Átalakulóban a világranglista

Az új olimpiai ciklusban folyamatosan alakítja át a világranglista rendszerét a Curling Világszövetség (WCF). Kedden hozták nyilvánosságra az új struktúra mentén kialakult világranglisták közül az elsőt, amely a szombaton a kanadai Kelownában befejeződött vegyes csapat világbajnokságot követően alakult ki. Ezen a magyar válogatott két helyet visszaesve a 16. pozíciót foglalja el.

Az új világranglista rendszert még 2016-ban fogadta el a WCF, de csak a pjongcsangi olimpia után lépett életbe. A módosítást a tagszövetségek javaslatai alapján végezték el, amelynek értelmében az eddigi hatéves ciklus helyett most már csak négy év eredményeit veszik alapul a rangsor meghatározásánál, így csupán egyetlen olimpia eredményei szerepelhetnek benne. Az adott évi világbajnokságon elért eredmény 100%-al, az előző évi 75%-al, a két évvel korábbi szereplés 60%-os, míg a három évvel ezelőtti szerepelés 40%-os súllyal esik latba a végső pontok kiszámolásakor. A világbajnok 240 pontot kap, az érmesek 200 illetve 180 pontot, a további helyezettek pedig csökkenő módon 150 – 120   – 110 – 100 – 90 – 80 – 70 – 60 – 50 – 45 pontot kapnak a 13. helyezettig bezárólag. A további pozíciókban végző csapatok (illetve azok, akik nem jutottak ki a vb-re és csak a selejtező tornákon szerepeltek) pontszámai pedig az adott szakág résztvevőinek számától függően változhat és csökken egészen 1-ig.

Nagy György, Szekeres Ildikó

Magyarország évek óta a vegyes páros rangsorban áll a legjobb helyen a WCF-nél.

Ha az adott évi világverseny véget ér, akkor a csapatok által megszerzett pontokat összegzik és megnézik, hogy az adott nemzet a négyéves ciklusban megszerezhető maximális pontszámhoz képest hány százalékkal áll és ez határozza meg a sorrendet. Minden szakágban az adott évi ranglistán egy esemény után kap pontot a nemzet, így itt nem változik olyan gyakran (heti rendszerességgel) a rangsor, mint például teniszben. Az egyetlen kivételt az olimpia illetve a paralimpia jelenti, amelyen szereplő országok plusz pontokat kapnak a rangsorban. A WCF 2006-ban a svájciak olimpiai bajnoka Patrick Hürlimann javaslatára vezette be a világranglista rendszerét, amelyet azóta folyamatosan finomított. Jelenleg a vegyes páros rangsorban áll a legjobb helyen Magyarország, ahol a kilencedik pozíciót foglalja el – ld. lenti táblázat. A további hivatalos rangsorok a WCF oldalán az ALÁBBI LINK-en találhatóak.

Jelenleg a férfi, a női, a paracurling és a vegyespáros ranglista még a régi pontozási rendszer szerint épül fel, itt még az elmúlt hat évben megszerzett és súlyozott pontszámok alapján áll fel a rangsor. Az új, “százalékos”, négyéves számolás pedig majd a következő világbajnokságuk után kerül alkalmazásra ezeknél a szakágaknál. Magyarország jelenleg a nőknél a 16., a férfiaknál a 25., a vegyes csapatoknál pedig szintén a 16. helyen áll, a paracurling ranglistán pedig jelenleg még nem szerepelnek a mieink – bár ez is változhat a jövőben. A hölgyeknél svéd-kanadai-skót sorrend van az első három helyen az aktuális ranglistán, a férfi csapatoknál pedig szintén Svédország az első, Kanada és az Egyesült Államok előtt.

A WCF aktuális vegyes páros világranglistája:

Ország Pontszám Változás
1. Kanada 987
2. Svájc 948
3. Norvégia 712 +2
4. Kína 641 -1
5. Dél-Korea 539 +7
6. Oroszország 499 -2
7. Egyesült Államok 481 +1
8. Finnország 410 +3
9. Magyarország 361 -3
10. Svédország 329 -3