2023. évi Vegyes-páros és Szenior Világbajnokság

Párhuzamosan rendezik meg Dél-Koreában a két szakág versenyét, ahol mindkét esetben érdekeltek vagyunk. Duóban Joó Linda és Tatár Lőrinc, valamint edzőjük Rókusfalvy András, szenior szakágban a Vasas (Nagy György, Jakab Zoltán, Bartalus Gábor, Barna Krisztián) csapata utazik ki Gangneungba.

Vegyes-páros
Kiemelt szakágunknál 2 csoportra lettek osztva az indulók az alapszakaszban. A magyar páros április 22- től Ausztráliával, Kanadával, Csehországgal, Dániával, Észtországgal, Olaszországgal, Dél-Koreával, Hollandiával és Skóciával mérkőzik meg. A csoportkörök egészen április 28-ig tartanak, utána kezdődik a rájátszás. A bronz mérkőzés és döntő 29-én kerül lebonyolításra.

A páros mérkőzései magyar idő szerint:
Április 22. 01:00 Dél-Korea – Magyarország
Április 22. 09:00 Magyarország – Csehország
Április 23. 05:00 Magyarország – Olaszország
Április 24. 01:00 Magyarország – Hollandia
Április 24. 09:00 Észtország – Magyarország
Április 25. 05:00 Dánia – Magyarország
Áprilsi 26. 01:00 Skócia – Magyarország
Április 26. 09:00 Magyarország – Kanada
Április 27. 05:00 Ausztrália – Magyarország

Kiutazás előtti gondolatok a párostól:

  1. Milyen célokkal utaztok ki a Világbajnokságra?

Legfontosabb célunk a Világbajnokságon, hogy a legjobb teljesítményt tudjuk kihozni magunkból és ha ez megvalósul, akkor bízunk benne, hogy fent tudunk maradni a legjobbak között. A csoportunk kétségtelenül jóval erősebb, mint a másik csoport, illetve fontos azt is megemlíteni, hogy új Olimpiai ciklus indul, így az idei Világbajnokság már beleszámít a 2026-os Olimpiai kvalifikációs pontrendszerbe, ezért a mezőny még erősebbnek ígérkezik, mint tavaly. Ennek ellenére, ahogyan azt múlt héten Rigában is bizonyítottuk (ahol 2, a VB csoportunkban lévő párost is megelőzve tudtunk nyerni), nincsen verhetetlen ellenfél, így optimistán várjuk a Világbajnokságot és mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország továbbra is a legjobbak között maradhasson.

  1. Mire fordítotok kiemelt figyelmet majd a verseny során?

A legnagyobb figyelem arra hárul majd, hogy a játékosok ténylegesen 100%-ban a versenyzésre tudjanak majd fókuszálni, így az edzőnek, Rókusfalvy Andrásnak edzői feladatok ellátása mellett fontos adminisztratív feladatai is lesznek, hogy levegye a játékosok válláról ezeket a terheket. A felkészítő edzővel Kiss Zsolttal pedig skype-on folyamatosan fogja tartani a csapat a kapcsolatot. A mérkőzéseken kiemelt figyelmet kap a csapatösszhang megteremtése, amelyben Dr. Sárosi Ilona sportpszichológus is sokat segített foglalkozásaink során. A meccsek között pedig fontos szerepet kap majd az elegendő pihenés és a helyes táplálkozás is.

  1. Mivel támogatjátok a párosotok összehangját, tekintve, hogy Lőrinc tanulmányai miatt külföldön él?

A páros összhangja eddig is jól működött, ugyanis már több, mint 5 éve ebben a felállásban játszunk, azonban az idei Országos Bajnokságon ez még jobb lett. Az OB megnyerése után pedig elkezdtünk sportpszichológussal is foglalkozni, akinek segítségével még jobb szintre tudtuk emelni a csapatösszhangot. Illetve Lőrinc a különböző egyetemi szünetek miatt, az OB megnyerése óta csupán 3 hetet töltött Ausztriában, ezért a külföldi tanulmányok nincsenek nagy hatással a páros összhangjára.

  1. Edzőként milyen plusz feladatokkal jár ez, hogyan segíti a fiatalokat ilyen téren?

Mivel Linda nagyon sok edzésen vesz részt a Vasas női csapatával, Lőrinc pedig elég gyakran Budapesten van, ahol mind a férfi válogatottal, mind az általa vezetett Ifi csapattal részt vesz edzéseken, a legnagyobb feladat az összhangot erősíteni Linda és Lőrinc között. Ez nem nehéz feladat, mivel, ahogy az előzőekben is elhangzott, az elmúlt 5 évben már összeszokott párosként játszottak a fiatalok. Sajnos a nemrég véget ért OB és a döntés, miszerint a páros képviselheti hazánkat csak rövid időt hagyott a VB-re való felkészülésre. Ezt az időt Linda és Lőrinc igyekezett hatékonyan használni. Az összes lehetséges versenyen elindultak, ahol szép eredményeket értek el, és emellett az itthoni pályán jeges edzéseken is részt vettek, így a lehetőségekhez képest felkészülten várják a Világbajnokságot.

Szenior
A szeniorok április 21-én kezdik meg szereplésüket, 3 csoportban, ahol a magyarok a következő országok csapataival mérik össze tudásukat: Belgium, Kanada, Csehország, Dánia, Finnország, Japán és Lengyelország.

Magyar idő szerint a szenior csapat alapszakasz mérkőzései:
Április 21. 11:00 Magyarország – Lengyelország
Április 22. 11:00 Csehország – Magyarország
Április 23. 03:00 Kanada – Magyaroszág
Április 24. 03:00 Magyarország – Finnország
Április 25. 07:00 Belgium – Magyarország
Április 25. 23:00 Magyarország – Dánia
Április 26. 23:00 Japán – Magyarország

A negyeddöntők és elődöntők április 28-án kezdődnek, a döntő és bronz mérkőzés pedig 29-én a kora esti órákban.

Szurkolunk mindkét válogatottnak a Világbajnokságon való szereplésükhöz!

#WMDCC2023 #WSCC2023

Kép: WCF