Trendforduló curlingben?

Évtizedes szokásjog a curling sportágban, hogy az adott versenyévad világbajnokságán az országok bajnokai mérik össze erejüket. Ezt a bevált rendszert törheti meg a skót szövetség pénteki döntése, amely egy kicsit átértékeli az eddig – általuk is alkalmazott – rendszert. A skót szövetség bejelentette ugyanis, hogy megszünteti a bajnokok automatikus világbajnoki indulásának rendszerét – ehelyett több tényező együttes figyelembevételével dönt majd arról, hogy melyik csapatokat küldik a vb-re. Ezek közé tartozik a csapatok világranglistás helyezése, a korábbi időszak teljesítménye a nemzetközi mezőny legjobb csapatai ellen illetve az a játékszint, amelyet korábbi világversenyeken mutattak meg. Az új elvet a férfi, a női és a vegyespáros vb-k esetében is alkalmazzák majd a jövőben, ami természetesen már a 2022-es pekingi olimpiára történő kijutást is befolyásolhatja.

Mivel a koronavírus járvány miatt a 2019/20-as szezon világbajnokságai elmaradtak, így az olimpiai kvalifikációs rendszerben jelentős “felhalmozódások” keletkeztek, így a jövő évi vb-knek még hangsúlyosabb szerepe lesz majd az olimpia vonatkozásában – nem véletlen, hogy a vb-re küldési elv kialakítása (adott esetben felülvizsgálata) is nagyobb figyelmet kap(hat) majd minden jelentős curling nemzetnél. Fontos megjegyezni, hogy amíg a Curling Világszövetség (WCF) égisze alatt a skót és a brit curling külön-külön szerepel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság eseményein (pl. téli olimpiák) a jóval erősebb szintet képviselő skót csapatok képviselték az utóbbi időszakban Nagy-Britanniát.

“Több mint ötven éve él az a rendszer, hogy a skót bajnokság győztese automatikusan képviselheti Skóciát a curling világbajnokságon, most viszont továbblépünk erről a rendszerről, hogy még jobb eredményeket érhessünk el a jövőben. Az országos bajnokság ettől függetlenül a skót curling szezon csúcspontja és egyben a kiválasztási rendszer egyik meghatározó eleme marad” – fogalmazott a fajsúlyos döntés kapcsán Bruce Crawford, a skót szövetség elnöke.

World Women's Curling Championship 2019, Silkeborg, DenmarkA skótok változtatása alig néhány héttel azt követően született, hogy legjobb női játékosuk, Eve Muirhead kritizálta azt a szövetségi döntést, amely szerint a 2021-es skót bajnokságot Perth helyett Dumfries városának ítélték oda. Muirhead szerint ugyanis az ottani helyszínen található jég nincs egy szinten a vb-ken megszokottal, így a Dumfriesban rendszett bajnokság akár torz végeredményt is hozhat – ami a vb-szempontjából nem feltétlenül előnyös az elit-csapatok számára.

További adalék, hogy a 2019-es női világbajnokságra a skótok a bajnokságot megnyerő Sophie Jackson által fémjelzett csapatot küldték, amely 13 csapatból végül csak (a csalódást jelentő) 10. helyen (4 győzelem / 8 vereség) végzett. Akkor amúgy a sót szövetség eredetileg Muriheadet akarta nevezni a vb-re, de az ob-t megnyerő Jacksonék fellebbezése után megváltoztatta a döntést. A mostani határozat vélhetően ennek az “incidensnek” is a következménye, amivel a skótok hasonló jogi döntési “hézagokat” szüntethetnek meg…