Végig ész(t)nél voltak

Mindkét csapat 2/2-es mérleggel várta az ötödik forduló észt-magyar párharcát, így érthető volt az óvatosság a mérkőzés elején. Az észtek dobták jobban a draw köveket, de az elejétől kezdve látszott, hogy nagyon megbecsülik a kalapácsot, az első két endet annak rendje és módja szerint “kinullázták”, amikor látszott, hogy nem tudnak többet írni. A játék egyszerűsítésében ekkor Palancsa Dorottyáék is partnerek voltak, így gyorsan lezavartunk két felvonást a tízből.

A türelemjáték a harmadik endben is folytatódott, ekkor azonban a harmadik blank-end elmaradt, mert az észtek skipje, Marie Turmann csúnyán elvétette a házban egyedüliként árválkodó magyar követ – loptunk egyet, köszöntük szépen. A hiba ellenére maradt az észtek stratégiája, amely egy újabb pont nélküli endet eredményezett. Az ötödikben aztán úgy tűnt, hogy kifizetődő lesz az észtek türelme, végig úgy nézett ki, hogy kettőt tudnak írni, Turmann viszont az utolsó kövével nem csak a magyar követ sodorta ki, de sajátját is, így csak egyet tudtak írni, így foci-eredménnyel, 1-1-el mehettek pihenni a csapatok.

Le Gruyère AOP Curling Championships 2018,  Tallinn, EstoniaA hatodik endben fordult a kocka, először voltunk mi a befejezői a játéknak, itt a végjátékban mindkét skip rontott, végül az észtek loptak egyet és először a mérkőzősen megszerezték a vezetést. Nem tartott azonban sokáig ez a helyzet, a hetedik endben ugyanis pontos volt a magyarok játéka, a végén pedig Urmann hiába dobott (észt időkérés után) egy bravúrosat, Palancsa Dóri tökéletesen helyezte be a ház közepébe a záró követ, 3-2-re már ismét nálunk volt az előny.

Az óvatos játék tovább folytatódott, Észtország egyenlített, majd a kilencedik end drámája következett. Két opció közül is lehetett választani, a “blankelés” és a kalapács továbbvitele helyett azonban inkább a két (vagy több) pontért mentek a mieink. Ez majdnem be is jött, benne volt a levegőben a három vagy akár a négy pont megírása is, végül csak egy magyar pont került fel a táblára. A tizedik end előtt 4-3 volt ide, ám a végjátékban is maradt a nyugodt csapatmunka, az észt skip pedig olyan állást kapott zárásként, amit még az A-osztály legjobbjai közül is csak kevesen oldottak volna meg.

Ráadásul az opciók közül egy kockázatosat választott (saját kövével akarta kiütni a ház közepén lévő magyar követ), amire esélye sem volt – még saját kövét sem találta el Turmann. A magyar lányok (Rókusfalvy Orsolya, Sándor Nikolett, Miklai Henrietta, Palancsa Dororttya) így felszabadultan ünnepelhettek a jégen, 5-3-as sikerükkel hibátlan hétfőt zártak és megerősítették pozíciójukat a feljutásért vívott harcban.

5. forduló 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Végeredmény
  Észtország (Marie Turmann) Hammer (Last Stone First End)  0 0 0 0 1 1 0 1 0  0 3
  Magyarország (Palancsa Dorottya)  0 0 1 0 0 0 2 0 1  1 5

A B-divízió további eredményei az ötödik fordulóban: Szlovénia – Anglia 3-6, Lengyelország-Törökország 4-9, Spanyolország-Litvánia 4-5, Norvégia-Szlovákia 6-5 Ezekkel a találkozókkal a mezőny túl van az alapszakasz felén, de négy forduló még hátravan és szinte még minden csapat kiharcolhatja helyét a rájátszásban. Egy biztos, izgalmas lesz a folytatás, ahol kedden “csupán” egy találkozó vár a magyar lányokra, kora délután az 1/4-el álló Spanyolország ellen. Az alábbiakban látható a B-divízió jelenlegi állása, amely magyar szempontból most sokkal biztatóbb, mint vasárnap este…

  Mérkőzés Győzelem Vereség
1 Norvégia 5 5
2 Törökország 5 4 1
3 Anglia 5 3 2
3 Magyarország 5 3 2
3 Litvánia 5 3 2
6 Észtország 5 2 3
6 Lengyelország 5 2 3
8 Spanyolország 5 1 4
8 Szlovénia 5 1 4
8 Szlovákia 5 1 4

A magyar női curling-válogatott további menetrendje Tallinnban:

november 20. kedd 13.00 – Magyarország – Spanyolország

november 21. szerda 07.00 – Magyarország – Norvégia

november 21. szerda 15.00 – Magyarország – Anglia

november 22. csütörtök 08.00 – Magyarország – Szlovákia

(A fenti időpontok a magyarországi időzóna szerint értendőek, a találkozók észtországi idő szerint egy órával később kezdődnek)