mellett.

A realitásokat nézve tehát a magyar és a cseh csapat mellett vagy a dán, vagy a török csapat zárja a csoportkört 2/7-es mutatóval. Ha a dánok kerülnek oda, kiesünk, mert a hármas összevetésben ők mindkét ellenfelüket legyőzték, így mi 9., a csehek 10. helyen fejeznék be az Eb-t.

Ha viszont a törökök kapnak ki ebben a párosításban, akkor a cseh-magyar-török trió vonatkozásában körbeverés lenne az egymás elleni eredményeket rögzítő tabellán, és jönne a “nyalánkság”, mert ebben az esetben a WCF szabályai szerint a Draw Shot Challenge (DSC) döntene. Ebben viszont sajnos nem állunk túl jól, mert eddig (a többiekhez képest) rosszul dobtuk a meccsek előtti last stone draw-kat. Lásd az alábbi táblázatot, amelyet a WCF oldalán az alábbi linken is elérhető.

WP_20171122_23_53_19_Pro

A táblázatból jól látszik, hogy ilyen szcenárió esetén a DSC alapján a magyar és a cseh válogatott esne ki a B-osztályba. A DSC számolásba ugyan még bejön az utolsó fordulós meccsek last stone draw köveinek eredménye is, de az átlagképzés illetve azon tény alapján, hogy a legrosszabb eredmény mindenhol kiesik, még akkor sem tudnánk ezen a listán előrébb jönni, ha a skótok elleni tűpontosan tudnánk eljutni mindkétszer a buttonig és a török valamint a cseh köveket megfogná egy kismacska a hogline-on… 🙁

Ez tehát zsákutca, de ez utóbbi az egyik legvalószínűbb eset csütörtök délutánra. Ha pedig ez valóban megvalósul, akkor téphetjük majd a hajunkat, mert a button dobások “pontatlansága” miatt esne ki a magyar csapat az A-osztályból. De egyelőre ne menjünk ennyire messzire, nézzük meg a másik esetet, hátha ott van “menekülési útja” a válogatottnak.

2. Magyarország legyőzi Skóciát

Csak zárójelben és mindenféle célzás nélkül egy adalék: Skócia bármit játszik az utolsó körben, Svájcot nem tudja megelőzni, az általa korábban legyőzött olasz csapat pedig nem tud eléje kerülni, így mindenképpen harmadik helyen zárja a round-robint. Ez lehet némi kihatással az utolsó körös motivációra, mint ahogy a svájciak esetében is, akik a csehek ellen hasonló gondolatmenet mentén szintén tét nélkül léphetnek jégre. Ők a listavezető svédeket nem tudják már semmiképpen sem megelőzni, így alapszakasz másodikként zárnak és tuti, hogy svájci-skót elődöntő lesz pénteken.  A két “kiscsapat” esélyeit némileg javíthatja ez a tétnélküliség, de ettől még a cseh és a magyar győzelem is bravúr kategória lenne.

Ha nyerünk Skócia ellen, akkor 3/6-os mutatóval zárjuk az Eb-t, de ez első blikkre talán még nem is feltétlenül garancia a bennmaradásra, így vizsgáljuk meg közelebbről. Ekkor a dán-török párharc vesztese mindenképpen mögöttünk zárna és papíron a Svájc elleni vereség után a csehek is, ami már bennmaradást érne számunkra. A worst case (legrosszabb esetre tervező) végkimenet szerint nyernének a csehek is, így ebben az esetben mi, a csehek, a német-orosz párharc vesztese és a dán-török találkozó győztese zárna 3/6-al, közülük pedig a négyes összevetés legrosszabb helyezettje búcsúzna még az első osztálytól. Na akkor nézzünk is egy összesítést erre az esetre, ehhez pedig elsőként rögzítsük, hogy az érintett csapatok ki ellen nyertek eddig az Eb-n:

Magyarország: CZE, GER

Csehország: GER, TUR

Dánia: CZE, HUN

Törökország: RUS, HUN

Oroszország: DEN, CZE, HUN

Németország: DEN, ITA, TUR

A négyes összevetésre pedig négy végkimenetel lehet, nézzük végig ezeket:

HUN, CZE RUS, DEN – itt a csehek esnének ki, mert a minitabellán nulla győzelemmel állnának

HUN, CZE, RUS, TUR – itt a is a csehek esnének ki, mert nem lenne hármas  körbeverés, hiszen a törökök az oroszokat is legyőzték

HUN, CZE, GER, DEN – itt a németek esnének ki, mert a minitabellán nekik és a cseheknek van 1-1 sikerük, de a csehek legyőzték őket

HUN, CZE, GER, TUR – itt a törökök esnének ki, mert a minitabellán nekik és a németeknek van 1-1 sikerül, de kikaptak a németektől

Mindent összevetve azt állapíthatjuk meg, hogy a többi mérkőzés eredményétől függetlenül egyszerűen lefordítható a csütörtök délután 14.00-kor kezdődő Magyarország-Skócia mérkőzés tétje: GYŐZNI KELL !

Összegezve: Ha nyer a magyar csapat Skócia ellen, biztosan bent marad az A-osztályban, ha viszont kikap, biztosan kiesik! Lányok, nem kell tehát sokat gondolkozni, “elég” nyerni Eve Muirheadék ellen. No, de könnyű  azt mondani…