Győzelemmel zárult

A magyar női válogatott a harmadik helyen végzett a B divízióban a svédországi Helsingborgban zajló curling Európa-bajnokságon, miután a szombati helyosztón 9-2-re nyert az angol csapat ellen. A Palancsa Dorottya vezette válogatott (Miklai Henrietta, Sándor Nikolett, Micheller DorottyaHamvas Villő) ellen az angolok a negyedik játékrészig vezettek, az ötödik endben viszont fordítottak a magyarok, és végül magabiztos győzelmet arattak.  Az már pénteken délelőtt az elődöntős vereséggel eldőlt, hogy a magyar női együttes nem jut fel az élvonalba.

A magyar női válogatott végül összesítve hét győzelemmel és négy vereséggel fejezte be a helsingborgi tornát, ahol közvetlenül a feljutó olasz és török válogatottak mögött végzett. A B-divízió szombati döntőjét 5-2-re a Veronica Zappone vezette olaszok nyerték meg. Érdekesség, hogy az egyhetes tornán Palancsa Dorottyáék mindkét feljutó csapatot legyőzték, ám végül nem sikerült kiharcolni a nagyon vágyott feljutást az A-osztályba. Az elitből ebben az évben a lett és a norvég válogatott esett ki, velük az akkori magyar válogatott majd 2020-ban a B-divíziós küzdelmek során találkozhat az Európa-bajnokságon.

Le Gruyere AOP European Curling Championships 2019, Helsingborg, Sweden

“Furcsa érzés egy érem birtokában így nyilatkozni, de kettős érzelmek kavarognak bennem. Egyrészről örülök a lányok harmadik helyének, hiszen a két junior korú lány első sikere volt nemzetközi porondon, és Európa elitjével együtt állni a pódiumon mindenképpen megtisztelő. A bronzmérkőzésen is szépen igazolták a tehetségüket a lányok, türelmes játékkal folyamatos nyomás alatt tartottuk az angolokat, és a végjátékban szépen föléjük kerekedtünk. Másrészt hiányérzetem is van, hiszen a célunkat – az A-divizióba jutást – nem értük el. Sajnos az alapszakaszban becsúszott három vereség megbosszulta magát, az elődöntőben a mezőny kiemelkedően legképzettebb csapatával kerültünk össze, míg a másik ágon viszonylag könnyebb dolgunk lett volna. Sajnos a tíz nap alatt nagyon ingadozó volt a csapat teljesítménye, nem tudtunk végig tökéletesen koncentráltan játszani. Összességében ez a bronzérem ismét megmutatta, hogy a magyar női curling az európai elithez közvetlen közel van, az A-divízió vége és a B-osztály eleje jelenleg nagyon összeér.” – értékelte a női csapat svédországi szereplését Palancsa Zoltán edző.