2023. évi Női és Férfi Egyéni Országos Bajnokság

A hölgyeknél Flank-Tanító Dorottya az SSC versenyzője, míg az uraknál Fóti Balázs a Ferencváros sportolója hódította el a hagyományosan a szezon végén megrendezett Egyéni Országos bajnoki címét. Mindkettőjük első alkalommal örülhetett a szakág bajnoki címének.

A 2022/2023-as curling szezon a korábbi évekhez képest talán még zsúfoltabb volt az április végi zárás végett, mert ez azt jelentette, hogy a pálya egy hónappal hamarabb bezárt a megszokotthoz képest. A versenyzőknek tehát zsúfolt programja volt, egyik szakág követte a másikat, a versenyzést pedig az egyéni OB zárta.

Mindkét nem esetében 11-11 nevező adta le nevezését az alapszakaszra. Az alapszakasz legnagyobb kontingensével az SSC bírt, akik összesen 8 versenyzővel álltak a “rajtvonalnál”. Az egyéni OB lebonyolításából fakadóan a 11 játékosból nemenként a legjobb 8 jutott be a középdöntőbe, majd innen tovább a legjobb 4 vehet részt a döntő körben.

A női mezőny döntő sorozatát megelőzően az volt a kérdés, hogy SSC, vagy Vasas SC győzelem születik, révén 2-2 játékos volt a klubokból. Kétségtelen az SSC indult kedvezőbb helyzetből hiszen Dorottyát klubtársa Anett követte az aktuális rangsorban. Egyikőjük sem betlizett, sőt erős eredménynek mondható 89-89 pontos összesítéssel tártak mindketten, így a Vasas sportolóinak be kellett érni a harmadik és negyedik hellyel.

Női összesített végeredmény (alapszakasz, középdöntő és döntő kör eredménye)
I. helyezett – Flank-Tanító Dorottya (80, 90, 89) – 259 pont
II. helyezett – Kiss Anett (88, 77, 89) – 254 pont
III. helyezett – Dencső Blanka (86, 75, 80) – 241 pont
IV. helyezett – Nagy Lola Olimpia (66, 78, 60) – 204 pont

A férfi mezőny döntője előtt minden számítás szerint 2 játékos küzdött az aranyért és 2 a bronzéremért. A várakozásoknak megfelelően alakult a küzdelem, a bronzérmet a szintén SSC színekben versenyző Kárpáti Árpád Álmos az OB felénél végérvényesen is eldöntötte, mert a második ‘tap’ feladatban lényegesen jobban teljesített, mint ellenfele Miklós Nándor és ezt követően a kiütéseknél sem hibázott nagyot. Az aranyéremért ádáz küzdelem folyt, ahol végül a stabil, erős teljesítményt nyújtó Szabó Gergely alul maradt a folyamatosan javuló és végén 100 pont fölé kerülő Fóti Balázs ellen.

Férfi összesített végeredmény (alapszakasz, középdöntő és döntő kör eredménye)
I. helyezett – Fóti Balázs (84, 96, 101) – 281 pont
II. helyezett – Szabó Gergely (91, 93, 92) – 276 pont
III. helyezett – Kárpáti Árpád Álmos (88, 74, 89) – 251 pont
IV. helyezett – Miklós Nándor (73, 86, 71) – 230 pont

Érdekesség, hogy a 16. alkalommal megrendezésre kerülő Egyéni Országos Bajnokság során a hölgyeknél Dorottya mindössze a 4., míg Balázs az uraknál a 6. győztes. Ez főleg a női mezőnyben a 7-7 címmel rendelkező Szekeres Ildikónak és Udvardi-Palancsa Dorottyának köszönhető, míg a férfiaknál Nagy György 8, illetve Kiss Zsolt 4 győzelme a felelős ezért.