Csapat-Eb: egy győzelemre az A-csoporttól a női válogatott, szép siker a férfiaktól

Hibátlan mérleg a csoportmérkőzések utolsó napján a lillehammeri Európa-bajnokságon: a hölgyek az angolok, a férfiak a litvánok ellen nyerték meg utolsó mérkőzésüket.

Szerző: Dobos Sándor

A Szekeres Ildikó (vice-skip), Joó Linda, Szentannai Ágnes (skip), Nagy Laura, Nagy Gyöngyi összetételű magyar csapat számára az Anglia elleni mérkőzés tétje a csoportelsőség volt. Roppant változatos meccsen végül sikerült a győzelem, így Lettország ellen már az A-csoportba jutás lesz a tét pénteken.

Szentannai Ágnes összefoglalója:

„Az előttünk lévő session eldöntötte, hogy nagyon fontos lesz az angolok elleni eredmény, mert a norvégok kikaptak a lettektől, amire senki nem számított. Mi mindenképp szerettünk volna elkerülni a norvégokat az elődöntőben, így muszáj volt megnyerni a meccset. Jól is indult, mindenki koncentrált volt, elmentünk három ponttal. Aztán apróságokon múlt, de visszajöttek az angolok, kihasználták a kisebb hibáinkat, és innentől nagy hullámvasút jött, fej-fej mellett haladtunk. A végén kötelező volt lopnunk, és bár minden adott volt az ellenfélnek, hogy elvigye az endet, végül rövidet dobtak, így a miénk lett az utolsó. Örülünk a csoportelsőségnek, de tudjuk, érezzük, hogy holnap ennél egy kicsivel több kell majd a lettek ellen.”

A feljutásért folyó meccs pénteken 10 órakor kezdődik Lillehammerben.

A Fóti Balázs, Ézsöl Gábor (skip), Szabad Tamás (vice-skip), Varga Balázs, Vaspöri Tamás összeállítású magyar válogatottban az utolsó mérkőzésre, a litvánok elleni találkozóra Varga Balázs helyett Vaspöri Tamás kapott szerepet.

A társaival a nyár óta készülő „csapatvezető” lelkesen értékelte a hét történéseit az elmúlt napokban, a csütörtöki mérkőzés után viszont egy kicsit meg is hatódott:

„Bevallom, kicsit elérzékenyültem, konkrétan háromszor sírtam el magam a meccs közben. Köszönöm a fiúknak, hogy lehetőséget kaphattam, hatalmas élmény volt. A meccs is izgalmas volt, ők is hibáztak, mi is hibáztunk, extra endben sikerült győzni, jól alakítottuk a helyzetet, éltünk a lehetőséggel. Már korábban eldőlt, hogy biztosan bent maradunk, és így, hogy győztesen fejeztük be a csoportot, még inkább elégedettek lehetünk. Igazi csapatmunka volt a mai” – fogalmazott Vaspöri Tamás, aki 2013-ban, a horvátok elleni Eb-meccs 5. endje után állt be csereként legutóbb az aktuális magyar csapatba, akkor is győzelem lett a vége.

Eredmények – Le Gruyère AOP Európa-bajnokság, Lillehammer:

Le Gruyère AOP European Curling Championships 2021

k:

Magyarország–Anglia 9-8 (2-0, 1-0, 0-3, 2-0, 0-2, 0-1, 2-0, 0-2, 1-0, 1-0)

A csoport végeredménye:

 1. Magyarország 8 győzelem/1 vereség
  2. Norvégia 7/2
  3. Anglia 7/2
  4. Lettország 6/3

  5. Litvánia 6/3
  6. Ausztria 4/5
  7. Szlovénia 3/6
  8. Szlovákia 2/7
  9. Spanyolország 2/7
  10. Finnország 0/9

Az elődöntőben:

Magyarország–Lettország
Norvégia–Anglia

Le Gruyère AOP European Curling Championships 2021 © WCF / Steve Seixeiro

Férfiak:

Magyarország–Litvánia 9-8 (2-0, 0-3, 0-1, 2-0, 0-1, 1-0, 1-0, 0-1, 0-2, 2-0, 3-0) – extra endben

A magyar csapat 3 győzelemmel és 4 vereséggel a csoport 5. helyén zárt. Ebből a nyolcasból az oroszok és a spanyolok mentek a négy közé (az A-csoportból Ausztria és Törökország).