Úgy berúgtak, hogy kizárták őket

Ritkán fordul elő, hogy egy curling torna botrányba fullad, a sportág egyik őshazájának számító Kanadában időnként erre is akadhat példa. Nem is egy “faluszéli” bulitornán fordult elő a nagy botrányt kavaró eset, hanem egy rangos versenyen, ráadásul egy olimpiai bajnok játékossal. A Szocsiban 2014-ben győztes Ryan Fry ugyanis tagja volt annak a curling csapatnak, amelyet a kanadai Albertában rendezett Red Deer Classic elnevezésű versenyről zártak ki “elfogadhatatlan viselkedés” miatt.

A World Curling Tour versenyről a Jamie Koe, Ryan Fry, Chris Schille, DJ Kidby összeállítású négyest diszkvalifikálták, akik helyi beszámolók szerint “totál részegen” álltak oda játszani utolsó mérkőzésükhöz vasárnap délben. A szervezők már nem is engedték nekik befejezni ezt a találkozót. Az illuminált állapotban jégre lépő srácokra először az ellenfél kezdett el panaszkodni, majd a nézőknek is feltűnt, hogy valami nem “kerek”, végül a torna szervezői kénytelenek voltak közbeavatkozni.

“Teljesen be voltak rúgva, így mentek ki játszani, seprűket törtek, vállalhatatlan módon viselkedtek. Erre pedig a mi sportágunkban senki sem kíváncsi, ami sok, az sok” – foglalta össze röviden a kizárás okát a CBS Sportsnak a létesítmény igazgatója, Wade Thurber, aki hozzátette, hogy a “banda” már az öltözőben elkezdte a tombolást, ahol más csapatok felszerelését kezdték el rugdosni. A kizárásról szóló döntés mellé életre szóló kitiltást is kezdeményezett a rendező curling klub, ami a sportág etikettjét és hagyományait figyelembe véve teljesen jogos döntés. A kellemetlen helyzetbe kerülő csapat vezetője, Jamie Koe saját Twitter oldalán egy (azóta már törölt) fotót tett közzé még vasárnap reggel, amelyet egy kanadai oldal őrzött meg az örökkévalóságnak – fotó ITT tekinthető meg.

Sochi Ru.Feb21-2014.Winter Olympic Games.Men's Gold Medal Game.Team Canada,,skip Brad Jacobs,third Ryan Fry,second E.J.Harnden,lead Ryan Harnden.WCF/michael burns photo

Amikor még minden rendben volt – Ryan Fry (balról a harmadik) ünnepel Szocsiban – Fotó: WCF

“Őszintén szeretnénk elnézést kérni a szurkolóktól és a Red Deer Classic szervezőitől is. Azért jöttem ide a tornára, hogy játsszak, elfogadhatatlan, ahogy viselkedtünk, teljes joggal zártak ki bennünket. Túlságosan elengedtem magamat, amit nem szabadott volna” – nyilatkozta – már józanul – az olimpiai bajnok Fry, aki felajánlotta, hogy az okozott károkat teljes mértékben megtéríti a csapat. Fry az olimpiai bajnoki címe mellett 2013-ban tagja volt a Brad Jacobs vezette világbajnok kanadai csapatnak.

“Nem támogatjuk az ilyen viselkedést, megtesszük majd a szükséges lépéseket, hogy a helyzetet kezeljük csapaton belül” – nyilatkozta Fry eredeti csapatának kapitánya, az olimpiai bajnok Brad Jacobs, aki ezúttal elengedte társát erre a versenyre. Lehet, hogy nem kellett volna…

Forrás: cbc.ca