Dániában indul a női világbajnokság

Az első női curling-világbajnokság 40. évfordulóján a dániai Silkeborgban gyűlnek össze a világ aktuálisan legjobb hölgycsapatai, hogy március 16-24. között megvívják a harcot a 2019-es vb-trófeáért. A város először rendez ilyen nagyszabású eseményt, és előtte Dániában is csak egyszer, 2011-ben Esbjergben rendeztek bármilyen felnőtt curling-vb-t, akkor is a hölgyeknek.

Az előző szezonban életbe lépett szabályok szerint immár a korábban megszokottnál eggyel több, 13 nemzet delegálhatott csapatot az eseményre, és most először előzte meg a világbajnokságot egy kvalifikációs torna, amelyen az utolsó két hely talált gazdára, és ahol Palancsa Dorottya vezetésével a magyar csapat is karnyújtásnyira került a történelmi vb-részvételtől, hiszen végül harmadikként zárt.

De még a legnagyobb nevek közül sem sikerült mindenkinek biztosítania az idei tornára való kijutást, mert noha erős mezőny jött össze, akad azért néhány ikonikus hiányzó. Az egyik ilyen Eve Muirhead skót csapata, amely a nemzeti bajnokság döntőjében meglepetésre vereséget szenvedett a Sophie Jackson által vezetett négyestől, és bár a skót szövetség először ennek ellenére is Muirheadéket jelölte a vb-re, arra hivatkozva, hogy Jackson csapatának pár nappal korábban még az Universiádén lesz jelenése, a győztes kérésére végül megváltoztatták ezt a döntést. A 2013-as világbajnok Muirheaddel így 2009 óta most először fordult elő, hogy nem olimpiai évben (tavaly tervezett módon kapta meg más csapat a lehetőséget) hiányozzon a tornáról.

44711444_2393532047327986_8078199879169144684_n

Az oroszok új felállással folytatnák éremszerző sorozatukat – © WCF / Richard Grey

A másik jelentős “őrségváltás” az oroszoknál történt, ahol házon belül Anna Szidorováék maradtak alul az idei szezonra összeállt, de a vezető szerepet máris átvevő Alina Kovaleva-féle csapattal szemben, amelynek skipje a korábbi években cserejátékosként már kétszer is szerzett vb-érmet, most viszont már az ő kezében van az irányítás. Szidorova viszont így már biztosan nem folytatja tovább rekordsorozatát, tavaly ugyanis ő lett az első női curlinges, aki öt egymást követő világbajnokságon is érmet szerzett. Az arany azonban az utóbbi évek sikerei ellenére továbbra is hiányzik az orosz kollekcióból.

Svédországot viszont a már nagyon is jól ismert felállás, az elmúlt egy év során elképesztő menetelést bemutató Anna Hasselborgék képviselik, akiknek ha sikerül javítani a tavalyi második helyezésükön, véghezviszik azt a tettet, hogy egyidejűleg birtokolják az Európa-, világ és olimpiai bajnoki címet, amit eddig csupán honfitársaik, Anette Norbergék mondhattak el magukról.

Szintén a végső esélyesek között kell számolni az Eb-ezüstérmes svájci csapattal, amelynek Silvana Tirinzoni a skipje, a negyedik köveket viszont az az Alina Pätz dobja, aki 2015-ben egy másik csapat élén már eljutott az aranyig. Svájc egyébként ennek az évtizednek a legsikeresebb nemzete a női vb-ken, hiszen négyszer is felértek a csúcsra, benne zsinórban három győzelemmel.

Három egymást követő bajnoki címet rajtuk kívül csak Kanada tudott elérni a vb-ken még az 1980-as években, most viszont megnyílt előttük az esély az ismétlésre, hiszen Rachel Homanék 2017-es és Jennifer Jonesék 2018-as diadalmenetét idén a Chelsea Carey vezette különítmény folytathatja. Carey három csapattársa vb-újoncnak számít a tornán, ő maga viszont részt vett már rajta 2016-ban, noha akkori negyedik helyét nem rakhatta ki az ablakba, hiszen eddig 40 év során csak ötször esett meg Kanadával, hogy érem nélkül kellett távoznia a világbajnokságról. Csereként viszont elhoztak egy igazi nagyágyút, a Jones-csapat oszlopos tagjának számító Jill Officert – érdekes lesz figyelni, hogy kap-e játéklehetőséget.

46395688_338006563643556_3828149750169675228_n

Eddigi legjobb Európa-bajnoksága után készül a vb-re Daniela Jentsch – © WCF / Richard Grey

Európából akár más csapatok is beleszólhatnak a legnagyobbak dolgába, hiszen itt van az a német és lett csapat is, akik a tavalyi Eb-t önmaguk magasan legjobb eredményével zárták: Daniela Jentschék a 3. hellyel először szereztek érmet nemzeti színekben, és a curlingélet perifériájáról érkező lettektől is csodaszámba ment az 5. hely Iveta Stasa-Sarsune vezetésével.

A hazaiakat a Dupont testvérek csapata képviseli, s bár Madeleine és Denise Dupont rendelkeznek már két-két vb-éremmel, ezeket még 2007-ben és 2009-ben szerezték, mostanság pedig már nem ragyog a régi fényében a dánok csillaga.

Oona Kauste vezetésével 2016 után térnek vissza a finnek, akik a kvalifikáción Palancsáék ellen vívták ki a részvételi jogot. Így is meglesz azonban a női világbajnokságok történetének első magyar származású résztvevője, a csapatban a harmadik köveket ugyanis a Finnországban élő Juhász Eszter dobja.

Az Egyesült Államokat Jamie Sinclairék képviselik, akik tavaly rögtön egy negyedik hellyel debütáltak, Ázsiából pedig a papírformát igazolva a három legerősebb nemzet érkezik. A kínaiakat Rui Wang csapata a kvalifikációs tornáról juttatta be, a japánok egy a nemzeti tornán Satsuki Fujisawáékat legyőző újonc felállással érkeznek, amelyet Seina Nakajima neve fémjelez, míg Dél-Koreából az a frissen berobbant, négy 19 évesből álló szupercsapat jön Silkeborgba, akik Kim Min-ji vezetésével nemrég a világkupa döntőjére is helyet szereztek maguknak.

A torna során végig helyszíni szöveges beszámolókkal jelentkezünk, a mérkőzések pedig követhetőek lesznek az Eurosporton és a Curling Világszövetség (WCF) YouTube-csatornáján.