YOG 2024 – 5-6-7.nap

Fordulatos, kiélezett döntőben Nagy-Britannia szerezte meg a 2024. évi Téli Ifjúsági Olimpia curling vegyes-páros számának aranyérmét, akik 7-6-ra múlták felül Dánia válogatottját.

Az 5. versenynapon játszott utoljára a magyar válogatott épp a későbbi győztes britek ellen. A végeredményt a 4 pontos első end megpecsételte, ezt követően már kiegyenlített játék alakult ki, már ami a pontokat illeti. Végeredmény: 8-4.

Ezzel eldőlt, hogy Magyarország a csoportja negyedik helyén végzett. Alapszakasz mérkőzésekre még a 6. versenynapon is sor került, de itt már mi nem voltunk érintettek, ugyanakkor a továbbjutók és a végleges helyezések kiléte ezután vált biztossá. Magyarország a 24 fős mezőny XIV. helyén végzett.

A rájátszásba a csoportok I. és II. helyezettjei jutottak be, akiknek még aznap negyeddöntőket rendeztek. Itt az alábbi eredmények születtek:
Nagy Britannia 7-5 Németország
Svédország 9-6 Kína
Csehország 7-8 USA
Japán 7-9 Dánia

A legjobb négy tovább küzdelmére az utolsó versenynapon (7. nap) került sor. Mindkét találkozó ugyanolyan, minimális eredménnyel ért véget:
USA 5-6 Dánia
Svédország 5-6 Nagy-Britannia

A bronz mérkőzésen biztossá vált, hogy Európa nem sajátítja ki a dobogót, hisz az amerikaiak felülmúlták a svédeket 7-4 arányba. Ahol óriásit fordítottak, hisz az utolsó 3 endben végig 1-1 pontot írtak, így mentették a mérkőzést extra endre, majd zárásként itt is sikerült pontot szerezniük méghozzá 3-at!

A döntőt, ahogy cikkünk elején említettük Nagy-Britannia nyerte 7-6 arányban Dánia ellen.

Nagy Lola Olimpia a döntőt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach és a Curling Világszövetség elnöke, Beau Welling társaságában nézte meg.

Végeredmény:
I. Nagy-Britannia
II. Dánia
III. USA

Kép: World Curling Federation