Már megint Kanada!

Tíz év szünet után lett újra a női curling világbajnoka a kanadai Jennifer Jones által vezetett csapat. A kanadai North Bayben rendezett világbajnokság vasárnap a Svédország-Kanada döntővel ért véget. A telt házas (Kanadában mi más?) finálé három blank enddel indult, ami jelezte, a kalapácsnak fontos szerepe lesz a mérkőzésen. A tizedik endig nem is sikerült a lopás senkinek sem, a kilencedik endben Jones, majd a záró tizedik endben pedig a svédek skipje, az olimpiai bajnok Anna Hasselborg dobott két pontért egy bravúros utolsó követ, így 6-6 után következett az extra end.

North Bay On.March 25, 2018.Ford World Womans Curling Championship.Gold Medal Game.Canada skip Jennifer Jones.third Kaitlyn Lawes.Curling Canada/ michael burns photoEbben Kanada volt a befejező és bár Jones elrontotta utolsó előtti kövét, mivel a svéd skip is hibázott, így az utolsó kanadai kőtől függetlenül a hazai csapat nyerte 7-6-ra a finálét. Kanada veretlenül nyerte meg a világbajnokságot, mert az először 13 csapattal rendezett vb csoportkörében 12-0-s parádés mérleggel zárt, majd az elődöntőben az Egyesült Államok ellen is nyert 9-7-re. A világbajnoki cím némiképp kárpótlást jelent Kanada számára az olimpiai kudarc (Rachel Homanék pjongcsangi 6. helye) után. Érdekesség, hogy a csapatok négy pozíciója közül egyikben sem kanadai játékos játszotta a legjobb százalékot az olimpián, így az álomcsapatba sem került be senki sem Jennifer Jones csapatából, mégis ők lettek a világbajnokok.

A kanadai csapatban a skip, Jennifer Jones mellett a vegyes páros olimpiai bajnoka, Kaitlyn Lawes valamint Jill Officer és Dawn McEwen játszott, a csapat tartalékja Shannon Birchard, edzője pedig Wendy Morgan volt a tornán. A teljes mérkőzést az alábbi videóban lehet megnézni. Ha valaki nem nézi végig a teljes finálét, érdemes a kilencedik és a tizedik end utolsó köveit megnézni, mert mindkettő parádésan alakult!

Döntő: Kanada – Svédország 7-6 extra end után

Bronzérmérkőzés: Oroszország – Egyesült Államok 6-5

A 2018-as női curling világbajnokság végeredménye:
Aranyérmes: Kanada 14 győzelem – 0 vereség
Ezüstérmes: Svédország 11 győzelem – 3 vereség
Bronzérmes: Oroszország 9 győzelem – 6 vereség
4. Egyesült Államok 7-8
5. Dél-Korea 8-5
6. Csehország 6-7
7. Kína 6-6
8. Svájc 5-7
9. Skócia 5-7
10. Japán 5-7
11. Dánia 3-9
12. Németország 3-9
13. Olaszország 2-10

Jövőre Dániában, Silkeborgban rendezik a 2019-es női curling világbajnokságot. A Kanada történetének 17. női világbajnoki címét szerző Jennifer Jones-szal a WCF TV stábja készített egy portrét, amely az alábbiakban (angol nyelven) megtekinthető: