Olimpiai bajnokként is fejlődni akarunk – interjú

A tallinni curling Európa-bajnokságon a curling.hu-nak lehetősége nyílt interjút készíteni az olimpiai bajnok Anna Hasselborggal. A Pjongcsangban győztes svéd női csapat skipje mesélt az olimpia utáni időszakról.

Olyan az élet az olimpiai győzelem után, mint amilyennek elképzeltétek?

Sok dolog megváltozott, de tulajdonképpen semmi nem változott, mert ugyanaz az ember vagyok és ugyanúgy imádok curlingezni. Több ember ismer fel, többen szólítanak meg és talán népszerűbb is most a sportág nálunk Svédországban, de összességében sok minden nem változott meg körülöttünk. Ez utóbbi szerintem nagyon jó érzés. Ugyanott lakunk, ugyanaz a családunk, így nem sok minden változott a csapat életében. Ami talán megváltozott, hogy nagyobb önbizalommal játszunk, ezt szerintem mindenki érzi körülöttünk és az eredményeinkre is jó hatással van.

North Bay On.March 25, 2018.Ford World Womans Curling Championship.Gold Medal Game.Sweden,lead Sofia Malberg,third Sarah McManus.,second Agnes Knockenhauer.Curling Canada/michael burns photo

Mi volt a legérdekesebb élményetek, visszajelzésetek az érem kapcsán?

Sokfelé jártunk Svédországban élménybeszámolón, a legtöbben az érem súlyán lepődtek meg. Sokan kérdezték, hogy miből van, hogy ilyen nehéz (kb 600 gramm a súlya). Nekem a legjobb élmény az volt, amikor hazavittem a klubomhoz az olimpiai aranyérmet, ahol a 10-12 éves kislányok is azt mondogatták, hogy én is akarok ilyet magamnak. Bizonyítottam nekik, hogy egy kis stockholmi klubból is el lehet jutni a világ tetejére, ami hihetetlen jó érzés. Stockholmban voltunk egy olyan iskolában is élménybeszámolón, ahol a diákok hagyományos svéd népviseletben fogadtak bennünket, de ami ennél is jobb volt, hogy felismertek bennünket.

Olimpiai bajnokként miben kell még fejlődnie ennek a csapatnak?

Ez most a negyedik szezonunk együtt és eddig is egyfajta folyamatos tanulási folyamatban voltunk, amit nem szabad abbahagyni. A kulcs a további sikerekhez az lehet majd, hogy tudunk-e hasonló kíváncsisággal tekinteni a játék felé és bennünk lesz-e a vágy a mindennapi fejlődésre a jövőben is. Sok dologban fejlődhetünk még, de egy dolog változatlan, hogy a legjobbak akarunk lenni. Sok országban fejlődik a sportág és egyre nehezebb ott maradni az élen, ez csak úgy folytatódhat, ha mi is fejlődni akarunk.

A svéd akadémiai rendszeren keresztül nőttél bele a sportágban, miben gondolkozol a karrier után?

Szerintem az a jó a csapatunkban, hogy tudunk csak a jelenre figyelni. Én sem gondolkozom még azon, hogy mit csinálok majd a pályafutásom után. Sokan kérdezik, hogy akarok-e edző lenni, de erre nem tudok még választ adni. Szeretnék visszaadni valamit majd a sportágnak, de hogy hogyan, milyen formában, azt még nem tudom. A csapatunkat az előző olimpiai ciklusban építettük fel és most a 2022-es pekingi olimpiáig vezető úton sokkal nyugodtabban fogunk tudni majd tervezni. Vannak hosszabb távra is terveink, de csak úgy fogjuk tudni ezt megvalósítani, ha mindig az aktuális versenyünkre koncentrálunk. Fura kettősség ez, de a sport már csak így működik…

Nem ti vagytok az első svéd olimpiai bajnok csapat a curling sportban, milyen volt a fogadtatás odahaza a pjongcsangi siker után?

Anette Norbergék két olimpiai bajnoki címe óta nagy respektje van nálunk a curlingnek és ezt mi már az olimpia előtti időszakban is éreztük. Ugyanakkor minket egyelőre még nem kértek fel rockzenekarok, hogy játszunk el velük egy közös számot, mint annak idején a Hammerfall zenekar Anettéket. Várjuk a felkérést, szerintem szívesen vállalkoznánk mi is valami hasonlóan őrült feladatra… Szponzorok természetesen jelentkeztek az olimpiai győzelem után, ami nagyban segít nekünk, hogy a következő négy évet is hasonlóan magas szinten tudjuk végigvinni.

Svédország korábban még sohasem rendezett téli olimpiát, pedig a havas-jeges sportokban elfoglalt szerepe alapján “járna” neki a rendezés. Mit gondolsz a 2026-os stockholmi olimpiai kvalifikációról? 

Ez most elég éles és aktuális politikai kérdés nálunk Svédországban. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű olimpiát tudnánk rendezni, de nem lesz egyszerű elnyerni a rendezési jogot, hiszen az olasz pályázat is nagyszerű ellenfél. Nekünk személy szerint óriási élmény lenne, ha végre nálunk lenne a téli olimpia, de nem ezen fog múlni, hogy miként szerepelünk.